måndag 13 juli 2009

Äta ute i Kalmar


Om man är lite kräsen är det inte så jättelätt att hitta bra uteätarställen i Kalmar. Det finns en massa krogar, men de flesta verkar ha liknande rätter. Det är cesarsallad, lax med hollandaisesås, biff med rödvinssås för hela slanten. Sådana traditionella rätter måste vara VÄLDIGT bra för att inte kunna göras bättre hemma.

Med mina föräldrar hamnar jag ofta på Thai Silk som har en prisvärd thailändsk buffet. Kanske inte så exeptionell thai-mat, men helt OK och många rätter att välja på. De friterade rätterna är alltid toppenfräscha.

När J kom till Kalmar ville vi gå till något ställe med uteservering i lite mer inspirerande miljö. Vi valde klassiska Byttan, snygg 50-talspaviljong numera ihopbyggt med det nya, prisbelönade konstmuseet (stiligt, och just nu med utställning av Anna Odells projekt).

Byttan har satsat på enkla menyer, fram till 16 kan man välja på grillspett, charktallrik, sallad eller lyxräkmacka. På kvällarna är det samma meny, med spetten utbytta mot grillbuffet. Mamma och jag valde fläskspett och kycklingspett, pappa tog charktallrik och J ville helst bara ha en öl. Vi blev verkligen väldigt nöjda. Spetten var perfekt grillade, med frasiga pommes frittes gjorda på potatis med skalen kvar. En fin liten sallad och riktigt bra rökig aioli var goda tillbehör. Pappas charktallrik var också väldigt god, även om osten kunde varit mer lagrad. Grannbordets räkmackor såg verkligen magnifika ut. Servicen var toppen, det är den nästan alltid i Kalmar och miljön på Byttans uteservering, under stadsparkens enorma träd, nära havet är fin-fin. Jag skulle gärna gå tillbaka till Byttan, men nu har vår färd gått vidare till Öland.

Inga kommentarer: