tisdag 13 januari 2009

Indonesiskt


Det indonesiska köket har nästan konkurrerats ut ur Sverige nu när thai och orientmat blivit så populära. För fem år sedan kunde man köpa råvaror till indonesiskt i vanliga välsorterade matbutiker. Nuförtiden måste man handla på nätet eller gå till Aeter- och Essensfabriken på Wallingatan i Stockholm för att få tag i den goda torkade krydd- och grönsaksblandningen som behövs till en äkta Nasi goreng. Om man råkar ha en kompis i Holland är det däremot inget problem att få tag på indonesiska råvaror. I varje gathörn finns en indonesisk mataffär där innehavaren gör allt för att försöka sälja allt han har.

En riktig Nasi goreng är INTE den där otäcka, smaklösa geggan som man ibland kan få på luchresturangen. En riktig Nasi goreng är söt, stark, mustig och erbjuder en härlig upplevelse av olika konsistenser. Man kan variera innehållet efter vad som finns i kylskåpet. Så här blev det igår:

Nasi goreng
Kokt ris ("vanligt" parboiled, gärna med inblandning av vildris)
Hackad lök
Hackad grön paprika
Hackad purjo
Hackad rättika
Hackad champinjoner
Hackad rödkål
Kycklinlårfiléer skurna i bitar
Några skivor bacon
Indonesisk krydd- och torkad grönsaksblandning
Söt ketjab manis-soya
Sambal oelek

Häll på så mycket kokhett vatten på den torkade krydd- och grönsaksblandningen så att det precis täcker. Låt stå och svälla. Fräs kött och grönsaker i omgångar i en stekpanna. Fräs även krydd- och grönsaksblandningen och till sist riset. Smaksätt med soya och sambal. Smaka av med salt och peppar.

Servera med stekt banan och stekt ägg och gärna skålar med tillbehör som t ex friterade räkchips, gurkbitar, jordnötter, räkor och chutney.

2 kommentarer:

Jennie sa...

Åh vad gott! Jag älskar nasi goerng! :-)

Fröken Dill sa...

Det blir minst lika gott att byta ut riset mot nudlar. Välj en variant som passar för att stekas. Och vad gäller resten av ingredienserna så kan man ta lite vad man har hemma. En perfekt resträtt alltså! Bananer som börjar bli lite bruna blir urgoda när man steker dem.

Hälsningar från fröken Dill