tisdag 29 september 2009

Fröken Dills franska GI-middag


Det var inte syftet, men gårdagens lite fransk-inspierarde kycklingmiddag blev väldigt GI.

Jag kom hem och hittade ett paket kycklinglår som behövde ätas upp. I skåpet fanns en burk fin Herbes de Provence som jag länge velat använda. Marinad till kycklinglåren blev sagda den provencalska kryddblandningen, dijonsenap, riven vitlök, finhackad färsk persilja och dragon, salt, peppar, lite rapsolja och soya.

Jag kokade röda quinoa i kycklingbuljong, salt och peppar. När grynen kallnat pressade jag i citron, skvätte över lite olivolja och strösslade i hackad shalottenlök.

Det fanns massor med fina grönsaker hemma. Bitar av mina egenodlade tomater, grön paprika, stjälkselleri, avokado och lite hackad lök fick vinägrett med fransk salladskrydda över sig.

Vädret var lite höstkulet varför kycklinglåren fick bli kolgrillade efter en brasa i kaminen. Om man istället grillar i ugn kan det vara gott med några droppar Liquid smoke i marinaden.

GI-middagen smakade utmärkt. Tyvärr var det alldeles för mörkt för att fota när den var klar varför bilden är tagen på resterna i min fina fackindelade matlåda.

6 kommentarer:

Anna sa...

Vad gott det låter! Och Herbes de Provence är verkligen gott. Marinaden låter fantastisk :-)

Fröken Dill sa...

Jag är lite lätt tokig i Herbes de Provence! När jag vara 20 var jag på tågluff där vi bl a besökte Carcasonne. Där köpte vi vansinnesgod Herbes de Provence och mycket av den goda maten vi åt på plats var smaksatt med kryddblandningen.
Minns fröken Dill

Nybergs värld sa...

Liquid Smoke är super bra att ha hemma, den piffar upp det mesta!

Helena Ljunggren sa...

Tänk att man kan få ihop så gott med få ingredienser. Gott!

Emil O. sa...

Fackindelad och smart må lådan vara men fin tycker jag inte att den är. Har köpt en själv för att testa den men designen och färgen är så sjukt ful :/ Synd bara att det typ är den enda matlåda jag sett med fackindelning.
Alltid gillat herbes de provence dock =D

Fröken Dill sa...

Linda; jag tror dessutom att Liquid smoke är någon slags naturligt utvunnen rökarom.
Helena; verkligt smarrigt blev det!
Emil; jag tycker nog det gröna är OK, men annars finns (eller i alla fall fanns) genomskinligt vita fackindelade lådor på Granit. De har dessutom smarta fack som man kan ta ut! Jag tror att IKEA också har en variant, men den är rätt stor och klumpig.
Hälsar fröken Dill