I min örtagård odlar jag kyndel. Främsta anledningen är mitt absoluta favoritrecept på frukostbröd.
Kyndelbröd 30 st
100 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
1 tsk socker
1 msk torkad kyndel eller 2 msk färsk
8 dl vetemjöl
50 g smör till pensling
Smält smöret. Häll på mjölken och värm degvätskan till 37 grader. Smula jästen och häll vätskan över.Tillsätt socker, salt och hälften av kyndeln. Tillsätt mjölet.
Knåda till en blank deg. Dela i 30 delar, rulla till bollar och lägg på bakplåt.
Jäs 30 minuter. Pensla med smält smör och strössla över resten av kyndeln.
Grädda ca 15 minuter i 225 graders ugn.
Njut direkt med smör och lagrad ost.
4 kommentarer:
...... Baka bröd utan din J. Vilka fasoner :-)
Nu ska du inte klaga, J. Om du inte varit så beroende av asfalten så hade du varit på landet med mig och "sockorna".
Hälsar Dillen
Superbra recept! Jag gjorde om det lite och bakade vanliga vetebullar. De blev riktigt bra!
Kyndel i bröd ÄR gott! Nu måste jag bara komma på fler användnngsområden för den aromatiska örten...
Hälsar örtagårds-Dillen
Skicka en kommentar