lördag 11 juli 2009

De första kantarellerna...


På ett helt otippat ställe, lite vid sidan om en rastplats längs vägen till Kalmar, hittade mina föräldrar årets första kantareller. Härliga, köttiga, ljusgula sommarkantareller.

Snällt nog sparades ett helt gäng av det gula guldet till en lunch när jag kom. Då lagade mamma enkel fransk omelett och sin egen speciella kantarellstuvning med hemodlad grönsallad i sällskap med tomater, rädisor och lite finhackad färsklök som tillbehör.

Mammas kantarellstuvning
Skär svamp i bitar och finhacka lite mild lök. Stek i smör tills de får lite färg. Salta och peppra med nymalen vit- och svartpeppar. Krydda även med lite italiensk salladskrydda. Pudra på lite idealmjöl. Häll på mjölk och grädde under omrörning. Låt koka en stund. Smaksätt med en skvätt kinesisk soya och lite madiera eller portvin. (För proportioner mjöl/vätska - kolla idealmjölpaketet!)

Mammas italienska salladsdressing
2/3 neutral rapsolja
1/3 vinäger och balsamvinäger
Italiensk salladskrydda
Nymalen svartpeppar
Salt
1 liten nypa socker
Blanda!

En annan bra sak med mina föräldrar är deras härliga osttradition. Sent på kvällen dukas halva knäckebrödsskivor, dansk stinkost, smör och rädisor fram. Antingen dricker man te till, eller som igår mustigt portvin. Perfekt för en kvällsmänniska som mig!

2 kommentarer:

Anna sa...

Kantareller! Finns det godare svamp? Och perfekt till en omelett! :-) //Anna

Jessica sa...

Men jösses är dom redan här!?!

Kram från Jessica som springer till hallen, grabbar tag i svampkorgen och ger sig ut på kantarelljakt =)