tisdag 22 juni 2010

Kall inkokt lax på balkongen


I förra veckan gick J i flera dagar om muttrade längtansfullt om kall inkokt lax. När jag kom hem en av dagarna hade han lagat den goda rätten. Portionslaxbitar hade försiktigt tillagats och till dessa hade J lagat en enkel sallad på färskpotatis och kall sås med majonäs, gräddfil och gräslök. Okomplicerad sommarmat på balkongen är inte alls dumt!

Kall inkokt lax i portionsbitar
1 l vatten
1 msk salt
1 lagerblad
5 korn kryddpeppar
5 korn vitpeppar
1/2 gul lök, skalad i skivor
1 msk ättikssprit
dillstjälkar
lax i portionsbitar

Koka upp lagen och låt koka i 10 minuter. Lägg ner portionslaxbitar och sätt på ett lock. (För två laxbitar i denna mängd kokvarm lag behövs ingen mer värme, men om man har större mängd lax kan man skjuda försiktigt i några minuter och sedan ta kastrullen av värmen.) Låt stå i 20 minuter. Ta upp laxbitarna, låt kallna och strössla över lite rivet citronskal. Servera med potatissallad och en enkel sås med gräddfil, majonäs, salt, peppar och mycket klippt gräslök.

5 kommentarer:

Mikkan sa...

det är verkligen ljuvligt gott, favorittillagningssättet av lax just u känner jag, med färskpotatis och en kall sås! :)

Remsan sa...

Vilken perfekt sommarmat. Så gott tillsammans med färskpotatis och kall sås!

Lina sa...

Vad gott! Inkokt lax är verkligen sommarkänsla!

Molly sa...

vilka vackra bilder du tar och så många goda maträtter :)

hoppas att du får en bra midsommar :)

sofie sa...

Lax är väldigt gott, speciellt med kalla såser när det är varmt. Dessutom kan man ju göra så mycket med lax.