torsdag 4 augusti 2011

Bartömning och salta kringlor till drinken


Våra grannar på landet, U och L, håller på att bygga om sitt fina gamla hus. Turligt nog har de ett extrahus på tomten där familjen kan bo under byggtiden.

Med flytten som förevändning passade U och L på att ordna bartömning. I byn har vi M som är bartender vilket kom väl till pass. Bland många mer traditionella drinkar på drinklistan fanns den lokala "Back to Sättralund". Innehållet var Skåne akvavit, Ouzo och limejuice. För en laktrisentusiast som jag var det en fantastiskt god drink.

Mitt bidrag till festandet var små salta tilltuggskringlor.

Salta kringlor som drinktilltugg, 40 st

75 g smör
1 dl mjölk
25 g jäst
3 1/2 dl vetemjöl
uppvispad äggvita
flingsalt och hackad rosmarin

Smält smöret. Blanda med mjölken och värm till 37 grader. Lös jästen i degvätskan.

Tillsätt mjölet. Rör till en jämn deg.

Dela degen i 40 delar. Rulla ut bitarna till ca 20 cm längd. Forma kringlor på plåtar med bakplåtspapper.

Pensla med äggvita. Strö över salt och rosmarin.

Grädda i 225 grader i ca 10 minuter. Låt svalna på galler.


Stort tack för den fina kvällen, U och L!

4 kommentarer:

Emmelie sa...

Vilken fin blogg du har. Kikade in hit och blev inspirerad.

Fröken Dill sa...

Vad kul att du hittat hit, Emmelie!
Varmt välkommen

Kim sa...

Bartömning, det låter farligt det. Tjusiga små kringlor du gjort, har en rosmarin på balkongen som håller på att att växa ur krukan så rosmarinkringlor kanske är ett sätt att hålla den i schack?

Fröken Dill sa...

Nu tor jag inte att vi lyckades tömma hela baren riktigt, sån tur var.

Kul med en rejäl rosmarin! Det är verkligen en suverän krydda. Lycka till med kringlorna.

Hälsningar från fröken Dill