torsdag 30 juli 2009

Tomatbruchetta


Häromdagen bakade jag Anna Bergenströms vridna baguetter. Jag är inte så jätteduktig på att baka, men dessa är verkligen superenkla att få till.

Baguetter ska ätas färska, men om de fått några dagar på nacken passar de perfekt till en snabblunch, tomatbruchetta.

Tomatbruchetta
Baguette i skivor gnids in med en halv vitlöksklytfta och steks frasiga i en blandning av olivolja och smör. Goda tomater i skivor blandas med finhackad mild lök, färsk basilika och riven/finhackad vitlök. Lägg tomaterna på det stekta brödet, ringla över en smakrik olivolja, balsamvinäger, några korn socker, flingsalt och nymald svartpeppar.

tisdag 28 juli 2009

Ufo-squash

Squash försöker jag odla varje år. Det finns så många sorter att välja på, både för sommarskörd och sådana som kan lagras. Det finns till och med sådana som inte har det hårda skalet runt fröna och därför är perfekta om man vill använda frön i matlagning eller bakning.

Jag sätter squashfrön i krukor inomhus i maj, avhärdar och planterar ut när risken för frost är helt över och det börjar bli lite varmt. Jag sätter squaschplantorna i en djup bädd/upphöjd kulle vilken jag fyller med gammal halvförmultnad kompost, gödsel, grästorvor och gräsklipp. Jag vattnar igenom materialet, täcker med markväv, skär kryss för plantorna som jag sätter i ett par liter planteringsjord var.

I år har squashen varit tjurig. Den gillade inte de kalla perioderna under försommaren, men nu är i alla fall scallopinsquashen, Sunburst färdig för skörd till sallader. Man kan låta Sunburst få större frukter, perfekta att fylla och gratinera, men om man vill äta dem råa eller lätt tillagade ska de helst vara ganska små.

Denna gång blev Sunburst kvartad, wokad i panna tillsammans med vitlök, saltad och pepprad och serverad tilsammans med blandad sallad till kolgrillad köttfärsbiff med rödvinssås.

Bönmisshandel


Barnmisshandel har man ju hört talas om, men bönmisshandel? Jag hoppas att det inte är något brott för i så fall är jag helt klart skyldig.

I lagom planteringstid under senvåren petade jag ner frö av brytbönor, purpurbönor, vaxbönor och borlottibönor i prydligt uppmärkta krukor. Bönorna lönade mig väl, grodde och växte upp till vackra bönplantor. Någon gång i juni borde de stiliga plantorna ha planterats ut i kökstädgården. Tyvärr liknade denna i juni mest ett kaotiskt inferno som fick mina grannar att skaka på huvudet och generat vända sig bort. Bönorna kämpade på i sina krukor. Regn översköljde dem, sol stekte dem, hungriga sniglar åt på deras blad. Ändå kämpade de troget och producerade till och med bönor.

Häromdagen blev i alla fall ett hörn av köksträdgården så pass färdigt att bönorplantor och purjolöksplantor kunde sättas på plats. Nu blir det spännande att se om de klarar sig. Jag grävde ner lite pulveriserad hönsgödsel en bit under varje planta och plockade av alla bönor så att de får chans att satsa på att växa.

Bönorna som plockats av kokades lite nätt tillsammans med lyxiga köpta lokalodlade sockerärtor och åts med smör och flingsalt.

måndag 27 juli 2009

Grillat lamm, extra allt


Att beställa lamm på krogen är ett vågspel. Upplevelsen kan bli allt från gudomlig, till högst medioker, lätt smakande av kofta. Lammkött, detta det nya lyxköttet, måste vara av god kvalitet och behandlas rätt i tillagningen.

Vi köpte fina grillskivor av lammstek på Skebo kött. Marinaden var den vanliga: olivolja, saft och skal från citron, salt o peppar och färska örter (jag tror att J tog timjan och persilja denna gång, rosmarin är annars perfekt.)

Lammskivorna grillas över het glödbädd. De ska få ordentlig färg men vara rosa, snudd på blodiga inuti. Tillbehör denna gång var grillad potatis (koka en stund först), grillad rödlök, grillad mild chili, en stor sallad, vitlöksyoghurt med mynta, en tomatchutney från Gotland och en mustig rödvinssås.

Fröken Dills rödvinssås, på känn
Shalottenlök, eller annan lök, hackad
Morot, hackad
Rotselleri, palsernacka (vad man har), hackad
Rött vin
Kalvfond av god kvalitet (alternativt hemkokt oxfond)
Ev marinad från köttet
Vatten
Idealmjöl
Råsocker, farinsocker eller honung
Salt och nymald svartpeppar
Ev örter typ persilja, timjan
En klick smör

Fräs lök och rotsaker i smör. Späd med vinet (ca hälften av mängden av den färdiga såsen brukar bli lagom). Häll på vatten, en skvätt fond och ev marinad från köttet. Låt koka tills löken och rotisarna avgett sin smak. Sila bort dessa. Smaka av såsen. Är den för sur, häll i aningen socker, farin eller honung. Är den inte tillräckligt mustig häll i en skvätt fond. Ev, ev kan mer vin behövas. Red med lite idealmjöl utrört i vatten. Jag brukar tillsätta, koka upp och kolla att det blir lagom konsistens, annars kan man kolla proportionerna på paketet. Koka några minuter. Smaka av med salt, peppar och eventuella örter. Blanka till sist av såsen genom att vispa i en klick smör.

Det går att göra jättegoda rödvinssåser på enkelt sätt. Jag tycker de största problemen är att vinet kan bli för syrligt och att färdiga fonder är så salta.

Roliga grönsaksspiraler


Den elaka förkylningen vill inte släppa greppet om min hals.

Som tröst passar jag på att experimentera med "Turning slicern", ett kul köksredskap som jag fick i födelsedagspresent av J.

Med en turning slicer kan man göra jättelånga spiraler av hårda grön- och rotsaker. Hittills har morots- och rödbetsspiralerna blivit bäst. Stor rädisa blev också bra, men konstigt nog inte rättika. Kanske var den rättika jag hade för grov i konsistensen? Vi la de fina grönsaksspiralerna på toppen av en sallad, men det skulle också vara kul att slänga i dem sista sekunderna i spagettikoket. En turning slicer måste vara det optimala sättet att få barn att äta grönsaker!

söndag 26 juli 2009

Sättralundsfesten - Vilken kväll!








Gårdagens Sättralundsfest var otroligt lyckad. Vår by var proppfull med gäster (vi hade fått nästan hela framsidan + ett uppslag i Norrtälje tidning).

Folk minglade, handlade plantor och honung, tittade på tre konstutställningar varav en var fina J:s fotoutställning, delvis med helt nytagna foton från byn. Det serverades svart quinoasallad med rökt lax eller skinka.

Sedan blev det uppträdande med estradpoesi och performance (komplett inklusive nakenchock). Kaffe och kaka kunde man äta medan man hörde visor och därefter hade vi korvförsäljning med Skebo kötts goda korv och en bytillverkad honungssenap med örter. För dem som inte ville ha korv fanns varma mackor med tomat, mozzarella och basilikaolja.

Kvällens stora höjdpunkt var reaggebandet Roots by Nature som verkligen var toppen! Alla, gammla som unga dansade loss på ladugolvet. J och jag vann inte festen igår genom att bli kvar till sist, min förkylning satte stopp för det, men vi hörde att efterfesten fortsatte långt inpå småtimmarna. Härligt, en ny bytradition är född! Extra kul att det var så hög nivå på uppträdanden och utställningar, men tanke på att i stort sett alla som artister och utställare kom från bygden.

fredag 24 juli 2009

Comfort food för en sjukling


Jag är fortfarande inte helt 100, halsen är röd och jag känner mig lite slak efter den otäcka feberförkylningen som slog till för några dagar sedan. Optimal comfort food när man känner sig vissen är Plankstek. J tyckte att våra egna bilder på planksteken såg alltför kleggiga ut (kanske beroende på att jag inte har någon sprits på landet) så jag har istället lånat en bild på nätet.

Vår plankstek kantades i alla fall av hemlagat potatismos med lite smör, mjölk och grädde, en äggula i, kryddat med svartpeppar, salt och en god grillkrydda. Detta spritsas runt ekplankan och gratineras under ugnens grillelement. I mitten lägger man grillade tomathalvor, grillade halva majskolvar och grillade nektarinhalvor tillsammans med skivor av helt nygrillad biff. Vi tog utskuren biff. Över hela härligheten hälls hemlagad bearnaisesås. MUMS!

Hemlagad bearnaise
2 msk vitvinsvinäger (gärna dragonvinäger)
3 msk vatten
Persiljestjälkar
1 shalottenlök, hackad
5 vitpepparkorn, grovkrossade
2 äggulor
100 g smält skirat smör
Salt och peppar
Hackd perilja och lite hackad färsk dragon

I en liten kastrull kokas vinäger och vatten med persiljestjälkar, lök och vitpeppar. Mängden vätska ska minska till hälften, men smakerna ska också hinna avges, så om det går för fort får man späda med lite vatten. Sila bort stjälkar, lök och vitpeppar och häll såsbasen i en kastrull som är tillräckligt liten för att stå i vattenbad, men tillräckligt stor för att komma åt att vispa i. Äggulorna vispas i och kastullen ställs i vattenbad medan vispning fortsätter. Såsen ska värmas och tjockna innan det är dags för nästa steg. Ta ur kastrullen ur vattenbadet och tillsätt under kraftfull vispning det smälta smöret, till en början droppvis. Blanda till sist i persilja och dragon, smaka av med salt och peppar. Nu är såsen klar och kan INTE värmas igen (jättebra sätt att skära den, vet jag numera). Däremot går det bra att ställa såskastrullen lite i närheten av en varm platta så att den håller värmen.

Solöga


Lagom tills J kom tillbaka ut till landet har jag lycktas dra på mig en usel feberförkylning. Jag är på bättringsvägen, men det känns uselt att vara sjuk på sommaren.

Man får trösta sig med mat. Solöga är en klassiker från min barndom. Då gjorde vi den med nyrökt siklöja, en Mälarspecialitet som det fanns två (!) fiskare på min barndomsö i Mälaren som tillverkade och sålde på den tiden. Här i Roslagen får det istället bli böckling.

Solöga
Tärnad saltgurka
Tärnade konserverade rödbetor
Hackad rödlök
Kapris
Rökt fisk, t ex flundra, siklöja, böckling eller vad som finns
Äggula

Lägg upp snyggt på en tallrik med äggulan i mitten. Servera som en förätt med öl och iskyld nubbe.



onsdag 22 juli 2009

Salade niçoise för heta sommardagar


Idag hade SMHI lovat fint väder, 23 grader varmt och strålande sol. Jag vaknade tidigt. Det duggade, vat totalmulet och 14 grader. Jag väntade och väntade. Inte mycket hände. Nu är klockan halv tre och man har väl sett solen i sammanlagt en kvart under dagen. Suck!

Men skam den som ger sig. Jag hade bestämt mig för att äta min sommarsallad framför alla och så fick det bli.

Salade niçoise
Flera olika sorters sallad
Tomater i klyftor
Gurka i stavar
Rädisor i skivor
Grön paprika i strimlor
Röd lök i tunna skivor
Tonfiskbitar i olja
Blåmusslor från burk
Svarta kalamataoliver
Kokta ägg i klyftor
Dressing: Fin olivolja, vit (eller röd) balsamvinäger, salt och nymald svartpeppar, pressad vitlök, Hackad persilja och lite hackad färsk dragon, ett par mosade sardeller

Blanda dressingen. Lägg upp salladen snyggt och häll dressingen över.
Ät salladen med ett glas rosévin till.

Vad ska man göra på semestern när vädret är pissigt? Blunda och låtsas att man är i ett soligt Nice? Lösa korsord? "Supa ner sig" föreslog en kompis. Det lät trevligt och dekadent, men jag har tyvärr slut på vin så det får nog bli en skogspromenad istället.

Intresset för mat

Intresse för mat är ojämt fördelat. Många människor är faktiskt HELT OINTRESSERADE. Möjligen gillar de att äta gott, men de vill helst slippa laga.

Jag har tyvärr inte så många matnördiga kompisar, faktum är att flera av mina vänner är totalt ointresserade av mat. Av denna anledning är jag extra lycklig över att ha en sådan fantastiskt matlagningsintresserad kille och såklart alla er underbara matbloggare och matbloggsläsare!

Jag tror att man får med sig intresset för mat hemifrån. Jag har en mamma som är suverän på mat, min syster likaså och i J:s familj lagar både hans mamma och pappa väldigt gott. Alla tre brorsorna har ärvt detta intresse. Kul!

Om man tittar bakåt i tiden så var min farmor duktig på mat och bakning och mormor var uppväxt på en stor gård i Småland, hushållsutbildad på 30-talet och helt fantastisk på husmanskost och klassisk finmat. Mormor och morfar kommer jag att skriva mer om framöver.



J och hans bröder i köket

Kospaning







På Öland är en av de stora attraktionerna att gå och hälsa på korna. Grannbonden har en supermodern anläggning för sina mjölkkor. De stora tjejerna går fritt inne i ladugården, ute på solverandan eller ut i hagen. När vi kom till ladugården skrek J:s brorson glatt, "titta där är 637, hon är min favorit, jag har känt henne sedan hon var kalv!"

När det är dags för mjölkning går korna själv och ställer sig i kö till mjölkningsroboten. En bricka som de har om halsen kommunicerar med datorn som bestämmer ifall det är klart för mjölkning. Kon går in i ett bås. Roboten scannar av spenarna, tvättar och sätter dit mjölkningsmaskinen. Man kan följa hela processen på datorn. När mjölkningen är klar går kon vidare och får lite extra god mat som belöning.

I ladugården finns även ett populärt "ko-spa", en stor borste, typ biltvätt, som roterar och kliar korna på ryggen. I en lada brevid finns kalvarna i sina kättar. De blir helt lyckliga när vi kommer och suger gärna på våra händer.

När kvigorna blivit lite större märks de och släpps fria hela sommaren på de stora strandängarna ner mot havet tillsammans med grannböndernas kvigor. Det gäller att stänga grinden till J:s föräldrars tomt, annars har man snabbt ett gäng nyfikna nötkreatur på terrassen!

Jag tycker det är härligt att se att korna har det så bra. För att inte tala om hur bondens jobb underlättats. Om alla kor har det så här bra kan man verkligen äta mjölkprodukter med gott samvete! Mina egna experiment med hemgjord färskost fortsätter.

tisdag 21 juli 2009

Köksexperimentet som blev gå-bort-present


Under de mulna dagarna har jag bland annat ägnat mig åt lite köksexperiment. Jag har bakat mitt livs första knäckebröd och gjort färskost. När jag skulle åka och hälsa på en kompis i Enköpingstrakten fick det sista bröden och osten följa med som present.

För knäckebrödet använde jag ett recept från Annes blogg, med den förändringen att jag hade i en del solrosfrön också. Brödet blev väldigt gott, men lite väl knalligt, kanske berodde det på att jag inte hade med mig kruskaveln på landet? Faktum är att jag inte har någon kavel alls på landet, men det problemet löser man lätt med en vinflaska. För att få tunna knäckebröd kavlade jag degen mellan två ark av bakplåtspapper. Degen blev rätt kladdig under kavlingen, så det behövdes en del extra mjöl. Efter gräddningen var bröden inte helt färdiga så jag stoppade in alla kakorna i eftervärmen. Bröden smakade härligt av kummin, men nästa gång har jag nog lite fänkålsfrö i också och strösslar över lite flingsalt. Eller gör en variant med hackad dill och dillfrön... Knäckebröd är toppen. Ni har väl provat de där friterade som man kan köpa. Det låter knäppt men är väldigt gott!

Färskostar med två kryddningar
Gräddfil
Turkisk yoghurt
Italiensk salladskrydda (jag tog min egen)
Vitlök
Hackad persilja
Hackad basilika
Paprikapulver
Chiliexplosion
Soltorkade tomater
Salt och peppar

Värm gräddfil och yoghurt till ca 50 grader i en kastrull. Häll upp i en melitta med kaffefilter och låt rinna av ca 4 timmar. Dela massan i två och krydda den ena satsen med vitlök, salladskrydda och örtkryddor och den andra med finhackade soltorkade tomater, chili och paprika. Salt och peppar behövs i båda. Om du vill göra färskosten extra fin kan du rulla örtvarianten i hackade gröna kryddor och tomatvarianten i paprikapulver.

Egentligen tror jag att färskost blir ännu godare om man delvis använder filmjölk som bas. Filmjölkens syra gör osten gott. Tyvärr får jag kväljningar av fil och har svårt att tänka mig att köpa den. Nästa gång kanske... med klädnypa för näsan..

Funderar fröken Dill

Skogens alla bär



Det är jobbigt att plocka större mängder bär, men en kopp går snabbt och räcker till en smoothie (finns det verkligen inget svenskt namn?). Mixa dina bär med 1/2 banan, turkisk yoghurt, isbitar och honung. Lite vaniljsocker kan också vara gott i.

måndag 20 juli 2009

Konst i ån och Roslagens specialiteter






Igår insåg jag att min bil, den älskade SAAB:en p g a sin ägares försumlighet hade fått KÖRFÖRBUD. ... Hemska tanke!! ! Körde omedelbums till besiktning! Alltså befann jag mig innan kl 7 vid bilprovningen i Norrtälje och fick så småningom mina nya, fina bromsrör godkända.

Sedan blev det en LÅÅÅNG regnig väntan tills Norrrtälje vaknade. (Tack snälla caféet på hörnet, jag har läst alla era tidningar tio gånger OCH njutit av den goda ansjovismackan...) En dryg timme innan den magiska tiden, tio, gick jag på konstvandring, "Konst i ån" - Ett utmärkt Norrtäljeinitiativ som började för några år sedan.

Jag måste ju passa på att turista när jag äntligen var där. Åhléns, HM:s, Sisters och Lindex verkar häftigt när man inte besökt kedjorna på en tid. Ostaffären, "Dyra antikaffären", Akkebas och Spriida med fina serviser är alltid kul liksom loppisen i hamnen. Det tar tjugo minuter att njuta av shoppingen i centrala Norrtälje, lika länge som att kolla in Å-konsten!

Det är skandal att det inte finns ett ställe där man kan köpa närodlad mat från alla producenter i Roslagen (särskilt färsk strömming, som sedan urminnes tider funnits pinfärsk i Roslagen...) , men på ICA Flygfyren hittade jag Väddöskinka och dito rökt hamburgerkött, lokalproducerat smör från Väddömejeriet (mmm, helt annat än standardsmör), och blåmögelost från Bergslagen!!! De hade även vissa produkter från utmärkta Skebo Kött, men dit åker jag helst själv!!

Heja bonden för närodlat och närproducerat! Jag hoppas att varenda småproducent, inkl mina chiliodlande grannar säljer vad de har till entusiaster nästa säsong, det är helt klart på väg att bli ännu mer populärt!

Massa kram till alla nuvarande och blivande närproducenter från fröken Dill

söndag 19 juli 2009

Skogens gula guld - premiär


En liten kvällspromenad kan ju aldrig skada tyckte jag. Och längs min bästa promenadväg finns ju blåbär, så jag packade en kopp. Vilken överraskning när kantarellstället på vägen var överfullt med små knubbiga kantarellbarn, fler än jag någonsin sett där. Vilken fest och tidigt för att vara här i trakten där vi inte har de ljusa köttiga sommarkantarellerna som är de tidigaste, utan bara de guldgula som kommer lite senare. ATT det blir kantarellmacka imorgon!

Musselspagetti


För ett tag sedan lyssnade jag på P1:s Meny med Alexandra Zassi. Hon lagade Spagetti a la vongole. Jag blev vansinnigt sugen på att laga något liknande, men då fanns det inga musslor hemma. Hädanefter ska jag se till att alltid ha en burk på lut hemma. Det här är min variant av musselpasta:

Musselspagetti för 1 hungrig
1 liten rödlök, hackad
1 rejäl färsk vitlöksklyfta, finskivad
4 sardeller
Olivolja
4 tomater, grovhackade
1 skvätt vitt vin (om du har druckit upp vinet går det bra med pressad citron)
1/2 musselburk
Chiliexplosion eller annan torkad chili
Salt och nymald svartpeppar
Rejält med klippt färsk persilja
1 stor portion spagetti

Fräs lök och vitlök i olivolja, mosa i sardellerna och låt dem fräsa med. Häll i de hackade tomaterna och vinskvätten. Låt koka tills det börjar bli lite torrt. Smaka av med kryddorna. Ställ pannan åt sidan. Koka spagettin al dente. Ställ pannan på värmen och vält i spagettin och musslorna. Låt allt bli rejält varmt. Vält upp på ett serveringsfat och strössla över persilja. I Italien äter man aldrig parmesan till pasta med fisk eller skaldjur, men jag skulle ändå kunna tänka mig en driva nyriven parmesan över den här rätten.

Till en sådan här pastarätt tycker jag vanlig spagetti, helst Barillas, är godast. I radioprogrammet presenterades rätten som klimatsmart. Min variant innehöll i alla fall närodlade tomater från ett växthus några kilometer från landet, rödlök som vi köpt närodlad på Gotland. Persiljan var min egen. Nästa år ska jag se till att ha egen vitlök också, men ännu är köksträdgården under anläggande. Förresten, har ni sett det fina fatet. Det är ett loppisfynd från Öland!

Reklam på bloggen - Kulturfest!


lördag 18 juli 2009

Loppis i byn







En rolig sak med byns årliga loppis är alla goda bakverk. Vi bakar själva och eftersom många är duktiga blir det "värsta Rosendal" som grannen S brukar säga. I år hade jag slagit på stort och bakat en citronmarängpaj efter Allt om mat-recept. Det var lite meckigt, men blev verkligen väldigt gott. Vi säljer också korv på loppisen och i år var det Skebo kötts lyxiga wienerkorv.

På kvällen efter loppisen hålls det alltid knytkalas i S:s lada. I år var våra bidrag rökta räkor och Salade niçoise. Det fanns även goda pajer, Jansons, rökt skinka med potatissallad, Capresesallad, spännande ostar, halloncheescake och mycket mera.

Rökta räkor
Med en enkel ABU-rök är det jättelätt att röka egna räkor! Lägg i rökspån, tänd brännarna, lägg räkorna på gallret, stäng locket. Sedan är det bara att köra tills lämplig rökning uppnåtts. Hemrökta räkor blir faktiskt ännu godare än dem man köper. Till räkorna passar en hemrörd aioli som smaksatts med chipotlepasta.

torsdag 16 juli 2009

Södra Gotland



Picknicklunch med rökt flundra


Detalj från Öja kyrka


Laxpasta med rucola

Kycklingspett med saffransbulgur

Sallad med sockerärtor, avocado, fetaost, rödbetor och mandel till rökt fårfiol


Piggvarar köpta från piggvarsmannen

Polkagrisrosor tidig morgon i De badande vännernas trädgård


Från Grankullavik på Öland tog vi båten till Visby för vidare bilfärd ner till Sudret och min kompis M.

Gotland är min sommarö framför alla andra. Jag har varit mycket här tidigare, både i Visby, på norra, södra och östra Gotland + en fantastisk sensommar på Stora Karlsö. Så fort man skymtar Visbys silhuett från båten blir jag helt lycklig. Det finns så mycket både fantastisk natur och kultur på Gotland. Ljuset är speciellt och ön erbjuder dessutom en massa kulinariska upplevelser.

Efter att i många år letat hus på Sudret köpte min kompis M för några somrar sedan en tomt. På platsen som då bara var en bit skogig mark finns nu ett jättefint hus efter M:s alla idéer.
När vi kom fram blev vi bjudna på rökta räkor (kan äta det HUR ofta som helst), rökt sik med färskpotatis och sallad tillsammans med ett helt fantastiskt vin valt av M:s vinkännarkompis M. Missa inte Muscadet sèvre et Maine! Till efterätt blev det en härlig jordgubbsfrossa.

Sedan vi kom till Gotland har vädret varit perfekt och både J och jag har lyckats bränna oss rejält. Vi har promenerat längs sandstranden, kollat in raukar, picknickat vid en fantastisk klapperstenstrand där vi var helt ensamma. Åkt runt på de vackraste vägar, besökt fina medeltidskyrkor, ätit smarriga bakverk på Körsbärsgården. Dessutom har vi gått på loppisar, njutit av stenugnsbakade pizzor i Hamra och proppat i oss crepes på creperian i Hablingbo. Och när J somnade klockan nio smög jag iväg och plockade smultron.

Vi har lunchat på det utmärkta prästgärdsscaféet i Vamlingbo, där man även kunde njuta av den fina trädgården och besöka Naturrummet med inspirerade information om Gotlands natur. Vi har dessutom besökt stensågeriet i Burgsvikdär jag försett mig med en lagom stor pizzasten till ugnen (sågeriet ville inte ens ha något betalt för den fina plattan...)

Ikväll blir det avslutningsmiddag med bl a piggvar, köpt av "piggvar-mannen" som kommer förbi med bil och säljer färska piggvarar någon gång då och då.

Jag skulle kunna stanna på Gotland hela sommaren, längtar både till Visby, Ljugarn/Katthammarsviktrakten och Fårö, men det får bli en annan sommar, för tidigt imorgon går båten mot Nynäshamn. Snälla syrran har passat odlingar och husdjur och det är definitivt dags att åka tillbaka till Roslagen. Vi ska ju dessutom jobba på lördagens byloppis!
Alla ni som aldrig varit i roslagsbyn Sättralund, passa på nu på lördag! Från 10 till 14 håller vi byloppis vid S:s lada. Det brukar finnas en massa fynd att göra och så blir det servering med fika och varmkorv. Mina systersöner ska vara korvgubbar. VÄLKOMNA!!!

M:s enkla piggvar
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ett lager grovt salt på en plåt. Lägg fisken på saltet. Skär några snitt i fisken. Håll på vitt vin och strössla över hackad rödlök. Baka i ugnen tills fisken är precis färdig.

Bästa marinaden till grillat lamm
Skal och saft av citron, olivolja, vitlök, rosmarin, timjan, svartpeppar