onsdag 8 juli 2009

Tack alla vänner!!!

Ceviche

marinerade, förälskade räkor



massa såser, bl a S:s goda grillsås och J: s överraskingsgrillade paprikor med ost




...och sedan blev det dags för spetten i färdigköpta stora pitabröd. Mums!

TACK för att ni kom och firande min födelsedag! Och jag som inte ens tänkte ha någon fest...

Ni som tyckte att det var för bristfällig reklam inför dagen kan jag hålla med. Jag var bara lite utarbetad....

Otroligt kul att ni kom och åt tre fisk-/skaldjuriga förrätter, en hemgrillad kötthuvudrätt med massa såser och något med hallon och passionsfrukt till efterrätt.

Och ni som stannade till vickningen - världsklass! Nu är jag pigg igen och rekommenderar SVÅRARTAT att träffa mig/oss och gå på loppis i byn 18 juli eller kulturfest med bl a J:s fotoutställning den 25:e!
Om man får hälsa från bloggen (och det får man, bestämmer jag) skickar jag en specialkram till lilla Maja. Och förstås alla hundar, kattungar och tåliga illrar som hjälpte till att fira MIN dag.
Ceviche
Jag har testat ceviche tidigare och inte blivit imponerad, men den här gången blev den verkligen jättegod! Tärna pinfärsk lax som fått frysa minst 2 dygn innan i ca halvcentimeterstora kuber. Pressa över limejuice, strössla på rivet limeskal. Tärna även mango, avokado, hacka salladslök, finhacka röd chili och koriander. Salta och peppra. Vi serverade chevicen på skedar.

Tapenadestänger
Bred tapenade (gärna med extra mycket sardell i) på färdigköpt smördeg som först kavlats ut något. Skär i stänger. Lägg på plåt och grädda i 200 graders ugn ca 15-20 minuter.

Förälskade räkor
Skala räkorna och lägg i marinad någon timme innan de ska serveras. En av marinaderna innehöll skal och saft av citron, riven färsk ingefära, colemans senapspulver, worcestershiresås, socker och tabasco.
Den andra marinaden innehöll pressad citron, finhackad dill, olivolja, salt och peppar.
Sätt räkorna två och två på tandpetare.

För att slippa tallrikar till huvudrätten serverade vi grillspett med en massa grönsaker och goda såser i stora pitabröd. På grillspetten satt bitar av fläskotlett marinerade i honung, soya, sambal oelek och balsamvinäger och rostbiff marinerade i rött vin och grillkrydda. Dessutom champinjoner, sharlottenlökar och röd paprika.

S:s goda grillsås (den är toppen, ni måste prova!)
1 äggula
1 tsk vitvinsvinäger
1 dl olivolja
1 msk socker
salt
sambal olek
2 msk tomatpure
Gör som med majonäs, vispa ägg och vinäger, stråla i olivolja.

Vitlökssås
Blanda lika delar creme fraiche och hemrörd majonäs. Blanda i finhackad rödlök, pressa i vitlök, strössla på italiensk salladskrydda och finhackad persilja.

Salsa
Hacka tomater fint, låt lite av vätskan rinna av. Pressa i vitlök, strössla i hackad vårlök, hackad färsk basilika, salta och peppra.

Vickningsrulle
50 g smör eller margarin
4 dl mjölk
1 dl grädde
1 dl vetemjöl
3 äggulor
2 msk ansjovisspad
3 äggvitor
½ tsk bakpulver
2 stora gula lökar
1 msk olja eller smör
1 burk ansjovisfilé 125 g
2 dl riven lagrad ost
1 dl hackad persilja
1 dl ost till gratinering

Sätt ugnen på 225 grader. Smält matfett i kastrull. Tillsätt mjölk, grädde och mjöl under kraftig omrörning. Låt smeten koka någon minut. Tillsätt äggulorna en i taget och ansjovisspadet. Låt smeten svalna.Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt bakpulver och fortsätt vispa en liten stund. Vänd ner detta i smeten. Smörj bakplåtspapper och lägg i långpanna. Bre ut smeten jämt över pappret. Grädda 20 min långt ner i ugnen. Skala och hacka lök och purjo. Fräs mjukt i matfett. Tillsätt den grovhackade ansjovisen och resten av ansjovisspadet.Vänd den gräddade botten upp och ner på ett smort bakplåtspapper. Fördela fyllningen ovanpå. Strö på riven ost och persilja. Rulla ihop från långsidan. Strö på ost och gratinera i 250 grader i 8-10 min.

7 kommentarer:

Anna sa...

jamen grattis i efterskott då!

Anna sa...

Ett stort grattis fröken Dill! Vilken underbart god buffé det ser ut att vara! :-) //Anna

Annika sa...

Stort grattis i efterskott! ser fram emot recept, särskilt på cevichen och räkorna, det ser otroligt lockande ut på bilderna!

Hallon & Blåbär sa...

Ett jättegrattis, ser ut som en underbar födelsedagsmeny.

Fröken Dill sa...

Tack för alla gratulationer!
Massa hälsningar från fröken Dill

Anonym sa...

Grattis, om än lite sent. Det ser så gott ut på dina bilder.

Regniga häslningar/ Mimmi

Unknown sa...

Hoppas Du såg vår hälsning via FrkDill e-postkonto ?

Stort GRATTIS i alla fall. Blomman var en Nattviol som nyss slagit ut på vår lilla hundpromenadstig.

Tänkte att det passar till en "nattmänniska"

L&L