Jag gillar verkligen Blå porten på Djurgården. Tyvärr är det nästan alltid för mycket folk där numera. Och förra gången vi var där fanns inte den klassiska musselsalladen på menyn. STOR besvikelse!
Som tröst har jag experimenterat med musselsallad på hemmaplan.
Basen är pinfärska blåmusslor kokta i god fiskbuljong och vitt vin.
Receptet är delvis Tore Wretmans.
Musselsallad
Spad från musselkok (vin, buljong som musslorna kokat i)
1/2 dl vispgrädde
2 äggulor
1 msk dijonsenap
1 tsk vinäger
1 msk hackad kapris
1/2 citron
1/2 dl olivolja
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk hackad persilja
Nykokta musslor
Gröna salladsblad
Avocado, i klyftor
Gurka i bitar
Cocktailtomater i klyftor
Shalottenlök, finhackad
Nykokta blåmusslor
Koka ihop spadet till 1 1/2 dl, häll i grädden och koka tills 1 dl återstår.
Ta kastrullen från värmen och rör i senapen. Vispa i äggulorna. Se till att temperaturen är lagom så att såsen blir lite krämig. (Om mer värme behövs - använd vattenbad). Blanda i vinägern.
Låt såsen kallna och rör i olivoljan, litet i taget som när man gör majonäs. Blanda kapris, persilja och vitlök i såsen.
Lägg upp sallad, avocado, gurka, tomat och lök på ett fat. Toppa med musslorna, pressa över citron och skeda över såsen.
Jag tror att Blå portens musselsallad hade en dressing som var mer gräddfilsbaserad, men Wretmans variant är jättegod!
3 kommentarer:
Verkar underbart, skall provlagas, Men... Jag får inte ihop receptet,
2 ggr kapris? när ska citronen i, bitar eller saften av?
Hur mycket vinäger?
Snälla berätta, jag älskar fina musslor.
Tack
Oj, det gick lite för snabbt när jag skulle skriva receptet. Nu är det tillfiffat.
Många hälsnigar från Dillen
Många tack,
Nu blir det musselfiffel:-)
Skicka en kommentar