onsdag 9 september 2009

Den absolut godaste efterrätten!!!


Tack vare snälla Åsa på Elle mat och vin har jag nu återigen mitt borttappade recept på den MEST OPTIMALA EFTERÄTTEN, ”Chokladbrownie med hallonmousse" från Elle a la carte 1999. Faktum är att detta är en av de få efterrätter jag verkligen tycker är värd att laga. Tänk, både nötter, dajm, choklad, hallon OCH passionsfrukt!!!

Under åren då mitt älskade recept varit borttappat har jag flera gånger försökt återskapa det. Alltid med mer eller mindre misslyckat resultat. Allra värst blev det för några år sedan. Jag och min kompis A var båda singlar och vi hade blivit bjudna hem till en kille som även bjudit med sin kompis. Det var inte en date, men ändå trevligt att träffa några singelkillar. A:s och mitt uppdrag inför middagen var att fixa EN ROLIG TÅRTA. Jag antog raskt utmaningen. Rolig, rolig… nu måste jag vara KREATIV tänkte jag ock surfade runt på nätet. Plötsligt hittade jag ett recept på chokladkaka med pop-rocks i (det där sprättiga godiset som var populärt på 1980-talet och som också förekom i den ganska kuliga milleniumchokladen från Marabou, om nu någon minns den). Självaste Heston Blumenthal stod för kak-receptet och det lät ju betryggande. En sådan botten med hallonmousse tänkte jag glatt! Botten bakades och väl på plats hällde vi på moussen.

Vi blev bjudna på otroligt god middag med champagne och en fläskfiléhuvudrätt som jag måste blogga om någon gång för den var fantastisk. Efter några timmar var det dags för finalen – Tårtan. Det kärleksfullt tillagade bakverket bars fram och nu skulle kanten på springformen tas av. Totalt antiklimax!!! Moussen hade inte stelnat utan rann ut över hela duken. Chokladbotten var desto hårdare. Pop rocksen verkade ha smält och förvandlat chokladeleändet till en ogenomtränglig betongkaka, utan minsta möjlighet till överaskande tingeleffekt på tungan. Utan minsta möjlighet att överhuvudtaget få i sig den!

Vilka är era mest misslyckade matlagningar?

Själv har jag lärt av erfarenheten och håller jag mig numera till originalet:

Chokladbrownie med hallonmousse
1 ½ dl valnötter
1 ½ dl hasslenötter
100 g mörk choklad
100 g smör
2 ägg
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
1 dl vetemjöl
2 dubbeldajm

5 dl vispgrädde
4 ½ gelatinblad
7 dl hallon
2 ½ dl strösocker
Drygt ½ msk vaniljsocker
3 ½ dl matlagningsyoghurt
4 passionsfrukter

Värm ugnen till 200 grader. Rosta nötterna i 10 minuter och hacka dem grovt. Smält ihop smör och choklad. Blanda i nötterna.

Vispa ägg, socker och vaniljsocker i en annan bunke. Rör i bakpulver och vetemjöl.

Vänd ner chokladblandningen och den krossade dajmen. Baka i springform 8-10 minuter. Låt svalna.

Vispa grädden. Blötlägg gelatinbladen. Mixa hallon, strösocker och vaniljsocker till en puré. Blanda med yoghurten.

Smält gelatinet. Rör ut lite av hallonmixen i den. Vänd till sist ner resten av hallonmixen och till sist grädden.

Häll blandningen över chokladbottnen och ställ formen i kylskåp i minst 2 timmar (helst längre!!!).

Servera med passionsfrukt i klyftor.

29 kommentarer:

Anna sa...

Det var nog den godaste efterrätten jag har sett!!! Tror aldrig jag har sett någon efterrätt som fått mig att dregla så ;-) Det skriver vi ut meddetsamma ;)

Min mest misslyckade matlagning var nog när jag var i 25 års åldern, dödligt kär i en stockholmare som jag var på besök hos. Jag skulle impa med räkpanna och ris som skulle få honom att älska mig för alltid :) Resultatet? Vidbränd risgryta, vidbränd osmaklig räkpanna med för mycket apelsinjuice i. Jag kommer ihåg risgrytan med 2 cm vidbränd gegga i. :o/ Sen efter det blev han mindre kärleksfull tyckte jag och jag åkte tillbaka som singel till Skåne ett par dagar senare
:-/

Stefan sa...

Du min vän, är man så euforisk inför en maträtt som du är så måste jag prova den. Har därför skrivit ut inlägget för framtida bruk. Wish me luck!

Fröken Dill sa...

Du gör så rätt, så rätt, Stefan!!!
Tycker fröken Dill

Feria de emma sa...

Åh, den ser gudomlig ut och receptet låter fantastiskt! En sån får det bli till födelsedagen. Men hur många bitar kan man tänka sig att det blir?!

Husmodern sa...

Åh, låter gottigottgott!

Helena sa...

Gud vad gott det ser ut. vilken snygg bild! Kan den kakan stå framme lite eller smälter den fort? tänker om det är något att ha på ett fik?!

M. sa...

vilken härlig efterrätt detta ser ut att vara :) jag ska verkligen spara detta receptet, tack! :)
ha en fortsatt bra kväll :)

Viktoria sa...

Det där receptet känner jag igen. Bodde i Göteborg på den tiden (-99) och satt på en kulle som jag inte minns namnet på när jag åt kakan. Jag tror jag fyllde år och minns bestämt att den var god.

Jag har lagat så mycket misslyckad mat så det skulle kunna fylla en hel blogg... Speciellt minns jag kakan med All bran plus som var stenhård och smakade sågspån - jag har sällan skrattat så mycket medan jag ätit.

Fröken Dill sa...

Anna; tänk du kunde ha hamnat i Stockholm! Å andra sidan var det en DUM kille som inte förstod att det var ett enstaka matmisstag! Och OM du bodde i Stockholm skulle vi ju inte få spännande Köpenhamnsrapporter!
Emma; 10 bitar tycker Elle a la carte.
Helena; den bör nog helst stå i kyldisk, om det är många timmar det handlar om.
Molly; det bästa är att det inte är så otroligt vikitgt att spara recept numera. De finns ju på nätet :)!
Viktoria; Vad kul med födelsedagsminnen till min kaka! All bran kaka låter verkligen äckligt.
Massa kram till alla från fröken Dill

Rebecca sa...

Åh, jag känner igen det! Verkligen ett framtida måste, eller ett snart måste. Tack!

pipopp sa...

Vad bra att Elle kunde plocka fram det!
Fattas bara efter dina beskrivningar av vedemödorna att återskapa det - bättre reklam kunde en mattidning inte få. :-)

Din text får också mig att vilja pröva.

bakmammorna sa...

wow vilken underbart god tårta. har ätit någon liknande från ica med jordgubbsmousse, men det tog över för mycket från den goda kakan. det här ser ut som en perfekt avvägning!

Karl-Johan sa...

Vilken läckerbit! Jag blir hungrig fast jag är mätt.

Fröken Dill sa...

Kul att ni gillar min favorit! Jag tror att man kanske skulle kunna byta ut hallonen mot lingon så här års? Lingon och choklad är väl ingen omöjlig kombo.

Funderar fröken Dill, snart i bilen på väg mot landet och lingonskogen

Nyberg's story sa...

Den ser ju alldeles underbar ut. Det måste provas! Lingon än nog ingen dum idé.

Hallon & Blåbär sa...

Ser helt ljuvligt ut skulle gärna mumsat i mig en sån bit nu.

Recept bakning cheesecakes cupcakes choklad bröd bakrecept sa...

Det receptet låter inte så dumt! Får prövas på här i hemmet.

E sa...

Måste bara berätta att jag gjorde denna efterrätt när jag var hemma hos släkten i Sverige senast och firade min födelsedag. Släkten är en mycket efterrättstokig sådan, och de bara älskade den här!! Så tack så hemskt mycket för tips fröken Dill!

berno sa...

kära fröken dill!

din tårta gjorde succé hos både fru och barn!

första gången glömde jag turk-yoghurten men den blev god ändå!

andra gången kom jag ihåg yoghurten men då fick den svårigheter att hålla ihop men den klarade f-dagen med ett farligt överhäng.

men den är sjukt snygg och mäktig!

Fröken Dill sa...

Kul att min favvo-efterätt blev uppskattad!!! Det är den värd.
Tycker fröken Dill

Anonym sa...

Det smakade gott, men hallonmoussen stelnade inte efter 6 timmar.

Vad gjorde jag för fel? Måste prova igen.

Fröken Dill sa...

Kul att min favorit uppskattades. Konstigt, moussen brukar stelna om man följer receptet. Jag har som sagt misslyckats utan, och det rejält. Kanske bör man säkra upp med ett exta gelatiblad, särskilt om hallonen är lite blöta?
Tror fröken Dill

Sanne.L sa...

Finns det nån möjlighet att byta ut hasselnötter & valnötter mot något annat tror du? Är allergisk mot just dessa nötter. Kan man ta några andra nötter eller kanske göra en klassisk kladdkaka som botten? Kakan ser väldigt god ut!

Rosor och ruiner sa...

Ja, Sanne L det går att byta ut mot vad man vill =) Jag tog bort hasselnötterna och tog lite fler valnötter tex.
Däremot tyckte jag inte att den höll ihop, moussen rasade ner trots 6 timmar i kylen...

Maria sa...

Moussen rasade ihop, så det blev en väldigt kladdig skapelse jag serverade till vår gäster igår....men den var god ändå. :)

Anonym sa...

Hej! Oj vad god den ser ut! Funkar det med frusna (men tinade) hallon?

Caroline sa...

Kan man skippa nötterna helt tror du? Kan man använda frysta (tinade) hallon? Tips på garanterat hållbar moussedel? Jag fyller år imorgon och denna vill jag ha som efterrätt. :)

Fröken Dill sa...

Byta ut nötterna går säkert bra, men vill man ta bort dem är det kanske bättre att välja ett recept på chokladkaka eller kladdkaka som man vet fungerar.

Jag har funderat på det där med varför moussen ibland inte stelnar ordentligt. Dels kan det säkert bero på hur stort vätskeinnehåll det är i hallonen. (Snarare än om det är färska eller tinade bär.) Men jag tror också att yoghurten spelar in. Det här receptet har några år på nacken och då fanns enbart Arlas matlagningsyoghurt att tillgå. Jag kan tänka mig att alternativa turkiska och grekiska tjockyoghurtar beter sig annorlunda. Det kan vara smart att tillsätta ett extra gelatinblad.

Anonym sa...

Den ser väldigt god ut! Låter bra också! Här kan vi sniffa upp något bra!