tisdag 8 september 2009

Som Tam och inköp av mud fish


Det absolut godaste jag någonsin har ätit var den gröna papayasalladen Som Tam för länge sedan i en av Bangkoks förstäder, där en vän bodde under en tid. (Läs allt om Som Tam hos Lagers!) Salladen var vansinnesgod, men samtidigt så stark att den knappt gick att äta. Tårarna sprutade, men jag vara helt enkelt tvungen att ta en tugga till och sedan en till.

Jag har provat att göra den goda salladen här hemma, men den har inte blivit riktigt som i Thaland…. Styrkan är lätt att ordna med thaichili, blandad med lite mildare röd chili (annars blir det bara för starkt), men jag har haft problem att få till den rätta mustigheten. Efter lite påläsning på nätet insåg jag att det vara mud fisken, Plaa Ra som saknades.

Jag har tyvärr ingen asiatisk mataffär på min väg hem från jobbet men J passerar St Eriksgatan. Alltså, med mig i telefonen frågade han vad det nu var för konstigt han skulle köpa? ”Mud-fish, fermenterad thailändsk fisk, Plaa Ra” försökte jag”. J hittade två olika burkar och frågade den rara affärsinnehaverskan vilken som var bäst. ”Varifrån kommer din tjej?” frågade hon. ”Hon kommer ifrån jobbet.” svarade J. ”Nej jag menar varifrån? Norrifrån?” ”Va, från Bromma???” ”Nej, varifrån I THAILAND?” Tjejen var helt övertygad om att ingen svenska skulle vilja köpa mud fish, thailändarnas svar på surströmming. ”Hon måste vara en MYCKET OVANLIG flickvän!” ”Ja, det är hon svarade J”. Så nu vet ni, jag är en mycket ovanlig flickvän!

Hemma förberedde jag kryddiga satayspett med kyckling och jordnötssås. Som Tam-salladen ska egentligen stötas i mortel, men min var för liten så större delen av den gröna papayan blev grovriven och bara en liten del hamnade i morteln med finhackad chili, vitlök, fisksås och limejuice. Enligt vissa recept på Som Tam ska mängden chili vara lika stor som mängden papaya(!!!), men av nödtvång ändrade jag lite.

Mycket ovanliga flickvännens Som Tam
1 grön papaya, urkärnad
1 illstak thaichili och 2-3 mildare (efter smak)
4 vitlöksklyftor
10 st nättkokta brytbönor (ska egentligen vara ”långbönor”, men går lika bra med brytbönor)
1 nypa salt
3 msk pressad lime (ska egentligen vara tamarindjuice, men det hade vi inte)
2 tsk fisksås
2 tsk Plaa Ra

Strö saltet över den urkärnade papayan och låt stå i 30 min. Torka därefter med hushållspapper och krama ur all vätska. Riv på rivjärn. Pressa Plaa Ra genom en sil eller silduk så att du får ut vätskan. (Går lättare om man späder med fisksåsen). Kör vätskan i microvågsugn tills den kokar för att döda ev fiskparasiter. Hacka chilin, blanda med en del av papayan och stöt i en stor mortel. Tillsätt vitlök, salt, juice och fisksås/Plaa Ra-blandning och fortsätt stöta tills allt är väl blandat. Rör ner koncentratet med resten av papayan och blanda i bönorna. En del har tomater eller strimlade morötter i sin Som Tam, men så blev det inte igår. Salladen kan garneras med hackade jordnötter, skivad salladslök och myntablad.

7 kommentarer:

Kinna Jonsson sa...

Härligt att vara en ovalig flickvän och salladen låter jättegod!

Red Scream sa...

Hahaha, låter underbart! :-)

Emil O. sa...

Klockren historia! =D
Ni är ovanligt härliga båda två skulle jag säga.

Unknown sa...

Haha vad kul!! Har varit i Thailand vid flera tillfällen och gillar thailändare skarpt! Så snälla och vänliga. Salladen låter väldigt god!!

Fröken Dill sa...

Kinna, Red Scream och Ia (och alla andra); ni måste testa salladen, helst med så mycket chili i att man knappt står ut! Enligt Lagers kan man dessutom basera den på annat än grön papaya. Själv tänker jag testa med blancherad vitkål nästa gång!
Emil, tack gulliga du!!!!

Vera sa...

Ljuvlig blogg. Hittade hit av en tillfällighet - så trevligt!

Och Som Tam... mums! Men var hittar du grön papaya?

Fröken Dill sa...

Varmt välkommen Vera, såg din kommentar först nu (måste ordna med någon sorts koll på kommentarer av äldre inlägg..). Grön papaya finns i de flesta asiatiska affärer som har färska grönsaker. Det är kul att göra Som Tam med den ovanliga frukten, men jag tror faktiskt att det blir nästan lika gott med mer vanliga råvaror som t ex squash eller vitkål.
Hälsar fröken Dill