fredag 2 januari 2009

Det luktar som det brukade hos mormor


Den här årstiden byts vanor, längtan och matideal ut med blixtens snabbhet. Från julens röda, grankuleglittriga fläsk-mat över nyårets silverskimrande, fyrverkerisprakande hummer till januaris raggsockor, lovikavantar, hemkokt buljong och längtan efter en orörd fjällvärld eller annan snö- eller istäckt natur.

Jag blev så vansinnigt sugen på 5-timmars hemkokt buljong idag. Gick till Sveriges största mataffär för att shoppa ett köttben. Tror ni att det fanns? Ett köttben över huvud taget? Svaret är NEJ. Överdyr Mälardalskalv med ett litet ynkligt ben i var det närmaste man kom. Botten! Nu, när man äntligen HAR 5 timmar över för att koka buljong. Jag klagar alltför sällan i affärer utan köpte istället den dyra kalven och åkte hem för att koka värmande buljong i skymningen.

Om ni kan få tag i valfritt köttben eller varför inte hederlig oxsvans så blir det ännu bättre, men så här gör man:

Bryn kött med ben i smör, antingen i stekpanna eller i ugnen. Lägg med grovskurna rotsaker på slutet - gul lök i klyftor, rotselleri, palsternacka, persiljerot, morötter, purjo eller något annat gott! Häll på kallt vatten. Låt koka upp och ta bort skummet. Koka långsamt med lagerblad i minst 5 timmar.

Om ni hittar fina köttben eller god oxsvans så är mitt tips att passa på att göra en stor sats buljong. Reducera ihop den och förvara i frysen. Under månader framöver slipper ni de färdiga, glutamatstinna industrivarianterna. Njut av all mat som lagas på den egna buljongen.

Ett annat buljongmakartips är att ställa till med januarifest med fondue. Häll för guds skull inte bort det goda kokspadet. Bättre buljong finns inte! Avnjut den hursomhelst, den får en vanlig potatis- eller löksoppa att smaka himmelskt!

4 kommentarer:

Fredrik sa...

Hej! Vilken härlig blogg, och visst är hemkokt buljong av alla de sorter som värmer bäst. God fortsättning på det nya året!

Fröken Dill sa...

God fortsättning till dig också!

Hälsar Dillen

Finare Vinare sa...

Hej!
Oxsvans samt märgben brukar finnas i den utmärkta köttdisken på Vi Hornstull.
God fortsättning!

Fröken Dill sa...

Kul, jag såg din kommentar nu, men var faktiskt på Vi Hornstull i lördags och köpte just oxsvans! Kunde inte låta bli att lägga vantarna på kalvinnanlår och salsiccia också. Härligt utbud av kött.

Massa hälsningar från Dillen