Nej, det är inte ett ovanligt grönt spädbarn på bilden även om storleken och tyngden var ungefär densamma. Det är en jättelik grön squash som växt i syrrans trädgård.
Vad lagar man av en sån magnifik grönsak? Squashgratäng förstås, enligt nedanstående recept som ni måste prova. Det är en av de där rätterna som blir ÄNNU godare än vad man kunde tänka sig. Tyvärr minns jag inte var receptetkommer ifrån, men jag har inte hittat på det själv för jag skulle inte ha kommit på hur gott det är med syrlig gräddfil i gratängen!
Vi åt vår gratäng till de absolut godaste tunna revbensspjäll man kan göra, Tore Wretmans polynesiska (i länken lagade av Tina)! Tillbehör är Heinz chilisås, coleman senapspulver utrört i vatten och en stor grönsallad.
Squashgratäng
400 g squash
1 purjolök
1,5 dl vispad grädde
1,5 dl gräddfil
2 dl riven, lagrad ost
Salt och dragon
Persilja
Skala squash, dela i småbitar osh stek dem mjuka. Skär purjon i ringar som steks mjuka. Blanda grädde, gräddfil, ost, salt och dragon. Lägg purjo i botten av en ungsfast form. Fördela squashen ovanpå och täck med gräddblandningen. Grädda i 225 grader i ca 15 minuter. Klipp persilja över gratängen.
5 kommentarer:
Aha. gräddfil alltså? Jag brukar gilla squash, men ofta blir det bara för intetsägande eller tom tråkigt. men om du säger det, så...
Skulle ALDRIG kommit på gräddfil själv, men det är det som är hela grejen i receptet, att det blir så syrligt och gott! Andra tips med squash är att steka eller grilla så att den blir mindre vattning. Kombination med vitlök och timjan eller rosmarin är också gott. Eller till mustiga rätter med kött.. Eller strimla tunnt, tunnt och blanda ner sista sekunderna i pastakoket.
Tycker måndagsdillen
Haha! :-D
Åh, vilken bjässe! Mina squash lyckades inte alls i år, vilket jag inte förstår för de brukar ju vara lättodlade.
Nu har jag lagat den, super!
Skicka en kommentar