fredag 23 januari 2009

En stooor fisk


Lax är en bra fisk. Sedan portionslaxarna kom har det blivit lite svårare att få tag på hel och halv till bra pris. Igår hade jag i alla fall tur och lyckades, efter en del strapatser i blötsnön, lägga vantarna på en hel firre för 39 kr kilot. Jag är inte sådär superduktig på att filéea, men det gör inte så mycket för rens och huvud är perfekta till rysk laxsoppa!

Rysk laxsoppa (4 portioner)
1 l fiskbuljong (fond+vatten)
2 dl vitt vin
Rens från 1 lax
2 morötter
1 purjo
1 bit rotselleri
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 dl blandat kapris, hackad saltgurka och halvade gröna oliver med piemento
Salt, peppar, tabasco

Koka upp fiskfond, vatten och vitt vin. Lägg i laxben och huvud och låt dem bli precis färdiga. Ta upp och rensa ut fiskköttet. Sila buljongen.
Skär purjo, rotselleri och morot i tändsticksstora bitar. Fräs grönsakerna tillsammans med pressad vitlök i lite smör, späd med buljongen. Pytsa i tomatpuré, smaka av med salt, peppar och tabasco. Man kan också krydda med lite dragon och färsk dill. Lägg till sist i kapris, saltgurka, oliver och fiskköttet och låt det hela bli varmt. Servera med en klick gräddfil.

Bilden är lånad från sportfiskarna.org

2 kommentarer:

Livet på den mörka sidan sa...

Det var trevligt att träffa dig Fröken Dill :)

Anonym sa...

Stort tack detsamma! Vilket toppen-burkbyte.

Hälsar Dillen