Först ut bland test av nya recept blev ”Lammfärsbiffar med go´sås” från Elle à la carte nr 3 1999. Jag var sugen på lamm och vi hade en hel del zucchini hemma. I receptet ingår buljongpastan Plantaforce, men det hade jag inte så det blev vanligt buljongpulver istället (mindre mängd, annars blir det alldeles för salt). Rätten blev väldigt god, men det kändes lite meckigt att göra färsbiffarna. Nästa gång försteker jag nog inte löken. Istället satsar jag på att byta ut grillpannan mot en kolgrill.
Den goda rätten gick inte att fota, för vid middagstid, särskilt våra middagstider är det nu alldeles mörkt ute. Lite trist, men mysigt att tända ljus!
Om det är någonting jag lite kan sakna med J:s och mina middagar är det att vi ganska sällan äter med vänner. Det är en rätt trist ålder, den här då jämnåriga har små barn som behöver passning. De som är skilda har barnansvar varannan vecka och i barnfria veckan vill de umgås med nya kärleken eller gå på dejter. Fast skam den som ger sig. Nu bjuder jag ett gäng arbetskompisar till landet innan svampsäsongen är över!
Lammfärsbiffar med go´sås
1 kg lammfärs
1 zucchini
3 äggulor
4-6 msk torkade kryddor (basilika, oregano, salvia, dragon eller timjan)
Ev 1 msk konjak
2 stora gula lökar
3 msk grädde
½- 1 ½ msk saltatd Plantaforce
1-2 msk osaltad Plantaforce
salt
Sås:
1 ½ dl majonäs
4 hackade vitlöksklyftor
1-2 msk mild yoghurt
1-2 msk torkad basilika
torkad dragon (det står 1-2 msk i receptet, men det måste vara för mycket!)
Dela zucchinin på längden i ½ cm tunna skivor. Strö på lite salt. Låt ligga en stund och salta ut. Torka med handduk.
Blanda färsen med kryddorna och ev konjak. Grovhacka löken och fräs i olja. Tillsätt grädde och plantaforce. Låt skjuda en stund och blanda sedan ner i färsen. Forma avlånga biffar.
Rör ihop ingredienserna till såsen.
Grilla biffarna och zucchinin. Lägg zucchiniskivor på tallriken med lammfärsbiff ovanpå. Servera med sås och färskpotatis.
Den goda rätten gick inte att fota, för vid middagstid, särskilt våra middagstider är det nu alldeles mörkt ute. Lite trist, men mysigt att tända ljus!
Om det är någonting jag lite kan sakna med J:s och mina middagar är det att vi ganska sällan äter med vänner. Det är en rätt trist ålder, den här då jämnåriga har små barn som behöver passning. De som är skilda har barnansvar varannan vecka och i barnfria veckan vill de umgås med nya kärleken eller gå på dejter. Fast skam den som ger sig. Nu bjuder jag ett gäng arbetskompisar till landet innan svampsäsongen är över!
Lammfärsbiffar med go´sås
1 kg lammfärs
1 zucchini
3 äggulor
4-6 msk torkade kryddor (basilika, oregano, salvia, dragon eller timjan)
Ev 1 msk konjak
2 stora gula lökar
3 msk grädde
½- 1 ½ msk saltatd Plantaforce
1-2 msk osaltad Plantaforce
salt
Sås:
1 ½ dl majonäs
4 hackade vitlöksklyftor
1-2 msk mild yoghurt
1-2 msk torkad basilika
torkad dragon (det står 1-2 msk i receptet, men det måste vara för mycket!)
Dela zucchinin på längden i ½ cm tunna skivor. Strö på lite salt. Låt ligga en stund och salta ut. Torka med handduk.
Blanda färsen med kryddorna och ev konjak. Grovhacka löken och fräs i olja. Tillsätt grädde och plantaforce. Låt skjuda en stund och blanda sedan ner i färsen. Forma avlånga biffar.
Rör ihop ingredienserna till såsen.
Grilla biffarna och zucchinin. Lägg zucchiniskivor på tallriken med lammfärsbiff ovanpå. Servera med sås och färskpotatis.
4 kommentarer:
Det receptet låter inte så dumt! Får prövas på här i hemmet.
Det blev riktigt gott! Varmt välkommen hit!
Önskar fröken Dill
Kan inte ungarna få följa med och äta middag istället?
Självklart är barnen välkomna!
Hälsar fröken Dill
Skicka en kommentar