Jag fortsätter att fylla på förrådet med enkla hembakade bröd. Det här receptet har jag fått av en kompis som haft café. Bröden kalljäser i kylskåpet över natten. På morgonen är det bara att stoppa in plåtarna i ugnen så får man nybakt bröd.
K:s kalljästa bröd
5 dl kallt vatten
1 paket jäst
1/2 msk salt
1 dl kallpressad rapsolja
1/2 dl sirap
12-14 dl mjöl, dinkelsikt (alt rågsikt) och vetemjöl blandat
Lös jästen i sirapen. Rör i vatten, salt och olja. Blanda ner mjölet och bearbeta till bra konsistens. Baka ut till portionsbröd. Lägg på bakplåtspapper på plåt och låt kalljäsa över natten i kylskåpet. Grädda 20 minuter i 175 graders värme.
7 kommentarer:
Här bakas det! :-) Kalljästa i kylskåpet är jättebra och det lärde jag mig också när jag arbetade på restaurang för många år sedan! Kram Anna
Man tackar för ett toppenrecept till lördagsfrukosten! Kram Mimmi
Nybakat bröd på morgonen är inte helt fel!:)
härligt, jag vet inte om det finns något bättre än nybakt bröd till frukost!
Kalljäst bröd är toppen. Finns inget bättre än att starta dagen med nybakt. Bara doften får en ju att vakna till liv!
Så fina!! Här hemma var det länge sedan jag bakade frukostbröd. Blir glad om alla sitter ner samtidigt ;-)
Det bästa är arbetsfördelningen. Jag är kvällspigg, så när J slocknat gör jag bröden och ställer i kylskåp. Tidigt på morgonen går J, som är morgonpigg, upp och stoppar in plåten i ugnen. Jag vaknar till ljuvlig bröddoft!
Hälsar lyx-Dillen
Skicka en kommentar