söndag 6 september 2009

Mysteriet med den röda kebabsåsen


I många år har jag jagat recept på RÖD, STARK kebabsås. Jag har testat att basera den på heinz chilisås, krosstomat, tomatpuré mm, men det har aldrig blivit riktigt bra. Och sådan man kan köpa färdig smakar urk, konserveringsmedel. I fredags när vi skulle äta shish kebab, grillade spett med kyckling, uppstod behovet igen. Döm min förvåning när den jag hittade det här receptet som lagades och blev verkligt gott och mycket likt det man får på kebabställena! Vi hade ingen cayennepeppar, men finhackad hemodlad chili fungerade minst lika bra.

Spetten var kycklinglårfilé skuren i bitar och trädd på spett som fick marinera en stund med pressad citron, malen spiskummin och koriander, paprikapulver, salt och peppar. Spetten grillas varefter de rullas i finhackad persilja. Lägg bitar av sallad, tomat, strimlad lök och gurka i värmda pitabröd, klicka i hommus, vitlöksyoghurt och röd sås och ät med spetten.
J drack öl till spetten, men jag ville gärna ha lite rött vin. Köpte på systembolagets inrådan Ken Creek. Det visade sig vara alltför menlöst för min smak. I stort sett ingen syra alls. Rödvin för personer med magsår? Följ istället herr Öhmans råd och köp Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon! Mycket gott och smakrikt vin för pengarna. Om det passar till kebabkryddor vet jag inte, det får en större vinexpert än jag avgöra.

Röd, stark kebabsås
1 del Ajvar Relish
2 delar tomatsås
1 del olja
persilja
basilika
cayennepeppar
saltsvartpeppar
vitpeppar
socker

Blanda ingredienserna och smaka av!