måndag 7 september 2009

Lycka är att hitta rödgul trumpetsvamp!


Jag gjorde tidig premiär i svampskogen. Redan som spädis fick jag följa med på mammas och pappas svampturer buren i bärsele.

Det är något speciellt med svamp och svampplockning! Dels är det väldigt gott och användbart, dels är det gratis. Lugnet och stämningen i en fin svampskog är ju nästan oslagbart. Nuför tiden när kyrkan nästan spelat ut sin roll tror jag att många svenskar får sina sakrala upplevelser i skogen.

I helgen blev jag först lite besviken eftersom jag inte hittade så många kantareller som jag hoppats, men missräkningen vände när jag plötsligt fann mig stå mitt i ett rödgul trumpetsvampställe. Den rödgula trumpetsvampen ser ut ungefär som trattkantarell, men kommer tidigare och har kraftigare färg. Den är också mer smakrik och godare än trattkantarell påstår i alla fall J:s mamma.

De här svampsorterna plockar jag: kantarell (både blek och vanlig), trattkantarell, karl johan, citrongul slemskivling, stolt fjällskivling, svart och rödgul trumetsvamp, champinjoner (ängs- t ex), taggsvamp, smörsopp, blodriska och blomkålssvamp (om man har tur). (Tips - ni har väl sett http://www.svampguiden.com/?)

Vilka svampsorter plockar ni?

12 kommentarer:

Anna sa...

Måste erkänna att jag aldrig plockat svamp :-/ hade gärna gjort men är rädd för att få någon sort i korgen man inte ska äta! Fast kantareller hade man kanske inte kunnat ta fel på. Kan tänka mig att det är mysigt att gå i skogen och plocka svamp och sen tillaga

:-)

Chezsofia sa...

Vilken svampkännare! Jag hade trott att det var vanliga trattkantareller... Men visst är det gott med svamp =)

Emil O. sa...

Jag och S var ute och plockade två gånger i helgen. Blev en massa gul trumpetsvamp (som torkar på tidningspapper), den på bilden, en del blek taggsvamp och lite kantareller (som raskt stektes med smör och vitlök och slukades under intesiv njutning). Kantareller är roliga att plocka, dom tycker om att gömma sig i mossa och under kanter så det är lite av en skattjakt.

Vi plockar endast dessa tre och trattkantarell, men borde kunna lära oss fler kan jag tycka. Man vill ju inte plocka något som man inte är säker på inte är giftigt.

Mian sa...

Jag plockar exakt samma arter som du gör, med tillägget att det ibland även blir någon björk- eller aspsopp.
Kremlor har jag aldrig lärt mig, men det lockar.

Nybergs värld sa...

När jag är i Värmland så blir det en hel del svampbesök. Det blir mest kantareller och Karl Johan. Jag älskar tystnaden och lugnet i skogen. Bort från allt brus. Här i Stockholm tycker jag det är svårare att ge sig ut i skogen, men man kanske bara ska ta bussen och hoppa av någonstans längs vägen...

Fröken Dill sa...

Vad kul att läsa om alla era svamperfarenheter! Själv har jag nog som sagt fått med mig svampintresset hemifrån. Precis som Emil säger är det både spännande och gott. Jag skulle vilja lära mig fler sorter, men när jag frågar svampexperten, min mamma, säger hon att visst finns det flera ätliga sorter, men vissa är lite tveksamt hur goda de är. VAR man plockar svamp när man bor i Stockholm vet jag inte, men jag skulle nog satsa på en buss till Mälaröarna (det var där mina föräldrar plockade svamp när jag var liten) eller möjligen Bogesundslandet. Inre Roslagen förstås. Eller runt Årsta havsbad. Man kan kolla lite på svampguiden.com för att få lite ungefärliga tips (det finns rapporter där det framgår ungefär VAR folk har hittat svamp).
Svamphälsningar från fröken Dill

tina sa...

Plocka svamp är bland det allra bästa jag vet! Oftast blir det vanliga gula kantareller eller trattkantareller som följer med hem. Eller någon Karl-johan då och då.

Milla sa...

Jag älskar att plocka svamp! Varit ute två ggr de senaste dagarna. Hittat mest gula kantareller, men även lite höstkantareller. Så otroligt gott!
Jag vågar mig inte riktig på andra än de sorterna som jag är stensäker på. Men har planer på att införskaffa en svampbok så att jag kan vidga mina vyer :)

Sv: Kycklingen med valnötter och lök är verkligen en höjdare! Prova!:)

Kul att du hittat min blogg :)

Fröken Dill sa...

Tina; kantareller är bara BÄST!
Milla, massa välkommen hit! Nu vet jag vad jag ska laga på en massa valnötter som väntar i skafferiet.
Hälsar fröken Dill

Anonym sa...

Jag älskar att gå i skogen och plocka vad den ger. Och turligt nog har en av mina döttrar fått samma intresse.Vi brukar plocka gula kantareller, trattkantareller, svart trumpetsvamp och rödgul trumpetsvamp.Men det skulle vara kul att lära några nya sorter.

Anonym sa...

JAAA, vi hittade rödgul trumpetsvamp nedanför huset ,där vi bor.
Bland löv och murr stack de fram .
Idag 28 /10 09 Häpp!!

Fröken Dill sa...

Det låter som en härlig svampplockning! Nu i november börjar säsongen vara slut och frysen är dessutom rätt full!
Hälsar fröken Dill