måndag 14 september 2009

Jag har bestämt mig...


…för att börja baka bröd. Jag är inte särskilt duktig på bakning. Faktum är att jag undviker att baka eftersom det sällan blir särskilt bra. Och framförallt är det helt obegripligt vad som gör att det ibland blir bra, ibland inte. Fast jag skulle VILJA kunna baka gott bröd. Jag får bara lite mindervärdeskomplex när ”alla andra” pifflar med surdegar, stenugnar, vildjäst o s v, o s v. Det verkar så väldigt svårt och krångligt. Och jag som inte ens har en hushållsassistent. Faktum är att degkrokarna till elvispen också är borta. Och elvispen också…

Trots detta SKA jag börja baka och på så vis undvika affärens dyra tråkbröd! Jag börjar med en variant som borde vara ett säkert kort – ”Mammas fyrkantbröd”. Det blir ett lite smuligt bröd som är gott att rosta. Förvara helst fyrkanterna i frysen och ta fram efter behov!

Fyrkantbröd (24 bitar)
50 g jäst
1 msk ljus sirap
5 dl mjölk
50 g smör
1 tsk salt
1 tsk mortlade brödkryddor, jag tar anis och fänkål blandat
2 dl grahamsmjöl
10-12 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke och lös upp i sirapen (ev behövs lite av mjölken också). Värm mjölken till 37 grader och häll på tillsammans med salt och mortlade brödkryddor. Tillsätt grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet (spara lite till utbakningen). Bearbeta degen, helst med assistent. Jäs 40 minuter på dragfritt ställe. Knåda och baka ut till plattor som täcker två plåtar. Jäs 40-50 minuter. Skåra bröden i fyrkanter, pensla med mjölk. Strössla på sesamfrön, pumpafrön eller flingsalt. Grädda ca 10 minuter i 225 graders ugn.

7 kommentarer:

Chezsofia sa...

Jag önskar dig lyckatill! Övning ger färdighet sägs det ju. =)

Kanske låter jag mig inspireras att baka mera igen.

Annika sa...

Heja Dillen!
Gör det inte svårare än nöfvändigt. men, du bör kanske skaffa en ny elvisp ;).
Själv klarade jag mig med enbart degkrokarna i åratal. Assistenten tog jag fram när jag började med surdegsbröd. Nu står den på landet, och degkrokarna funkar alldles utmärkt...

Fröken Dill sa...

Har lite funderingar på en assistent, trots allt. En som kan baka och mala kött. Frågan är bara VAR den ska få plats i mitt pyttekök... Och sedan måste man ju välja en som är bra.. Fast Kitchen Aid är ju bara FÖR snygga!
Drömmer Dillen

Anna sa...

Smaskigt ser det ut! Och när man väl kommit igång går det knappt att köpa köpebröd. Finns ju faktiskt inget godare än hembakat ;-) Kram Anna

Nybergs värld sa...

Det är ju en alldeles utmärkt anledning till att köpa en Kitchen Aid:)

Emil. O sa...

Jag har börjat så smått att testa surdegsbröd, med inspiration från allas vår Brödmartin (paindemartin.blogspot.com). Mitt bröd blir ju dock aldrig som hans, jag vill också ha gigantiska hål och luftiga bröd, grr...
Jaja, man kanske lyckas någon gång. Jag kommer aldrig att baka som han iaf, mäta varje ingridiens är inte riktigt min grej. Jag går på känsla och kör på bara. Dessutom knådar jag för hand.

Resultatet blir dock alltid bättre än butiksköpt skräp, så baka på Dillen det kan bara bli bättre!

Fröken Dill sa...

Jag misstänker att det är vanebildande med hembakat. Och bara man får upp rutinen av att använda frysen så smakar det ju verkligen godare.
Kitchen aid... en röd... drömmar... drömmar...

Förresten, min mamma hälsar att det är gott med lite fröer i det här brödet. Hon använder gärna solrosfrö och linfrö t ex. Jag gillar att ha lite russin i också. Det fungerar fint t ex i juletid.

Tycker fröken Dill