måndag 27 juli 2009

Grillat lamm, extra allt


Att beställa lamm på krogen är ett vågspel. Upplevelsen kan bli allt från gudomlig, till högst medioker, lätt smakande av kofta. Lammkött, detta det nya lyxköttet, måste vara av god kvalitet och behandlas rätt i tillagningen.

Vi köpte fina grillskivor av lammstek på Skebo kött. Marinaden var den vanliga: olivolja, saft och skal från citron, salt o peppar och färska örter (jag tror att J tog timjan och persilja denna gång, rosmarin är annars perfekt.)

Lammskivorna grillas över het glödbädd. De ska få ordentlig färg men vara rosa, snudd på blodiga inuti. Tillbehör denna gång var grillad potatis (koka en stund först), grillad rödlök, grillad mild chili, en stor sallad, vitlöksyoghurt med mynta, en tomatchutney från Gotland och en mustig rödvinssås.

Fröken Dills rödvinssås, på känn
Shalottenlök, eller annan lök, hackad
Morot, hackad
Rotselleri, palsernacka (vad man har), hackad
Rött vin
Kalvfond av god kvalitet (alternativt hemkokt oxfond)
Ev marinad från köttet
Vatten
Idealmjöl
Råsocker, farinsocker eller honung
Salt och nymald svartpeppar
Ev örter typ persilja, timjan
En klick smör

Fräs lök och rotsaker i smör. Späd med vinet (ca hälften av mängden av den färdiga såsen brukar bli lagom). Häll på vatten, en skvätt fond och ev marinad från köttet. Låt koka tills löken och rotisarna avgett sin smak. Sila bort dessa. Smaka av såsen. Är den för sur, häll i aningen socker, farin eller honung. Är den inte tillräckligt mustig häll i en skvätt fond. Ev, ev kan mer vin behövas. Red med lite idealmjöl utrört i vatten. Jag brukar tillsätta, koka upp och kolla att det blir lagom konsistens, annars kan man kolla proportionerna på paketet. Koka några minuter. Smaka av med salt, peppar och eventuella örter. Blanka till sist av såsen genom att vispa i en klick smör.

Det går att göra jättegoda rödvinssåser på enkelt sätt. Jag tycker de största problemen är att vinet kan bli för syrligt och att färdiga fonder är så salta.

3 kommentarer:

Mamma Mimmi sa...

Herrugud vad gott det låter! Måste ta en tur in på Skebo Kött nästa gång jag är i de trakterna. Låter som en dröm. Kram Mimmi

Fröken Dill sa...

Skebo kött är verkligen stort här i trakten. ALLA pratar om dem, till och med människor som man inte trodde var så intresserade av mat. Alla har även sina favoritprodukter. Någon älskar wienerkorvarna, en annan den kryddiga ölkorven, ytterligare en hyllar biffen som smälter i munnen. Hittills är nog min egen favorit fläskkarren. Härliga grillskivor av den smakar som jag inbillar mig att gris smakade förr.
Kul med lokala produckenter av RIKTIGA råvaror. Och väldigt kul att folk vill ha detta och dessutom är beredda att betala lite extra för kvaliteten!
Tycker fröken Dill

Red Scream sa...

Kolla gärna taylors.se här i DC :-)