lördag 5 juni 2010

Triss i gotländsk sparris


Äntligen lyckades jag lägga vantarna på min älskade svenska, gröna sparris! Det är hutlöst dyrt att köpa svensk sparris i Stockholm, men minst en gång per säsong MÅSTE man slå till.

De goda primörerna åt vi tillagade på lite olika vis, som en tapasförrätt med en liten kopp soppa, en yoghurtsallad med sparris och gurka och grillad med riven parmesanost. Kul med lite variation, men det stör mig lite att jag inte lyckats komma på vilket som egentligen är det absolut godaste sättet att äta den lyxiga råvaran. Vad har ni för sparrisfavoriter om ni får tag på primörer av bästa kvalitet?

Bloggen har förresten handlat alldeles för lite om odling, men när det gäller sparris krävs ju en kommentar. Självklart ska jag odla sparris på landet så snart det bara går. Klimatet räcker till, det finns grannar som odlar sparris. Problemet är att min köksväxtodling ännu är för liten. Sparris kräver plats, mycket god jord och ett bra läge. Ett annat krux som gör det roligare att satsa på andra grödor är att det tar tre år innan man kan skörda sparrisen.

Triss i sparris 2 pers

300 g sparris
1 liten shalottenlök
1 klyfta vitlök
en klick smör
1 litet lagerblad, helst färskt
2 dl kycklingfond
1/2 dl grädde
3 msk vitt oekat vin
1 dl turkisk yoghurt
ca 10 cm gurka
några svarta kalamataoliver
olivolja
lite riven parmesan

Ta bort det blöta kärnhuset på gurkan. Skär i små kuber, ca 1/2 cm. Salta och låt ligga för att dra ur vätska. Riv nästan hela vitlöksklyftan ner i yoghurten och rör om.

Ansa sparrisen, ta bort ev torra ändar. Skär på mitten så att du får stjälkbitar och knoppbitar. Ta undan ett par fina knoppar för dekoration av soppan. Skiva hälften av stälkbitarna. Skala och finhacka shalottenlöken. Fräs sparrisbitarna, löken och det lilla som är kvar på vitlöksklyftan i smör utan att det tar färg. Håll på vin, buljong och grädde. Låt koka tills sparrisen är mjuk. Ta bort lagerbladet, mixa, smaka av med salt och peppar. Servera soppan i små glas, dekorerade med ångade sparrisknoppar.

Strimla kvarvarande stjälkbitar fint på längden, helst med mandolin. Stek hastigt i olivolja så att de blir lite mjuka. Pressa ur lite av vattnet från gurkkuberna med hushållspapper. Blanda gurka och sparrisstrimlor i vitlöksyoghurten. Smaka avmed salt, peppar och ev lite olivolja. Salladen serveras toppad med svarta oliver.

Skär snygga flagor av parmesanost. Olja kvarvarande sparrisknoppar lätt. Grilla tills de får fina ränder. För att undvika att de blir torra brukar jag avsluta grillningen med att hälla på vitt vin och låta sparrisen ånga under lock en kort stund. Smaka av med salt och peppar. Servera den grillade sparrisen med en rejäl driva parmesan på toppen.

4 kommentarer:

Maria - Matporr sa...

Vad gott det ser ut, och roligt att göra en variation på samma råvara! Sparris är gudagott.. :)

Annika sa...

Alltså...jag är nog lite tråkig, men min favorit är sparis med riktigt syrlig hollandaise. Vare sig det är grön eller vit sparris.
Er sparrisfrossa ser både vacker och god ut. Ambitiöst!

J sa...

Kroatiska restauranger erbjuder 1 kilo grillat lammkött för 140 kronor.... Jag kommer att testa det, det kan du lita på. Vad har detta med sparris att göra? Jo, det ligger en grön sparris på toppen :-)

Puss från J

Fröken Dill sa...

Maria; idéen är lånad från "Smaka på Stockholm" för flera år sedan, men lite omarbetad.
Annika; jag är nästan beredd att hålla med dig, även om jag fortfarande hoppas komma på något ÄNNU godare. Hemlagad hollandaise är galet gott och det finns nästan inget den passar lika bra till som sparris.
J; jag hör att det inte går någon nöd på dig. Fortsätt ha det bra och ta med en massa matminnen hem!