onsdag 2 september 2009

Konservering som på 1940-taletI somras fyndade jag boken ”Kött- och fiskkonservering” från 1943 på loppis. Boken kostade 5 kronor och var komplett inklusive fläckar från flitigt användande (?). Otroligt kul, med massa gammal, nu nästan bortglömd kunskap om hur man bevarade mat innan det fanns kylskåp och frysar.

Jag gillar särskilt beskrivning på hur husmodern ska klättra upp i skorstenen för att hänga upp korv för rökning och alla mer eller mindre äckliga recept på köttkonserver. KUL!!!


På baksidan av boken finns reklam för Stora kokboken med KRISTIDSNYCKEL. Den skulle jag vilja lägga vantarna på. Spännande svensk mathistoria!


Ur min bok fastnade J för surstek och nu har jag lovat att han ska få ta en oxstek ur frysen för att laga denna fantastiska rätt. Själv tänker jag tillverka syltade kantareller och pressgurka som tillbehör. Jag är annars inte mycket för husmanskost, men dettta kan ju bli riktigt gott?! Man bör nog ha potatis till och en brunsås, kanske med lite pikant smaksättning, ansjovis?

9 kommentarer:

Anna sa...

Mycket lärorik läsning antar jag för en modern husmor ;-) Kul med gamla kokböcker! Kram Anna

Anna sa...

Vilket fynd! Jag är avis.

Örjan sa...

Hoppas Du uppmärksammat Kinna Jonssons (med familjemedlemmar) "I Mormors skafferi".
http://kinnasblogg.blogspot.com/
Mycken erfarenhet och kunskap från Din bok finns troligtvis med i denna"skafferibok"
Skall få mitt eget exemplar i morgon.

Fröken Dill sa...

Jag är alltid på jakt efter bra begagnade kokböcker!
Läser Kinnas blogg (och ett gäng andra matbloggar) varje dag såklart. (Fast säg inte det till min chef...). Kinnas böcker verkar jättefina, fantastiskt med vaxduksomslagen, men om jag har förstått rätt handlar de mest om söta saker?
Tror fröken Dill

Kinna sa...

Hej där!
Såg Örjans kommentar och din. ja, det är mest söta saker. De där kött och fiskkonserverna tror jag inte att en modern människa vill laga, förutom sursteken då...men du hittar goda gurkor, inlagda rödbetor och syltade nypon i min bok plus en hel massa goda efterrätter för att visa vad det man konserverar och fryser kan användas till. =) Blir f ö jätteglad över att du läser hos mig.

Fröken Dill sa...

Detsamma Kinna!!!!
Gurkor och rödbetor lät bra. Har du eller någon koll på hur man lägger in jalapenos?
Undrar fröken Dill med stilig jalapenoplanta

Helena Ljunggren sa...

Åh vad det är läckert med gamla kokböcker, jag blir alldeles salig av bilderna :)

Andreas sa...

Fantastisk bok! Får man fråga vilka tider de rekommenderade vad avser skorstensrökningen då det är en gren jag ämnar ägna mig åt inom kort.

Lisa sa...

Oj oj, den där skulle man vilja lägga vantarna på :-) Skorstensrökningen var intressant tyckte jag, fast tusan vet om man skulle våga sig upp på nocken med korvarna, ha ha ! Av min gamla granntant som var hushållslärare har jag fått ärva Hemkonservering för bär, frukt och grönsaker bla. Fast den roligaste är nog Dyrtidsmat utgiven av fackskolan för huslig ekonomi i uppsala 1941. Ha det gott !
Lisa/Lisas trädgård