torsdag 17 september 2009

Lammfärsbiffar som i Elle a la carte


Först ut bland test av nya recept blev ”Lammfärsbiffar med go´sås” från Elle à la carte nr 3 1999. Jag var sugen på lamm och vi hade en hel del zucchini hemma. I receptet ingår buljongpastan Plantaforce, men det hade jag inte så det blev vanligt buljongpulver istället (mindre mängd, annars blir det alldeles för salt). Rätten blev väldigt god, men det kändes lite meckigt att göra färsbiffarna. Nästa gång försteker jag nog inte löken. Istället satsar jag på att byta ut grillpannan mot en kolgrill.

Den goda rätten gick inte att fota, för vid middagstid, särskilt våra middagstider är det nu alldeles mörkt ute. Lite trist, men mysigt att tända ljus!

Om det är någonting jag lite kan sakna med J:s och mina middagar är det att vi ganska sällan äter med vänner. Det är en rätt trist ålder, den här då jämnåriga har små barn som behöver passning. De som är skilda har barnansvar varannan vecka och i barnfria veckan vill de umgås med nya kärleken eller gå på dejter. Fast skam den som ger sig. Nu bjuder jag ett gäng arbetskompisar till landet innan svampsäsongen är över!

Lammfärsbiffar med go´sås

1 kg lammfärs
1 zucchini
3 äggulor
4-6 msk torkade kryddor (basilika, oregano, salvia, dragon eller timjan)
Ev 1 msk konjak
2 stora gula lökar
3 msk grädde
½- 1 ½ msk saltatd Plantaforce
1-2 msk osaltad Plantaforce
salt
Sås:
1 ½ dl majonäs
4 hackade vitlöksklyftor
1-2 msk mild yoghurt
1-2 msk torkad basilika
torkad dragon (det står 1-2 msk i receptet, men det måste vara för mycket!)

Dela zucchinin på längden i ½ cm tunna skivor. Strö på lite salt. Låt ligga en stund och salta ut. Torka med handduk.
Blanda färsen med kryddorna och ev konjak. Grovhacka löken och fräs i olja. Tillsätt grädde och plantaforce. Låt skjuda en stund och blanda sedan ner i färsen. Forma avlånga biffar.
Rör ihop ingredienserna till såsen.
Grilla biffarna och zucchinin. Lägg zucchiniskivor på tallriken med lammfärsbiff ovanpå. Servera med sås och färskpotatis.

5 kommentarer:

Recept bakning cheesecakes cupcakes choklad bröd bakrecept sa...

Det receptet låter inte så dumt! Får prövas på här i hemmet.

Fröken Dill sa...

Det blev riktigt gott! Varmt välkommen hit!
Önskar fröken Dill

Stina sa...

Kan inte ungarna få följa med och äta middag istället?

Fröken Dill sa...

Självklart är barnen välkomna!
Hälsar fröken Dill

Anonym sa...

太極峽谷,磐石營地,九族文化村,風櫃斗,雅築沙里仙溫泉,蛇窯蟬說,合歡山,嘉南八卦窯,糯米石橋,震災紀念公園,芙蓉瀑布,水鳥保護區,牛耳藝術渡假村,敷榮堂,登瀛書院,木屐蘭溪谷,木生昆蟲館,泰雅渡假村,惠蓀林場,水沙連古道,台一生態教育休閒農場,清境農場,生態農場,豐年靈芝菇,錦吉昆蟲館
奧萬大,埔里酒廠,埔里鯉魚潭,中台禪寺,台灣地理中心碑,九族文化村,玉山國家公園,合歡山,日月潭,田尾公路花園,新百果山,鹿港龍山寺,台灣民俗村,鹿港天后宮,溪頭森林,廬山溫泉,草嶺風景區,劍湖山世界,北港朝天宮,三條崙海水浴場,夏威夷,池南森林遊樂區,鯉魚潭,太魯閣,秀姑巒溪,長春祠,大佛風景區,東勢林場,古奇峰,五指山風景區,海水浴場,六福村,秀姑巒溪,石梯坪,磯崎灣,掃叭石柱,七星潭,小叮噹科學園區,大聖渡假,三義木雕博物館,谷關風景區,武陵農場,大坑風景區,亞哥花園,崎頂海水浴場