onsdag 16 juni 2010

Oväntad krabblyx


När jag frostade av frysen i helgen hittade jag en låda med innehåll som jag trodde var någon alltför gammal matrest. När lådan tinat och skulle tömmas i kompostburken upptäckte jag att den i själva verket innehöll lyxigt krabbkött från färska krabbor som vi åt förra senhösten.

Ni som brukar följa bloggen vet hur mycket jag gillar skaldjur.

Av det i goda krabbköttet experimenterade jag fram krabbmousse, en oväntat lyxig förrätt på en vanlig måndag! Jag ville ha min mousse så fluffig och ren i smaken som det bara går. Nedanstående recept blev riktigt, riktigt gott, men vill man ha ännu mera mustighet skulle jag tillsätta lite konjak eller sherry i smeten. Naturligtvis fungerar även finklippt dill.

Lyxig krabbmousse 4 pers
1 1/2 dl krabbkött
1 1/2 blad gelatin
1 dl vispgrädde
2 msk crème fraiche
1 tsk pressad citron
1 äggvita
salt, vitpeppar och lite cayennepeppar

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa grädden, gärna med ballongvisp så att den blir riktigt fluffig. Blanda med krabba, crème fraiche och citron.

Vispa äggvitan till riktigt hårt skum.

Ta upp gelatinbladen från blötläggningen, smält dem i en kastull i vattenbad (eller försiktigt på spisen). Klicka ner lite i taget av krabbsmeten och blanda med det smälta gelatinet. (Viktigt att det blandar sig ordentligt innan gelatinet börjar stelna.)

Vänd till sist ihop krabbsmeten med äggvitan och rör så att det precis blandar sig. Häll upp i små portionsformar. Låt stå i kylen minst tre timmar innan serveringen. Den här moussen är lite för fluffig för att enkelt kunna stjälpas upp. OM man vill servera moussen uppstjälpt får man klä formarna med tillklippt bakplåtspapper. Servera med en klick fiskrom, dekorerad med dill och små salladsblad.

2 kommentarer:

Martina sa...

Det där lät riktigt gott! Brukar få en hel del krabba i burarna på hösten när sambon fiskar hummer så jag får försöka komma ihåg receptet ;-)

Remsan sa...

Åååå... låter hur gott som helst. Älskar alla former av skaldjur.