tisdag 22 september 2009

Tomater, tomater


Det härliga sensommarvädret är perfekt för påmognaden av alla tomater. Häromdagen var det dags för en ny provning. Mina sorter kompletterades med några från min systers växthus.

Medsols från stora röda är de Dansk export, Orange cherry, Gelbe dattelvein, Goldita, Garden delight, Orange bourgain och Bonita. Den lilla röda i mitten är Totem och den "svarta" Black sweet cherry.

Dansk export är en hederlig "vanlig tomat", lättodlad och tidig men kanske med lite tjockt skal. Orange cherry var en smaklös besvikelse. Gelbe dattelwein är en storfavorit. Enorma klasar med små, snygga, droppformade gula tomater. God, söt smak, men är väldigt saftiga så de håller inte så länge. Goldita är vacker och god. Garden delight är både min och min systers favorit. Rätt stora (för att vara cocktailtomater), söta och goda i långa klasar, pålitlig och lättodlad. Orange bourgain kommer från en planta som syrran köpte på byns växtmarknad i våras. God och snygg! Bonita mognar tidigt och är goda standardtomater. Totem kan ni helt strunta i att odla, den smakar ingenting, men Black sweet cherry är både väldigt god OCH snygg med sitt svart/röd/gröna kött.

Gissa om mina tomatsallader är som konstverk så här års?

4 kommentarer:

Birgitta Höglund's Mat sa...

Du har då härliga tomater, Fröken Dill :)

Anna sa...

Ja det kan jag tänka mig! :-) Härligt med nyskördade tomater.

Fröken Dill sa...

Min mamma hälsar att hon tycker att tomaten Green grape är den godaste. (Hon har fått plantan av mig). Green grape är sena på landet i år, men snart bör man kunns skörda.
Hälsar fröken Dill

Annika sa...

Så fantastiskt vackra!