måndag 14 september 2009

Att adoptera en 70-talist


När Lisa i våras kom med den utmärkta idéen att man skulle adoptera en rätt för att skydda den mot utrotning valde jag en riktig 1970-talsrätt – fyllda paprikor. Nu när säsongen för paprika är på topp har jag provlagat och konstaterat att det smakade lika gott som när jag var liten! Till och med J, som är skeptisk mot grön paprika tyckte att det var toppen. Vi gjorde bara en liten justering, 70-talets Uncle Ben ris (långkorningt) byttes mot matkorn, en produkt jag inte testat tidigare. Resultatet blev saftigt och mustigt.

Fyllda paprikor
2 dl långkorningt ris eller matkorn
10 gröna paprikor (eller blandade färger)
250 g köttfärs
2 lökar
2 klyftor vitlök
1 dl tomatpuré
Hackad röd pepparfrukt
Salt och svartpeppar
1 dl riven parmesanost eller annan smakrik ost
Buljongpulver
Persilja

Koka ris eller matkorn enl instruktion på paketet. Kärna ur och halvera paprikorna. Fräs lök och vitlök i olja. Fräs köttfärsen. Häll ner ris/matkorn och låt fräsa med en stund. Häll i tomatpuréen. Smaka av med hackad röd pepparfrukt (eller tabasco), salt och svartpeppar. Lägg paprikahalvorna i en ugnsfast form och fyll med risfräset. Fördela osten över paprikorna. Häll vatten i botten på plåten (ca 1 cm) och strössla i buljongpulver. Tillaga i ugn 200 grader ca 20-30 minuter. Ös då och då med buljongen så att paprikorna blir saftiga. Klipp riktligt med persilja över vid servering!

Om det blir några paprikor över är de perfekta att ta med i matlådan.

3 kommentarer:

Anna sa...

Hi hi vilken bra idé! Färsfyllda paprikor är en klassiker som absolut inte får glömmas bort ;-) Kram Anna

Anders Öhman sa...

Någon som minns vilken rätt som ligger till grund för denna klassiker? Vill minnas att det var någon spansk regional rätt som plockades hem av de första charterturisterna. Men jag kan ha fel.

Lyxpiraya sa...

Åh, tack ! Jag hade alldels glömt bort hur gott det är! Ska genast göra det när jag får börja äta igen !!