En gång för länge sedan blev jag bjuden på gurksoppa hemma hos min första pojkväns föräldrar. Det var, förvånande nog, väldigt gott! I många år letade jag sedan recept på gurksoppa, en varm variant, inte sån där kall med yoghurt och vitlök som var populär på 1980-talet. Tillslut blev det napp i en mattidning. Receptet kommer tydligen från Hiram, matskribenten Märit Huldt, men är något omarbetat.
Gurksoppa, 4 personer
1 stor slanggurka
1 klyfta vitlök
2 msk smör
ett par salladsblad
1 dl hackad persilja
6 dl grönsaksbuljong
1 l gräddmjölk
1 msk mjöl
salt och peppar
Skär gurkan i kuber. Pressa vitlöken och fräs i smör. Tillsätt gurkkuber, hackade salladsblad och persilja. Rör om, häll i buljongen och koka tills gurkkuberna är genomskinliga. Mixa. Fräs 1 msk smör och 1 msk mjöl i en kanstrull och tillsätt gräddmjölken. Låt koka upp och blanda med gurkmixet. Smala av med salt och peppar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar