tisdag 1 juni 2010

Experiment med paj 1.0


Tack för alla tips på goda pajer! Vilken tur att jag har er läsare, för pajbakning är inte min starka gren. Jag ville egentligen testa alla tipsen, men inför bakandet av pajer till arbetskompisarna testade jag först ett recept lite fritt efter Tildas tips om salamipaj med getost.

Jag köpte två sorters salami, den starka Spinata calabrese och den mildare Felinosalamin.

Receptet nedan räckte till 1 normalstor paj och 2 små portionspajer.

Paj med salami och chèvre
200 g smör
6 dl vetemjöl
2 krm salt
ca 4 msk kallt vatten

5 ägg
2,5 dl mjölk
2,5 dl grädde
salt och svartpeppar

150 g chèvre
100 g salami
1 röd paprika, i tunna ringar
1 röd lök, i strimlor
ca 10 cocktailtomater, i klyftor, med borttagna kärnor
150 g riven ost, t ex grevé

Tärna smöret. Blanda med mjölet och saltet i matberedare. (Tydligen görs de bästa pajdegarna i matberedare.) Kör tills en grynig massa. Häll på vattnet, lite i taget. Nyp till sist ihop degen. Plasta och vila i kylskåp minst en halvtimme. Kavla ut tunt. Jag använde tricket att kavla ut mellan två lager plastfolie. Klä formen/formarna. Går lätt om man tar bort plastfolien från ena sidan. Nagga degen med gaffel. Täck kanterna med ungsfolie och förgrädda pajskalen i 200 grader, ca 10 minuter.

Vispa ihop ägg, mjölk och grädde. Krydda med salt och peppar. "Skala" chèvre-osten och klicka ner kuber i pajskalen. Strimla salamin grovt och fördela. Fördela även grönsakerna. Slå på äggstanningen och toppa med den rivna osten. Grädda i 200 graders ugn, ca 35 minuter för stor paj.


Jag hade med pajen på släktträffen i Sparreholm. Den fick bra betyg av släkten, men om man ska bjuda på den bör man tänka på att inte alla gillar chèvre. Ett mer allmänt accepterat altenativ, bland chèvreskeptiker, tror jag kan vara fetaost. Felinosalamin passade bättre än den starka varianten, men den kunde ha varit lite grövre skivad. Jag beställer av gammal vana mycket tunna skivor i färskdisken. Grönsakerna blev lite vattninga och hade nog mått bra av att grillas eller tillagas i ugn en stund innan de lades i pajen. Jag hade helt glömt bort att jag även tänkt ha svarta oliver i pajen. Lite synd, för jag tror att det hade blivit både snyggt och gott! Med dessa små förändringar tror jag att pajen kan bli helt fantastisk. Fortsättning följer!

6 kommentarer:

Andreas sa...

Getost och salami är en pålitlig vapendragare, går sällan fel.

Jag brukar byta ut en del av den rivna osten i mina stanningar mot Kesella eller Creme Fraich, funkar super och ger en härlig krämighet, liten syra och man slipper för "ostiga" pajjer.

Lena sa...

Fast visst är det kul att prova sig fram! Heder åt dig som ändå delar med dig av att "det kunde blivit bättre" även om det inte var din receptidé från början! Många hade struntat i att skriva om det!

Getost och salami är oprövat hos mig men nu måste jag ju testa!

Ha en fin vecka Frk Dill!

Millan sa...

Ser jättegott ut på fotot!

Anna sa...

Ska läsa alla tips sen! :-) Jag brukar inte lyckas så bra med pajdegen så ska bli spännande att få lite tips :-)

Daniella - BakeCake sa...

Den där ser riktigt god ut! Måste testas! Ha det jätte bra! Kram Daniella - BakeCake

Fröken Dill sa...

Andreas; det låter som ett bra råd. Getost OCH lagrad hårdost blir ju lite "ost på ost".
Lena; Kul att experimentera. Ikväll får jag se om arbetskompisarna gillar slutresultatet, nya pajer bakade efter slutsatserna från paj 1.0... Rapport kommer!
Millan; en klart rekommenderad paj för alla som gillar chèvre.
Anna; den ska göras snabbt och smöret får inte bli för varmt och sedan vila om man får tro alla råd.
Daniella; den var riktigt smarrig. Och detsamma!
Hälsar fröken Dill