I förra veckan gick J i flera dagar om muttrade längtansfullt om kall inkokt lax. När jag kom hem en av dagarna hade han lagat den goda rätten. Portionslaxbitar hade försiktigt tillagats och till dessa hade J lagat en enkel sallad på färskpotatis och kall sås med majonäs, gräddfil och gräslök. Okomplicerad sommarmat på balkongen är inte alls dumt!
Kall inkokt lax i portionsbitar
1 l vatten
1 msk salt
1 lagerblad
5 korn kryddpeppar
5 korn vitpeppar
1/2 gul lök, skalad i skivor
1 msk ättikssprit
dillstjälkar
lax i portionsbitar
Koka upp lagen och låt koka i 10 minuter. Lägg ner portionslaxbitar och sätt på ett lock. (För två laxbitar i denna mängd kokvarm lag behövs ingen mer värme, men om man har större mängd lax kan man skjuda försiktigt i några minuter och sedan ta kastrullen av värmen.) Låt stå i 20 minuter. Ta upp laxbitarna, låt kallna och strössla över lite rivet citronskal. Servera med potatissallad och en enkel sås med gräddfil, majonäs, salt, peppar och mycket klippt gräslök.
5 kommentarer:
det är verkligen ljuvligt gott, favorittillagningssättet av lax just u känner jag, med färskpotatis och en kall sås! :)
Vilken perfekt sommarmat. Så gott tillsammans med färskpotatis och kall sås!
Vad gott! Inkokt lax är verkligen sommarkänsla!
vilka vackra bilder du tar och så många goda maträtter :)
hoppas att du får en bra midsommar :)
Lax är väldigt gott, speciellt med kalla såser när det är varmt. Dessutom kan man ju göra så mycket med lax.
Skicka en kommentar