måndag 29 augusti 2011

Lyxbiff med sina tillbehör


Det finns inga bildbevis på min söndagsbiff från Skebo kött. Möjligen skulle man kunna fota J:s avundsjukt dräglande mun, men det kan vara lite otrevligt...

I vilket fall var det J:s prat om den oxfilé HAN skulle köpa till SIN söndagsmiddag i stan som fick mig att investera en ansenlig summa pengar på en biffbit bara till mig. Behöver jag berätta att den var "lokalodlad", hängmörad, mörk, mörk i färgen med perfekt marmorering och fettkappa?

Vad gör man då med denna biffarnas Rolls Royce?

Svaret är givet. Rumstemperera, salt, svartpeppar och grilla på mycket het och ganska rökig grill till max medium rare!

Tillbehören måste vara perfekta. Jag måste återigen slå ett slag för de fantastiska ugnsrostade tomaterna. Om ni inte har testat dessa ännu är det dags NU!

Badpaviljongens rostade tomater

10 tomater
2 msk röd balsamvinäger
4 msk olivolja
1 nypa socker
svartpeppar, salt, färska örtkryddor (t ex timjan, basilika, rosmarin, persilja)

Sätt ugnen på 150 grader.

Klyfta tomaterna. Baka på plåt i ugnen en timme. Skaka samman balsamvinäger, socker och olja och skeda lite dressing över varje klyfta. Salta och vrid några tag med svartpepparkvarn över tomaterna.

Sätt tillbaka plåten och rosta ytterligare minst en timme. Tomaterna är klara när kanterna blivit lite mörka och karamelliserade. Strössla över hackade färska kryddor.



Hasselbackspotatis känns härligt 70-talsnostalgiskt till biff och sedan är det ju nästan ett måste med en hemslagen bearnaisesås. Tillslut lyckades jag med såsen. Det är inga problem att laga bearnaise till en hel familj, men en portion på en liten äggula är verkligen en utmaning som kan kräva lite extra äggula eller kallt vatten för att få ihop en sprucken sås.

Behöver jag säga att veckan avslutades på bästa tänkbara sätt?

Laga mat med Åsa... och med Annika...


Söndagseftermiddagen gick i matexperimentens tecken. Jag hade massor med recept och idéer som jag ville testa.

Först ut var Åsas, miss Meisters, fyllda portabellasvampar. På min kompost växte fina champinjoner så jag behövde inte handla portabellas.

Min "restgucka" som jag fyllde svampen med var ett fräs på San Marzano-tomater från trädgården, rödlök, rikligt med egen vitlök, finhackad chili, hackad Väddöskinka, hackad bladpersilja, salt och peppar. Gott, gott!

Nästa projekt var Annikas kycklingben. Jag lagade mina på grillen - lång tid, indirekt grillning, med lite uppblött rökspån ovanpå glöden. Efter att ha smakat de goda benen kan jag bara hålla med Annika, vilken toppengod marinad! Jag lagade den efter Annikas recept, men kompletterade med lite riven ingefära. När kycklingbenen var färdiga hade mörkret sänkt sig över Sättralund, därav bildlösheten.

söndag 28 augusti 2011

Öregrund







Igår var en sån där fantastisk dag. Härligt sensommarvärme och sol. Vi vände bilnosen norrut och fortsatte vår utforskning av Roslagen. Resmål: Öregrund.

Äntligen fick jag besöka den söta, småstaden som jag tidigare bara sett på TV, i Saltkråkan (visst är det i Öregrund som Pelle lyckas köpa Snickargården?)

I Öregrund är det som om tiden stått stilla. Nästan allt är som det var förr! Fin hamn, fina slipade röda klippor, vackra gamla hus och trädgårdar. Helt underbart.

Vi funderade först på att luncha på nyfångad strömming med potatismos, men sedan hittade vi ett konditori och beställde räkmackor. In kom de mest perfekta räkmackorna - hembakade tekakor med lagom mycket majonäs, perfekt hårdkokta ägg och drivor av handskalade räkor. Ibland är livet bara såååå snällt mot en. Man är liksom precis på den bästa platsen, i det finaste vädret, med det bästa sällskapet och äter dessutom det man är allra mest sugen på.


lördag 27 augusti 2011

KRÄFTSKIVA



Igår var det dags för den RIKTIGA kräftskivan. J hade fått leverans av levande flodkräftor från Öland. Jag vill egentligen inte skriva detta, för flodkräftor är snobbigt - jättesvåra att få tag på och dessutom löjligt dyra, men de ÄR outstanding GODAST. Väldigt tråkigt att de är nästan utrotade i Sverige. Nu är min släktgård såld sedan många, många år, men det hade inte hjälpt för även i Småland har kräftpesten, denna vidriga farsot som sprids med signalkräftorna, slagit ut flodkräftbeståndet.

Nåväl, våra öländska kräftor levererades till stan. Jag hade redan lämnat stan innan köerna på "pestingeleden" blev alltför kompakta. J fick bita ihop om blödigheten och kokade ölands-kräftorna enligt Per Morbergs recept, modifierat så att det innehöll lite mindre salt och med dillkronor från mina odlingar.

När vi kom ut till landet på fredagskvällen ville vi inte ha alltför mycket krångel med kräfttillbehören. Jag hade köpt baguette och goda ostar. Följande små, snabba pajer lagade vi också i engångs-aluminiumformar.

Små svamp- och västerbottenpajer

50 g smör
1 dl mjöl
1 tsk vatten

Nyp ihop degen och vila i kylen 30 minuter
Tryck ut i 6 st små aluminiumformar. Trä i en annan aluminiumform och förgrädda i 10 minuter, 200 graders ugn.

1,5 dl skuren svamp
1 litet ägg
1 dl gräddmjölk
1 dl riven västerbottenost
salt och vitpeppar

Fräs svampen i smör, låt svalna och blanda med överiga ingredienser. Fyll pajerna och grädda tills de stannat, ca 20 minuter.

Kräftorna dekorerades med dillkronor och dukades upp tillsammans med tillbehör, öl och jubileumsakvavit i iskylda spetsglas under kräftlyktorna i pergolan. SLURP!

fredag 26 augusti 2011

Jamie´s kroketter


Likt många andra matnördar har jag laddat hem Jamie Olivers app. (Vi fick iphones på jobbet i våras. Fånigt, tyckte jag då, men har snabbt upptäckt nyttan…)

Bland Jamie´s gratisrecept i startpaketet föll jag för ”Broadbean fritters with salsa”. Hur översätter man fritters? Plättar, kroketter? De är en slags små plättar med ärtor, bönor och pikant ost. Jag tog parmesan istället för peccorino. Jag har lagat rätten två gånger och är mycket nöjd med resultatet. Det är något visst med kombinationen ärtor/bönor och färsk mynta. Fritterserna är dessutom goda kalla i matlådan.

Hoppas att jag inte bryter mot någon upphovsrätt, men här är receptet som jag brukar laga det:

Ärt- och bondbönskroketter med mynta, 2 port

100 g frysta ärtor
50 g frysta bondbönor
1 ägg
½ dl mjölk
1 dl mjöl
¾ dl bakpulver
½ dl riven parmesanost
1 shalottenlök, skalad, hackad
1 rejäl kvist färsk mynta, repade blad, hackade
salt och svartpeppar

Tina ärtor och bönor genom att hälla kokande vatten på dem. Blanda ägg och mjölk, sikta ner mjöl blandat med bakpulver. Rör till en smet. Tillsätt ärtor, bönor, parmesanost, lök och mynta. Salta och peppra. Stek kroketterna gyllenbruna i smör.

Jamie rekommenderar att man ska äta sina fritters med tomatsalsa och kallrökt skinka. Det är gott, men jag tycker de fungerar bra som en helt vegetarisk rätt också, kanske med en vitlöks- youghurtsås med salt, peppar, lite honung och kanske mer färsk mynta.


torsdag 25 augusti 2011

Boktips


Äntligen har mina internet-beställda böcker kommit.

Nu har jag det BÄSTA tipset till er som har barn, någon gång ger presenter till barn, är vuxna men kan uppskatta galet vackra bilderböcker eller bara är allmänt konstintresserade.

För en dryg hundralapp kan man köpa Shaun Tans fantastiska "Det röda trädet".

Jag ska inte försöka mig på någon recension, det gör andra bättre, men den här boken är så vacker och bra att jag får gåshud. När jag läste slutsidan, där den tunga melankolin och ångesten släpper för avslöja ett underverk, sken denna gråa dags enda solstråle in genom fönstret som ett tecken!

Nu ska jag beställa resten av denna genialiska konstnärs alster!

Sju sorters svamp - nästan...


Med risk för att bli tjatig - jag ÄLSKAR mitt Sättralund! Och alldeles särskilt den här underbara årstiden.

J ringande från stan och berättade att han just skulle hugga in på en sashimi. Jag blev avundsjuk i ungefär en halv sekund, här på landet finns inga sushiställen, men sen kom jag på att det JAG var absolut mest sugen på var svamp.

Foten är lite bättre, så med rätt förband var en kortare skogspromenad i kvällningen möjlig.

Vad sägs och smörsopp, kantareller, Karl Johan, champinjoner, blodriska och taggsvamp?
Jag vet vad jag säger: MUMS!

Jag rensar svampen, skär i lagom bitar, lägger i torr het panna och låter vätskan ånga bort. I med smör och finhackad rödlök. Stek till fin yta och krydda med flingsalt och vitpeppar.

tisdag 23 augusti 2011

Chips från den egna skörden


Jag har köpt en mandolin. Efter att ha konsulterat nätet förstod jag att mandolinen från Kyocera var "bäst i test". När jag kom till butiken var det dessutom 100 kronors rabatt på det fina köksverktyget.

Mandolinen visade sig vara galet bra. Jag kunde knappt sluta skiva. Många skivor blev det...

När man nu har köksträdgården full med fina rotfrukter och möjlighet att skiva väldigt tunt nästan MÅSTE man testa att göra egna chips.

Jag skivade upp rödbeta, gulbeta, kålrabbi, rättika, rotselleri och morot i tunna skivor. Lät dem torka på hushållspapper och friterade i smakneutral rapsolja. Det gäller att passa för det bränns lätt.

Chipsen åts med flingsalt och var verkligen galet goda. REKOMMENDERAS!!!

måndag 22 augusti 2011

Gourmetinspiration


En av mina favoritsysselsättningar är att läsa gourmetmenyer från fina restauranger. I förra veckan fastnade jag för några menyer som kunde ätas på Rånäs slott. En förrätt som lät helt underbar var denna:

Consommé på svenska kräftor serveras med brandade på torsk, samt svart krabbrom och krondillsolja.Toppas med smulor av västerbottenost.

I min frys fanns två fina stora kräftor och i kylen en liten rest av västerbottenost, hmmm...

Jag var mer sugen på en gräddig soppa, krabbrom har jag ingen aning om var man får tag på och brandade är tydligen någon slags lappskojs med rimmad fisk och potatismos.

Detta blev istället min variant:

Skummig kräftsoppa med dillolja och västerbottenkrutonger, 1 person
2-3 kräftor
smör
1 shalottenlök
1 solmogen tomat
dill
kallpressad rapsolja
1/2 dl vitt vin
1 dl grädde
grönsaksfond från flaska
salt och peppar
lite tabasco
torrt bröd
en kant västerbottenost

Skala kräftorna, lägg köttet åt sidan, ta bort den del av huvudet som innehåller gallan och torka skalen i 150 graders ugn ca 30 minuter.

Krossa kräftskalen. Fräs i smör utan att de tar färg. Späd med vatten så att det täcker och låt koka långsamt i 30 minuter. Sila bort skalen och koka ihop buljongen til ca 2 dl.

Dillolja: mixa rapsolja med hackad dill, Smaka av med salt och peppar.

Krutonger: skär bröd till önskad krutongform. Pensla på rapsolja, riv över västerbottenost och gratinera ca 10 minuter i 200 graders ugn.

Skala och finhacka löken. Skålla och kärna ur tomaten. Fräs shalottenlök i smör, lägg i tomaten. Häll på vin, buljong och grädde. Låt koka ca 10 minuter. Mixa och red ev med idealmjöl. Smaka av med salt, peppar, tabasco och grönsaksfond från flaska. En smula socker kan också behövas. Lägg till sist i kräftköttet.

Ringla dillolja över soppan och servera med krutongerna.

söndag 21 augusti 2011

Fröken Dills känsla för grönt - Den bästa squashgratängen


Det här är inte första gången den här rätten är med på bloggen, men den är verkligen oväntat suverän och tål att påminnas om så här i squashskördartider!

Squashens milda smak backas upp perfekt av syrlig gräddfil, purjo och pikant dragon. Lägg till det krämig gräddighet och smältostighet. Väldigt intressant att en squashrätt som inte innehåller vitlök, squashens annars bästa kompis, kan bli så god. All heder åt S som tipsade om receptet!

Squashgratäng

400 g squash
1 purjolök
1,5 dl vispad grädde
1,5 dl gräddfil
2 dl riven, lagrad ost
Salt och dragon
Persilja

Skala squash, dela i småbitar osh stek dem mjuka. Skär purjon i ringar som steks mjuka. Blanda grädde, gräddfil, ost, salt och dragon. Lägg purjo i botten av en ungsfast form. Fördela squashen ovanpå och täck med gräddblandningen. Grädda i 225 grader i ca 15 minuter. Klipp persilja över gratängen.

fredag 19 augusti 2011

Det är SYND om fröken Dill


För några dagar sedan, när jag som vanligt stressade med alltför mycket matlagning och andra projekt samtidigt (fritering av grönsaker, kokning av kronärtskockor, plantering av förodlade kålplantor, tillverkning av regnrock och grillning) lyckades jag trampa på en glödande grillbrikett. Fantastiskt klantigt! Ned med foten i regnvattentunnan omedelbums och så rejäl rengöring av skadan förstås (jag tog en skvätt 40% likör som fanns kvar i skåpet).

Under några dagar var det inte några större problem, men imorse när jag skulle ta bilen till ett viktigt möte hade brännblåsan växt till ägghalvsstorlek och gjorde rejält ont. Jag var verkligen TVUNGEN att åka till stan så det var bara att stoppa i sig värktabletter, förbinda foten och bege sig iväg. Jag har sällan önskat mig en automatväxlad bil så mycket. Som bekant sköter man kopplingen med vänsterfoten. AJ!

Efter mötet tog det en kvart att ta sig de få metrarna ut till parkeringsplatsen, så jag insåg att det var dags att sluta stödja på min skadade fot.

Turligt nog låg Mörbys vårdcentral på vägen och där fick jag låna kryckor. Jag unnade mig själv en lunch-enchilada på Taco bar (usel kvalitet, men jag älskar den rätten med en passion som liknar ett skelett i garderoben). Jag satt på Taco-serveringen och laddade för färden tillbaka till byn. Skulle det funka att köra bil över huvud taget? Hur få gånger kan man växla på vägen mellan Mörby och Sättralund???

Jag tror att jag slog rekord i att köra på 4:ans växel och nu sitter jag stationär i min hängstol, med extra upphöjt fotstöd och blickar ut över hus och trädgård. En massa saker behöver göras, men det funkar inte just nu...

Finns det någon som vet hur länge det tar innan brännblåsor börjar gå ner?

torsdag 18 augusti 2011

Herr Grönlund


Jag vet inte riktigt varför jag blev så besatt av att odla, och då helst ätbart.

Jag är i och för sig uppväxt med mammas trädgårdsland och sommarbesök hos moster Edit som hade en fantastisk köksträdgård vid sitt hus i Kalmar. Mormors mamma och pappa var ju också självförsörjande bönder på en stor gård i Småland. Släktgården såldes när jag var liten, jag har få egna minnen, men min mammas berättelser om alla somrar i Harby fanns kvar.

En av mina favoritböcker under uppväxten var "Linnea planterar".

En annan bok som säkert påverkat är bilderboken om Herr Grönlund. Det är en härlig historia som börjar med att herr Grönlund hugger ner busken framför fönstret så att hans frus tomatplanta ska få mer ljus. Sedan blir det bara mer och mer odling och den tar så småningom helt över hyreshuset där herr Grönlund bor. Ett stadsjordbruk är fött!



Så långt har det inte riktigt gått med mina odlingar, men om jag får hålla på några fler år kanske...

Hur är det med er läsare, har ni några böcker som påverkat er?

tisdag 16 augusti 2011

Fritera mera!


På landet är det perfekt att fritera. Jag har en wokbrännare ute i pergolan så man slipper oset inomhus.

Det går att göra egen tempurasmet, men jag brukar köpa färdig mix. En god kryddning med inspiration från Jamie Oliver är mortlade spiskumminfrön, senapsfrön, torkad chilifrukt, svartpeppar, salt och gurkmeja.

Grönsaker som grönkål, broccoli, blomkål och lökringar doppar jag i tempurasmeten. Räkor doppas först i smeten och rullas sedan i pankoströbröd.

Smakneutral rapsolja är bra att fritera i. Hetta upp i en wok eller en vid kastrull. När en brödbit blir ljusbrun är oljan tillräckligt varm, ca 180 grader. Fritera i omgångar. Låt rinna av på hushållspapper och servera genast med färsk citron och kanske sweet chilisås. Njut av det optimala FRASET.

Klockan är koltrast!


Jag är så nöjd med min moderna variant av gökuret, Koo koo-klockan med riktiga inspelade sångfåglar.

Här kan ni vid jämna timmar lyssna på fågelsången i simulatorn.

söndag 14 augusti 2011

Sommartipset - billigt och jättegott!


Under juniresan till Italien blev en av mina favoriter citronmarinerad ansjovis. Den fanns ofta bland antipasto misto och så kunde man köpa den i lösvikt på Supermercaton. Man borde kunna göra något liknande hemma med strömming, tänkte jag.

Hel, liten strömming hade varit bäst, men eftersom jag inte fick tag på sådan fick det bli filéer.

Marinera filéerna minst 2 timmar i pressad citron, olivolja, klippta örter, salt och peppar.
Hetta sedan försiktigt upp i marinaden och koka tills strömmingsfiléerna blir nätt färdiga. Det går snabbt, bara någon minut, så passa noga.

Servera strömmingen varm eller kall, överströsslad med hackade örter, raspat citronskal och flingsalt. Lyxgott på råvaror som inte kostar många kronor!

lördag 13 augusti 2011

Den godaste glassen


Den godaste glassen är dessutom väldigt lätt att göra. Man behöver inte ens glassmaskin!

Citronsorbet
Pressa saften ur ett par fina citroner. Söta med sockerlag. Saften ska smaka lite sötare än man vill ha sorbeten. Frys.

Vispa äggvita till hårt skum. En äggvita är lagom till två portioner.

Hacka den frusna citronsaften grovt. Kör i mixer. Vänd ner äggvita och frys sedan en liten stund till.

Vid serveringen river man över lite citronskal och dekorerar med citronbitar, citronmeliss eller citronverbena.

fredag 12 augusti 2011

Fröken Dills SPA - fotsalt


I Sverige har fotvård lite dålig klang. Man tänker på städrockstanter med korviga hudfärgade strumpor eller snusiga gabardinbyxgubbar med liktornar... I Sydamerika, i alla fall i Brasilien och Colombia är det helt annorlunda. Det är fullständigt självklart att man går och "gör" sina fötter.

Och visst är det härligt med mjuka, fina fötter. Det är ju trots allt dessa som bär oss genom livet.

Mitt allra bästa fotvårdstips är att vandra omkring i vattenbrynet på en speciell sten-sandig strand på norra Öland, men om man inte befinner sig där går det bra med ett fotbad hemma också.

Vanligt grovt salt fungerar bra, men om man vill lyxa till det kan man tillsätta doftande blommor och lavendelolja. Nu blommar min ljusrosa ros, så jag tog blad från denna skönhet i saltet.

Ett litet tips bara; fotbad och illrar är en dålig kombination... eller bra om illrarna får tycka... PLASK!

Sött, sa fröken Dill


Detta inlägg ska inte handla om en viss illervalp...

Jag bloggar ganska sällan om söta saker. Jag är ingen godisråtta, väljer hellre salt än sött, hellre en förrätt än en efterrätt. Av min mamma har jag ärvt att vi ryser av obehag vid tanken på sju sorters kakor som man var TVUNGEN att proppa i sig när den äldre generationen bjöd. Och sen kom gräddtårtan...

I vilket fall, ska det vara sött så ska det vara litet och vansinnigt GOTT. Här får ni därför recept på sommarens bästa söta, små petit choux-bakelser med punchkräm och jordgubbar.

Minibakelser med jordgubbar, 40-50 st

3 dl vatten
100 g smör
120 g mjöl
3 ägg

175 g färskost
3 msk flytande honung
6 cl punch

jordgubbar
pudersocker

Sätt ugnen på 200 grader. Koka upp smör och vatten tills smöret smält helt. Vispa i mjöl. Låt smeten svalna lite och rör sedan i äggen, ett efter ett.

Spritsa degen i små toppar på bakplåtspapper på en plåt.

Grädda i 30 minuter tills petit chouxerna känns lätta. Låt svalna på galler.

Rör ihop färskost, honung och punch.

Lägg ihop bakelserna med uppskuren petit choux, punchkräm och jordgubbar. Sikta över pudersocker och servera direkt!




torsdag 11 augusti 2011

Kitchen garden bloggers


Jag är så stolt!

Jag har blivit medlem i Kitchen garden bloggers! Ett svenskt nätverk för oss som odlar ätbart.

Jag har lite svårt att säga om odlingsintresset eller matintresset kom först för mig. Jag växte upp med spännande mat, allt från italienskt till indonesiskt, boken "Linnea planterar" och den underbara (men bortglömda?) "Herr Grönlund". Mamma odlade köksväxter hemma i villaträdgården och min släkting moster Edit, som vi hälsade på varje sommar, hade en fantastisk köksträdgård i Kalmar.

När jag var nitton tjugo flyttade jag ihop med snälle M. Första året blev det alldeles för många kryddväxter i en specialbyggd hylla som jag designat själv, nästa år svämmade balkongen över av plantor, men sedan kom vi på att M:s pappa ägde en outnyttjad trädgård. Jag köpte ett billigt växthus från en arbetskompis och sedan började vi ODLA.

Sedan dess har flera trädgårdar passerat genom mitt liv.

Den jag har nu, svårbemästrad i det inre, steniga Roslagen tänker jag behålla. Redan börjar den genom mödosamt slit, med stor hjälp av grävhjälten J, bli väldigt fin.

Västeråsgurkor och en efterlysning


Jag hade egentligen inte alls tänkt odla västeråsgurkor, men när 15 fina plantor kostade 20 kronor på byns växtmarknad kunde jag inte låta bli.

Nu skördar vi knubbiga gurkor i parti och minut.

Efter att ha konsulterat internet har vi lagt in dem både som smörgåsgurka och saltgurka. Vi inväntar spänt resultatet, men skörden fortsätter så nu efterlyser jag era bästa gurkrecept!

onsdag 10 augusti 2011

Självplock 2011


Det finns grönsaker som jag älskar, men som helt enkelt är för utrymmeskrävande för att odlas hos mig. I min köksträdgård är varje kvadratcentimeter mödosamt återerövrad från Roslagens karga och steniga natur.

Den absoluta favoriten bland alla grönsaker är nog kronärtskocka. "Grönskaslandets krona" blir inte så stor i Sverige, men smaken är det verkligen inget fel på. Dessutom vet jag sedan tidigare trädgårdar, att den faktiskt är lättodlad, förutsatt tidig plantering (jan-feb) och rejält med plats (1 m2 per planta). Mälardalen var, om jag minns rätt, en storproducent av den goda grönsaken förr i tiden.

Av kålväxterna odlar jag inte de större varianterna; vit-, röd-, savoy-, blomkål, broccolo eller broccoli. De tar för stor plats och i min trädgård är både jordloppor och kålfjärilar/kålmal problem.

För oss som har trånga odlingsutrymmen finns det en underbar uppfinning - självplock!!!

Gårdagens skörd på självplocket var kronärtskockor, broccoli och purpurkål.

Majsen var ännu inte mogen, en eller ett par veckor till, sa trädgårdsmästaren.

Majs är underbart gott, men den odlar jag inte heller. Majsplantor är vindpollinerande vilket innebär att MÅNGA plantor måste odlas tillsammans. Försök med ett mindre antal ger dåligt utbyte eftersom många helt enkelt inte blir pollinerade. En hel åker är idealet och en sådan tänker jag definitivt INTE gräva upp.

tisdag 9 augusti 2011

Måne över Sättralund


Nu stiger augustimånen upp över trädtopparna i Sättralund. Alla djuren sover och det är dags att önska godnatt! Sov så gott J där hemma i asfalten och alla läsare, var ni än är!

Fröken Dills SPA - shampo


Min stora dröm är att bygga en vedeldad bastu på landet. Det finns inget skönare för kropp och själ!

Tills detta blir verklighet roar jag mig med lite mindre projekt - att tillverka egna SPA-produkter baserade på vilda och tama örter.

Först ut är shampo. Såpnejlika växer som ogräs i byn och eftersom hela växten, mest roten, innehåller sapotiner verkar den löddrande och milt rengörande.

Kamomill rekommenderas sedan gammalt till ljust hår. Om man är mörkhårig kan man istället välja nässla.

Gör så här: Koka upp vatten. Lägg i örter. På landet växer ingen kamomill så jag tog kamomillte. Koka en halvtimme och låt stå tills vätskan kallnar. Nu är shampot klart att använda. Tänk på att det är en färskvara. Håller i kylskåp ett par dagar. Vill man istället ha något som kan bevaras kan man torka såpnejlika, och sedan göra shampo färskt, direkt.En bra sak med hemgjort shampo är att det inte innehåller en massa konserveringsmedel och andra tillsatser. Bra både för dig och naturen!

En annan huskur för ljust hår är att göra sista sköljningen med lite pressad citron i vattnet. Luktar gott, gör håret glänsande och om man vistas i solen efter en sådan hårtvätt bleks håret lite, lite mer.

måndag 8 augusti 2011

Café Drömkåken










Har helt glömt att blogga om sommarens nya attraktion i min lilla by på landet. Vi har fått ett eget café! Efter slitsamma ombyggnader av det gamla missionshuset har Lasse och Maria öppnat café Drömkåken. De serverar enklare mat som lasagne och paj, hembakat kaffebröd och glass. Allt är hur gott som helst.

Spel och leksaker finns till utlåning och dessutom finns försäljning av roliga, fina saker och utvalda secondhand-kläder. I stora salen är det utställning av gamla saker som hört till missionshuset. Här finns alltid massor att titta på.

I trägdårdsserveringen, med vidunderlig utsikt över fält av mognande råg har J och jag valt favoritplatsen i pergolan. Ibland följer Vintra med oss. Hon gillar skummet på cappucinon eller några slickar pistageglass.

Om ni befinner er någonstans i närheten av väg 280 mellan Rimbo och Edsbro kan vi varmt rekommendera ett besök på Drömkåken.

söndag 7 augusti 2011

Pakistansk mango

Den är dyr och ser inte mycket ut för världen, men oj, oj vilken smak! Nu är det säsong för pakistanska mangos. Måste nog köpa några till på "dyr-ICA stopp" i Täby och äta som i Thailand - Mango sticky rice.

Bästa frukostbrödet


I min örtagård odlar jag kyndel. Främsta anledningen är mitt absoluta favoritrecept på frukostbröd.

Kyndelbröd 30 st

100 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
1 tsk socker
1 msk torkad kyndel eller 2 msk färsk
8 dl vetemjöl
50 g smör till pensling

Smält smöret. Häll på mjölken och värm degvätskan till 37 grader. Smula jästen och häll vätskan över.Tillsätt socker, salt och hälften av kyndeln. Tillsätt mjölet.

Knåda till en blank deg. Dela i 30 delar, rulla till bollar och lägg på bakplåt.

Jäs 30 minuter. Pensla med smält smör och strössla över resten av kyndeln.

Grädda ca 15 minuter i 225 graders ugn.

Njut direkt med smör och lagrad ost.

Godmorgon


Sommarmornarna på landet är helt suveräna. Guteblandning-te i koppen och P1 på radion.
Vintra-valpen har valt sin egen sovplats. Hon klättrar upp i en korgstol och kryper in i ett kuddöverdrag!

lördag 6 augusti 2011

Det doftar UNDERBART...


i mitt kök just nu!

Är mitt uppe i kok av jordgubbsmarmelad.

Lunch på landet


Detta har blivit min vanligaste lunch här på landet!

Lunchomelett från Sättralund

Först tinar jag en korv från Rosas och slantar upp den. Om det råkar finnas någon kantarell blir den tärnad. Sedan en tur till odlingarna. Nypotatis, röd lök, några gröna bönor och en massa persilja följer med tillbaka. Just potatisen blir helt suverän när den råsteks i omelett. Skölj av potatisskivorna så bränns de inte fast. Grönsakerna skiva/tärnas och fräses i smör. Salt, peppar och någon örtkrydda strösslas över och sedan knäcker jag i några ägg och låter det hela gå färdigt på låg värme.

Starkt paprikapulver pudras över omeletten och rikligt med persiljehack strösslas på. Det hela avnjuts direkt ur pannan med stark ajvar.

Smaklig måltid!

fredag 5 augusti 2011

Vintra och pulled pork på grillen


Vår lilla valp växer och växer. Hon är hur busig som helst och sedan sover hon som en urlakad trasa, gärna i mattes knä. Vintra fightas friskt med de äldre illrarna. Ännu får hon spö, den lilla nacken är full med små sårskorpor, men med tanke på hur orädd hon är skulle det inte förvåna mig om hon hamnar högst i rang så småningom.

J och jag jobbar hårt med att uppfostra lilltjejen. Hon är ganska duktig, men när hon är på sitt mesta bushumör glömmer hon allt hon lärt sig. Igår satt jag och jobbade vid datorn. Efter att ha lekt illerkillarna trötta rusade Vintra fram mot mina fötter, nafsade och sprang några steg bakåt. Det var så tydligt att hon sa "kom och lek matte!". Om och om igen försökte hon, men jag var koncentrerad på jobbet. Tillslut klättrade hon upp i knät och bet mig i fingret!

Igår for jag till Skebo kött och införskaffade ett kilo benfri fläskkarré av finaste slag. Planen var att äntligen laga "pulled pork" - långlagad gris med tex-mex-kryddor. Jag hade hittat ett recept på hur man tillagar pulled pork på grillen och det lät ju intressant.

Nu ska det erkännas att min grisbit inte blev helt perfekt även om den blev mycket god. Jag hade svårt att hålla grillen lagom varm. Antingen slocknade den eller så blev den tokvarm och kryddorna brändes. Nästa gång tänker jag röka köttet i ABU-röken och sedan färdiglaga på låg temperatur i ugnen. Dessutom tror jag att en ännu större köttbit, kanske två kilo, hade varit bra för att få rejäl saftighet i resultatet.

Pulled pork på grillen
1 kg benfri fläskkarré
2 tsk fänkålsfrö
2 tsk senapsfrö
2 tsk spiskummin
1 msk anchochili
1 msk starkt paprikapulver
1/2 tsk chiliflakes
2 tsk salt
Blötlagda flakes av hickoryträ eller äppelträ

Mortla samman kryddorna. Torka av köttet och gnid in med kryddruben.

Värm en klotgrill med inte alltför många briketter, tills det glöder ordentligt och en grå yta bildats på kolen. Skjut kolen åt sidorna. Lägg på träflakes och stäng locket, men behåll spjällen öppna. När värmen är ca 130 grader läggs köttet in. Det ska grillas indirekt, inga briketter rakt under.

Min bit blev färdig på en timme, men om man lyckas hålla den låga temperaturen och fyller på med mer kol och spån då och då ska köttet egentligen lagas under flera timmar, sista timmen insvept i aluminiumfolie.

Pulled pork njuts med barbequesås, t ex i hamburgerbröd med coleslaw, eller i pitabröd/tortilla med grönsaker. MUMS!

torsdag 4 augusti 2011

Bartömning och salta kringlor till drinken


Våra grannar på landet, U och L, håller på att bygga om sitt fina gamla hus. Turligt nog har de ett extrahus på tomten där familjen kan bo under byggtiden.

Med flytten som förevändning passade U och L på att ordna bartömning. I byn har vi M som är bartender vilket kom väl till pass. Bland många mer traditionella drinkar på drinklistan fanns den lokala "Back to Sättralund". Innehållet var Skåne akvavit, Ouzo och limejuice. För en laktrisentusiast som jag var det en fantastiskt god drink.

Mitt bidrag till festandet var små salta tilltuggskringlor.

Salta kringlor som drinktilltugg, 40 st

75 g smör
1 dl mjölk
25 g jäst
3 1/2 dl vetemjöl
uppvispad äggvita
flingsalt och hackad rosmarin

Smält smöret. Blanda med mjölken och värm till 37 grader. Lös jästen i degvätskan.

Tillsätt mjölet. Rör till en jämn deg.

Dela degen i 40 delar. Rulla ut bitarna till ca 20 cm längd. Forma kringlor på plåtar med bakplåtspapper.

Pensla med äggvita. Strö över salt och rosmarin.

Grädda i 225 grader i ca 10 minuter. Låt svalna på galler.


Stort tack för den fina kvällen, U och L!

Fröken Dills känsla för grönt - Sockerärtor


Sockerärtorna av sorten "Engelsk sabel" har prunkat i min köksträdgård. Just denna sort är högväxt och får ganska stora skidor som är väldigt goda. Nu sjunger plantorna på sista versen och jag låter några skidor mogna på så att jag ska kunna ta eget frö från min favoritsort.

Nya plantor av den lägre, snabbare sorten "Norli" är redan planterade och beräknas kunna ge skörd i slutet av månaden.

Sockerärtor kan användas till mycket, men helst vill jag stoppa de helt nyplockade skidorna i kastrullen, ångkoka försiktigt så att de mjuknar lite, men fortfarande har kvar sin krispighet. Jag avnjuter mina ärtor på enklast tänkbara sätt, med smör och lite flingsalt.

Några av de kvarglömda sockerärtorna som hunnit bli för stora kan man plocka och sprita. Själva ärtorna är väldigt goda att koka lätt och njuta med smör och salt.

tisdag 2 augusti 2011

Det var en gång en basilikaodling...


Hmmmm, lilla Vintravalpen vill bli trädgårdsmästare när hon blir stor.
Matte är tveksam...

Salad Niçoise


Ingen sommar är komplett förutan en eller att par Salad Niçoiser. Grönsakerna tar jag från trädgården. Just nu finns olika salladssorter, tomat, gurka, paprika, rödlök, sockerärtor och gröna bönor. Dessutom vitlök och persilja från kryddlandet.

Receptskiss finns här!

Om man skulle råka ha en flaska rosévin hemma passar ett glas av detta perfekt till salladen.