tisdag 21 juli 2009

Köksexperimentet som blev gå-bort-present


Under de mulna dagarna har jag bland annat ägnat mig åt lite köksexperiment. Jag har bakat mitt livs första knäckebröd och gjort färskost. När jag skulle åka och hälsa på en kompis i Enköpingstrakten fick det sista bröden och osten följa med som present.

För knäckebrödet använde jag ett recept från Annes blogg, med den förändringen att jag hade i en del solrosfrön också. Brödet blev väldigt gott, men lite väl knalligt, kanske berodde det på att jag inte hade med mig kruskaveln på landet? Faktum är att jag inte har någon kavel alls på landet, men det problemet löser man lätt med en vinflaska. För att få tunna knäckebröd kavlade jag degen mellan två ark av bakplåtspapper. Degen blev rätt kladdig under kavlingen, så det behövdes en del extra mjöl. Efter gräddningen var bröden inte helt färdiga så jag stoppade in alla kakorna i eftervärmen. Bröden smakade härligt av kummin, men nästa gång har jag nog lite fänkålsfrö i också och strösslar över lite flingsalt. Eller gör en variant med hackad dill och dillfrön... Knäckebröd är toppen. Ni har väl provat de där friterade som man kan köpa. Det låter knäppt men är väldigt gott!

Färskostar med två kryddningar
Gräddfil
Turkisk yoghurt
Italiensk salladskrydda (jag tog min egen)
Vitlök
Hackad persilja
Hackad basilika
Paprikapulver
Chiliexplosion
Soltorkade tomater
Salt och peppar

Värm gräddfil och yoghurt till ca 50 grader i en kastrull. Häll upp i en melitta med kaffefilter och låt rinna av ca 4 timmar. Dela massan i två och krydda den ena satsen med vitlök, salladskrydda och örtkryddor och den andra med finhackade soltorkade tomater, chili och paprika. Salt och peppar behövs i båda. Om du vill göra färskosten extra fin kan du rulla örtvarianten i hackade gröna kryddor och tomatvarianten i paprikapulver.

Egentligen tror jag att färskost blir ännu godare om man delvis använder filmjölk som bas. Filmjölkens syra gör osten gott. Tyvärr får jag kväljningar av fil och har svårt att tänka mig att köpa den. Nästa gång kanske... med klädnypa för näsan..

Funderar fröken Dill

2 kommentarer:

linn sa...

Vad fint det ser ut! Jag blir väldigt inspirerad. Knäckebröd och färskost är två saker jag tänkt länge att jag ska göra. Kanske kan jag hinna med det nu på semestern... :)

Fröken Dill sa...

Det är ju ett perfekt pyssel en mulen dag eller kanske en sval sommarkväll.

Tycker fröken Dill