torsdag 10 juni 2010

Pajer till arbetskompisarna


Igår for gänget från jobbet ut till M:s land som ligger på Värmdö, alldeles intill havet. Ja, jag tror att det är ungefär fem meter mellan huset och havet!

Mitt självpåtagna uppdrag att fixa pajer ledde till en del vånda och ett experiment . Till slut bestämde jag mig för salamipaj med fetaost och paj med ungsrostade tomater och örter. Båda sorterna blev lyckade. För tio personer gick det åt två och en halv paj, men då serverade M dessutom skurna grönsaker, en väldigt god vattenmelonsallad (lite lik den här), bröd och olika ostar. Till efterätt fick vi en fantastisk parfait smaksatt med Cointreau, serverad med färsk frukt. Jag måste fråga M om receptet för den var helt suverän.

Trots gråmulet väder var det tillräckligt vindstilla och varmt för att sitta ute och äta. Borden dukades på bryggan. Till kaffet och efterätten kom regnet och vi flyttade in. Typiskt svensk sommar!

Paj med salami och fetaost
125 g smör
4 dl vetemjöl
1 krm salt
2- 3 msk kallt vatten
3 ägg
1,5 dl mjölk
1,5 dl grädde
salt och svartpeppar
1 paket fetaost
100 g salami
1 grön paprika, i tunna ringar
1 röd lök, i strimlor
100 g riven lagrad ost, t ex grevé
ca 20 urkärnade, svarta kalamataoliver

Tärna smöret. Blanda med mjölet och saltet i matberedare. (Tydligen görs de bästa pajdegarna i matberedare. Det ska gå snabbt så att smöret inte hinner smälta för mycket) Kör tills en grynig massa. Häll på vattnet, lite i taget. Nyp till sist ihop degen. Plasta och vila i kylskåp minst en halvtimme.
Kavla ut tunt. Jag använde tricket att kavla ut mellan två lager plastfolie. Mycket smart och rekommenderas om man vill ha en tunn, snygg pajbotten. Klä formen. Går lätt om man tar bort plastfolien från ena sidan. Nagga degen med gaffel. Täck kanterna med ungsfolie och förgrädda pajskalen i 200 grader, ca 10 minuter.

Vispa ihop ägg, mjölk och grädde. Krydda med salt och peppar. Tärna fetaosten och lägg ner i pajskalen. Strimla salamin grovt och fördela. Fördela även grönsakerna. Slå på äggstanningen och toppa med den rivna osten och oliverna. Grädda i 200 graders ugn, ca 35 minuter för stor paj.

Paj med ungsrostade tomater

I mina pajexperiment har jag upptäckt att tomater i paj lätt blir lite för blött. Av denna anledning valde jag att ungsrosta tomaterna innan. Denna tillagning koncentrerar tomatsmaken.

Pajskal: enligt ovan.
Fyllning:
500 g cocktailtomater
salt, nymald svartpeppar, en nypa socker
1 msk god olivolja
1 msk röd balsamvinäger
3 ägg
1,5 dl mjölk
1,5 dl grädde
1 paket fetaost
1,5 dl hackade färska örter t ex basilika, timjan och persilja

Skär kryss i toppen på tomaterna. Baka i150 graders ugn ca 1 timme. Sänk temperaturen om de börjar se brända ut. Vispa ihop olja, vinäger, salt, peppar och socker. Droppa lite av blandningen i varje tomat och forsätt sedan baka i ca 30 minuter.

Mixa samman ägg, mjölk, grädde och fetaost. Rör ner de färska örterna. Peppra och salta om det behövs (fetaosten är oftast tillräckligt salt).

Lägg de bakade tomaterna i pajskalet, häll på fetaröran och grädda i 200 graders ugn ca 35 minuter.

3 kommentarer:

Anna sa...

Åh vad härligt det låter med så nära havet och att inmundiga så goda pajer ;-)

Mamma Mimmi sa...

Hittade inspiration hos dig för fredagsmiddagen - den ugnsrostade tomatpajen är ju fullkomligt ljuvlig. Tack!

Fröken Dill sa...

Anna; M:s landställe ligger helt fantastiskt. Jag är lite, lite avundsjuk faktiskt.
Mimmi; kul att du gillade den. Det är så smart att ugnsrosta tomater. Smakerna koncentreras på så gott sätt.
Tycker fröken Dill