söndag 18 april 2010

Röding med ljummen gurk/äppelsallad och forellrom


Om J får bestämma lagas det ofta mat efter DN-recept. Igår bjöd tidningen på en fin rödingrätt med mycket vår och sommarkänsla. Så här lagade vi:

Rödingfilé med ljummen gurk/äppelsallad och forellrom 2 pers
1 röding
1 grönt, syrligt äpple
1/2 gurka
3 stjälkar blekselleri
rivet skal från 1/2 citron
1 msk pressad citron
2 msk olivolja
salt och svartpeppar
dill
pepparrot
forellrom

Filéa rödingen. Salta filéerna. Lägg dem med skinnsidan upp i en oljad ugnsform. Baka 12-15 min i 150 graders ugn.

Skala och kärna ur äpplet. Tärna äpple och gurka, skiva sellerin. Lägg i en kastrull med olivolja, citronskal och citronsaft. Salta och peppra. Hetta upp på spisen. Strössla i dill.

När fisken är färdig dras skinnet bort. Fisken läggs upp på tallriken, gurk/äppelsalladen ovanpå. Dekorera med forellrom. Riv eller klicka ut pepparrot över salladen. Ät fisken med fina småpotatisar.


Jag brukar köpa hel röding, snarare än filé. Rödingskrovet kokas försiktigt i fin grönsaksbuljong + lite vitt vin tills köttet går att lossa. Upp med skrovet och ta hand om köttet. De fungerar fint t ex som fyllning på en macka eller i en röra till bakpotatis! Buljongen med det rensade skrovet får koka vidare ca 30 minuter varefter den silas och några deciliter fin fiskbuljong kan läggas in i frysen.

7 kommentarer:

Bakformarna sa...

Det lät faktiskt riktigt gott och jag är inte direkt förtjust i fisk på det sättet :)

Remsan sa...

Jag älskar fisk om den är riktigt tillagad. Ser gott och fräscht ut.

Maria sa...

Härligt och vårigt :) Plus att det aldrig är fel att ha riktigt bra buljong i frysen.

Finna sa...

Tack för besöket hos mig! Thaimaten blev riktigt lyckad och detta lät ju oxå väldans gott!

lina sa...

Det där är lyxmat för mig! Åh, så gott!!!

Åsa sa...

Ah, äpple gurka och fisk - en klassiker :-) Det var riktigt god matsäcksmat jag fick när jag var liten. Mamma blandade grönt äpple, gurka och tonfisk med lite majonnäs eller vad det nu var. Funkade bra som pålägg eller bara äta ur burk på båtresorna till och från träningen t ex.

Fröken Dill sa...

Bakformarna; absolut värt att testa!
Remsan; röding är ju alltid gott och denna rätt tycker jag var riktigt finessig. En mindre porion hade säkert blivit en fin förrätt.
Maria; god fiskbuljong är användbar. Har inte hittat någon köpt som jag är 100% nöjd med.
Finna; thaimat är ju så gott!
lina; lyxigt och dessutom nyttigt (GI-gänget för avstå från potatisen), vad mer kan man önska?
Åsa; en sån röra låter toppen! Det ska jag testa till bakad potatis!
Hälsar fröken Dill