torsdag 15 januari 2009

Fröken Ensam hemma äter rester...Det lät som en sorglig rubrik. Faktum är att det inte alls går någon nöd på mig. Tvärtom. J gick ut med arbetskompisarna, men lämnade mig med KYLSKÅPET!

Jag fick linshummos och baba ghanoush med rostade tortillatrekanter, denna gång med salt och spiskummin.

Huvudrätten blev en vegetarisk tallrik med pikant morotssallad, sesamstekta brysselkålar, blodapelsinsallad med färsk fänkål och lättkokt blomkål med lite smör. Mums!

Baba Ghanoush
1 stor aubergin
1 vitlöksklyfta
Salt och peppar
1 pressad citron
2 msk tahini
1 msk olivolja

Dela auberginen i halvor. Pensla på lite olivolja och baka i 200 graders ugn tills den blir mjuk (20-30 min). Kyl. Ta bort skalet. Mixa innehållet med vitlök, citron, tahini och olivolja. Smaka av med salt och peppar. Eftersom den goda röran kan se lite grå ut brukar jag göra en grop, hälla i fin olivolja och pudra över ett riktigt gott paprikapulver.

Pikant morotsallad
Strimla morötter på längden med potatisskalare. Finhacka shalottenlök. Strössla över finhackad persilja. Häll över en vinägrett med spiskummin och chiliflakes.

Förresten, apropå rubriken, ni har väl läst boken "Fröken Ensam hemma åker gungstol"? En barnbok av Gunnel Linde (Den vita stenen, Den olydiga ballongen mm) som jag älskade så mycket att den gav mig rysningar när jag var liten. Försök få tag på den om ni har barn i lämplig ålder! Den har jättefina fantasifulla illustrationer av Hans Arnold.
Uppdaterat 2009.01.19
Nu har jag försökt fota de usla grönsakerna tre gånger. Det borde vara lätt. De färgglada morotssrimlorna, de gröna brysselkålarna och den läckra blodapelsinen. Ända blir bilderna inget vidare. Möjligen beror det på att världen lider av ljusbrist.

5 kommentarer:

Översättarhelena sa...

Vilken fin gungstol! Är det en riktig Thonet?

Fröken Dill sa...

Ja, den är min stolthet. Jag hyrde ett hus för länge sedan där det fanns en Thonet-gungstol. Jag blev väldigt förtjust i den. När jag köpte en egen lägenhet började jag leta på nät-auktioner och hittade ett jättefint exemplar i Kungsbacka. Nu bor den hemma hos mig och är både vacker och bekväm.

Många hälsningar från fröken Dill

Anonym sa...

Det är allt bra att vara själv ibland.
Då kan man passa på att njuta av sina egna favoriter.

Må så gott, Mimmi

Anonym sa...

Det var jag som skrev inte alls anonym.

Fröken Dill sa...

Hej Mimmi!

Skönt att det var du och ingen skum anonym.

Massa hälsningar från Dillen