måndag 29 augusti 2011

Laga mat med Åsa... och med Annika...


Söndagseftermiddagen gick i matexperimentens tecken. Jag hade massor med recept och idéer som jag ville testa.

Först ut var Åsas, miss Meisters, fyllda portabellasvampar. På min kompost växte fina champinjoner så jag behövde inte handla portabellas.

Min "restgucka" som jag fyllde svampen med var ett fräs på San Marzano-tomater från trädgården, rödlök, rikligt med egen vitlök, finhackad chili, hackad Väddöskinka, hackad bladpersilja, salt och peppar. Gott, gott!

Nästa projekt var Annikas kycklingben. Jag lagade mina på grillen - lång tid, indirekt grillning, med lite uppblött rökspån ovanpå glöden. Efter att ha smakat de goda benen kan jag bara hålla med Annika, vilken toppengod marinad! Jag lagade den efter Annikas recept, men kompletterade med lite riven ingefära. När kycklingbenen var färdiga hade mörkret sänkt sig över Sättralund, därav bildlösheten.

5 kommentarer:

Anna B sa...

Jag tror inte man ska läsa om det där svampreceptet när man är så hungrig som jag är nu - så gott!

Remsan sa...

Kycklingen låter farligt god... Får kanske ta och damma av grillen.

Åsa sa...

Men wow! Lite avis ändå på egenodlade "ätbara" svampar och inte bara konstiga slembollar jag har i odlingslotten. Komposten är i låda och alltid överfull då den är minst sagt underdimensionerad för allt rens odlingslotterna producerar.

Kul att du gillade och tusen tack för puffen :)

(förresten, en helt betydelselös kommentar, möjligtvis endast något för intresseklubben att anteckna, så bor min mamma i Öregrund. Fina bilder du tagit därifrån. Var väl sisådär, hrm, snart 10 år sedan jag var där. Hjälp, det verkar längesedan... nä, jag minns inte när. Springer inte ner dörrarna direkt...)

Fröken Dill sa...

Anna B; tur att "restgucka" är snabbt att laga!
Remsan; Annika ÄR ett geni!
Åsa; lyxigt med egna chaminjoner, men igår var jag på svamputställning och fick se en giftig förväxlingssort -karbolchampinjon. Nu var mina champinjoner inte sådana, men det känns ändå lite läskigt. Hädanefter ska jag alltid skrapa med nageln på vilda champinjoner. Den giftiga blir gul.
Många hälsningar från fröken Dill

Fröken Dill sa...

Självklart måste man också säkerställa att skivorna på champinjonen är bruna, absolut inte vita, för då kan det vara en dödligt giftig vit flugsvamp.
Tipsar svamp-dillen