måndag 22 augusti 2011

Gourmetinspiration


En av mina favoritsysselsättningar är att läsa gourmetmenyer från fina restauranger. I förra veckan fastnade jag för några menyer som kunde ätas på Rånäs slott. En förrätt som lät helt underbar var denna:

Consommé på svenska kräftor serveras med brandade på torsk, samt svart krabbrom och krondillsolja.Toppas med smulor av västerbottenost.

I min frys fanns två fina stora kräftor och i kylen en liten rest av västerbottenost, hmmm...

Jag var mer sugen på en gräddig soppa, krabbrom har jag ingen aning om var man får tag på och brandade är tydligen någon slags lappskojs med rimmad fisk och potatismos.

Detta blev istället min variant:

Skummig kräftsoppa med dillolja och västerbottenkrutonger, 1 person
2-3 kräftor
smör
1 shalottenlök
1 solmogen tomat
dill
kallpressad rapsolja
1/2 dl vitt vin
1 dl grädde
grönsaksfond från flaska
salt och peppar
lite tabasco
torrt bröd
en kant västerbottenost

Skala kräftorna, lägg köttet åt sidan, ta bort den del av huvudet som innehåller gallan och torka skalen i 150 graders ugn ca 30 minuter.

Krossa kräftskalen. Fräs i smör utan att de tar färg. Späd med vatten så att det täcker och låt koka långsamt i 30 minuter. Sila bort skalen och koka ihop buljongen til ca 2 dl.

Dillolja: mixa rapsolja med hackad dill, Smaka av med salt och peppar.

Krutonger: skär bröd till önskad krutongform. Pensla på rapsolja, riv över västerbottenost och gratinera ca 10 minuter i 200 graders ugn.

Skala och finhacka löken. Skålla och kärna ur tomaten. Fräs shalottenlök i smör, lägg i tomaten. Häll på vin, buljong och grädde. Låt koka ca 10 minuter. Mixa och red ev med idealmjöl. Smaka av med salt, peppar, tabasco och grönsaksfond från flaska. En smula socker kan också behövas. Lägg till sist i kräftköttet.

Ringla dillolja över soppan och servera med krutongerna.

6 kommentarer:

Therese sa...

Detta låter fantastiskt gott, tjusigt glas dessutom!

Kim sa...

Vilket bra knep att hämta inspiration från lyxmenyer! Det lät riktigt lyckat.

Mårtenssons kök sa...

Mycket trevlig sysselsättning att läsa menyer, inspiration kan man verkligen hämta från många ställen:)

Erika Skogly sa...

Det låter jättegott. Jag gjorde också kräftsoppa igår. Mumma!

Fröken Dill sa...

Therese; det var toppen och de magiskt fina glasen kommer från IKEA!
Kim; om man har lite koll på matlagning är det lätt att improvisera fram den lyxigaste menyn.
Mårtenssons; nästan roligare än färdiga recept, dessutom.
Erika; kräftsoppa eller skaldjurssoppor över huvud taget blir väldigt goda!
Tycker fröken Dill

Fröken Dill sa...

http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/50141366