onsdag 28 januari 2009

Hälsa och sånt...


Jag borde verkligen, verkligen träna. Jag borde också dricka mindre vin, stressa mindre och äta nyttigare. Men jag hatar att träna och jag älskar att dricka goda viner…

DN propagerar för att man måste träna minst fem gånger i veckan och inte dricka en droppe alkohol på minst en månad. På jobbet står hälsa/bantningsdiskussionerna som spön i backen. Alla har börjat träna som bara attan och nu ska man vara tvungen att sluta äta ost också. Annars riskerar midjemåttet svälla över någon slags magisk gräns vilket tydligen är ett öde värre än döden. Jag GILLAR ost! Förresten, de här diskussionerna gör mig så nervös att jag bara måste gå till godislådan och köpa en härlig chokladbit för att trycka i mig. Eller två…

Alltså, jag är egentligen positiv till att leva hälsosamt men, särskilt bland kvinnor, slår hälsotänket lätt över till att man ska späka sig.

Under studietiden läste jag under en tid en kurs där vi bara var tjejer. Jag vet inte om det är fel på mig men jag KAN ha lite svårt för tjejer i grupp. Vår kurs for på studieresa till Istanbul, en fantastisk stad, ett verkligt matmecka som dessutom erbjöd en massa andra upplevelser.

Vad tror ni tjejerna pratade om när vi befann oss på detta spännande ställe? Större delen av tiden ägnade de till att oroa sig för att de var för tjocka. Det här var smala, tjusiga, vältränade, välutbildade 25-åringar!

De ville inte äta den inhemska turkiska maten, kunde möjligen tänka sig att gå på italiensk resturang för att peta i maten eller varför inte favoriten – sitta på hotellrummet och späka sig med ”middag” i form av vindruvor och banan. Hjälp, det fungerade bara inte för mig! Jag vet att tjejerna tyckte att jag var en usel kompis, men jag tröttnade och gick ut på en resturang lite avsides från huvudgatorna. Ett lokalt, lite enklare ställe som serverade de mest fantastiskt goda smårätter jag någonsin ätit för nästan inga pengar alls. Den snälle resturangägaren letade till och med fram lite vin, trots att stället normalt inte serverade sådant.

En annan kväll gick vi till en bar och tjejerna ”var fina” med ett glas vitt som de drack ur till hälften (samtidigt som de bevakade de andra, för att inte bli den som drack mest). I ren protest mot att tjejer ska vara så otroligt ordentliga stjälpte jag i mig, säkert lite för mycket, rödvin och öl.

Faktum är att jag hellre lever lite onyttigt än att förfaller till späk. Men det kanske finns en gyllene medelväg? Jag SKA börja med en 40 minuters snabb promenad ett par dagar i veckan. Och suget från godislådan på jobbet kanske kan avvärjas med lite goda nötter. Ett bra nyttighetstips är också att unna sig att köpa hem precis de goda frukter och grönsaker som man vill ha. Visserligen kostar det en slant, men det blir helt självklart att äta mycket frukt och grönt när det finns goda, goda varianter hemma.7 kommentarer:

Johanna Westin sa...

Hejsan!
Mitt namn är Johanna Westin, och jag är väldigt intresserad av att komma i kontakt med dig för ett eventuellt samarbete.

Du kan väl skicka till mail till mig på: johanna.westin@prat.se

Vänligen
Johanna Westin

Ormen sa...

Du, man har faktiskt bara ett liv (så vitt jag vet nu)Varför inte göra det till det bästa?
Ät o drick gott, men med måtta,
( Ja, jag vet att vågen pekar lite åt fel håll--men rynkorna slätas ut då ;-) )
Dina "kompisar" verkar ju helknasiga. Jag skulle tro att dom lider av allt möjligt, men mest av brist på sunt förnuft......

Anna sa...

Ost är bra för tänderna.

Och håll dig undan från självspäkande hysterikor med störd kroppsuppfattning. Kanske skulle man ordna en stödgrupp för normalviktiga, normalätande och normaldrickande kvinnor så man kan känna att det faktiskt finns andra normala människor också ;)

Fröken Dill sa...

Usch, jag känner att jag var lite orättvis mot tjejerna, mina f d kursare. Förhoppningsvis har de växt upp och blivit lite mognare nu (alternativt fått andra problem). Det var trots allt rätt länge sedan vi var på studieresa. En annan konstig grej var att de, var och en för sig, var jättetrevliga, det var bara i grupp som den blev så urjobbiga.

Hälsar fröken Dill

Fröken Dill sa...

Jag har hållit mina 40 minuters promenader hela veckan. Det är bara att kliva av spårvagnen några stationer tidigare. Fast igår känndes det sådär eftersom promenaden gick via systembolaget. Visserligen för att köpa matlagningsvin, men ändå...

Hälsar Dillen

Anna sa...

Hej fröken Dill! Håller med dig 100%. Det får inte gå till överdrift med att "späka" sig. Livet ska vara att äta gott, att kunna unna sig gott vin och att njuta av livet! Allting ska göras med måtta... och förresten finns det ju en bok som heter "Drick vin lev längre" ;o). Motion, ekologisk god och nyttig mat och gott vin är väl en bra kombination! Ha en bra lördag! //Anna som tänker dricka gott rödvin ikväll! 8)

Stina sa...

Det finns inget som är så onyttigt att man inte kan äta det någon gång ibland. Och det finns inget som är så nyttigt att man kan äta det jämnt.

Det är min paroll, som en klok dietist sa för ett par år sen. Men det är klart, det säljer inga lösnummer om HUR DU GÅR NER 4 KILO PÅ TVÅ VECKOR.

Och med tanke på hur vetenskapen ser ut just nu:
grädde är nyttigt
grädde dödar dig
träna mer
träna mindre
ät mer kål
undvik lök
Ät 6-8 skivor bröd om dagen
Kolhydrater är ett gift
så känns sunt förnuft mest lämpligt. Vad åt våra morföräldrar? De verkar ha haft det ganska bra...