tisdag 6 januari 2009

Lyxiga linserVisst påminner de utseendemässigt om rysk kaviar, belugalinserna? De är, turligt nog, betydligt billigare och mindre utrotningshotade.

Om jag haft nyårslöften kunde ett av dem varit att börja äta mer linser, bönor och ärtor 2009.

Salladen på belugalinser blev toppengod.

Lyxig linssallad
Belugalinser
Gul lök
Lagerblad
God grönsaksbuljong
Rivet skal och saft från citron
Fin olivolja
Salt och nymalen svartpeppar
Rucolasallad
Rättika
Bacon - helst jägarbacon (extra rökt)
Shalottenlök

Blötlägg linserna 1 timme. Koka sedan långsamt i grönsaksbuljong med en klyfta gul lök och ett lagerblad 15-20 minuter. Linserna ska vara mjuka men ha ett visst tuggmotstånd kvar.

Häll bort kokspadet, ta bort lök och lagerblad. Dressing av citronskal, citronsaft, olivolja, salt och peppar hälls på de ljumna linserna.

Knaperskek bacon. Smula ner bland linserna.

Lägg upp rucolasallad på ett fat. Strimla rättika (härlig konsistens) med potatisskalare och fördela över salladen. Lägg på linserna och toppa med hackad shalotternlök. Ringla lite olivolja över salladen.
Uppdaterat 2009-01-07
De marinerade linserna var också jättegoda tillsammans med grönsallad, cocktailtomater, avocado, mozzarella och shalottenlök. Vi åt J:s goda tomatkyckling till och linssalladen var så pass mättande att ris eller bulgur inte behövdes.

5 kommentarer:

Teresa sa...

Ser verkligen lyxigt ut. Det ska jag pröva! Tack för kommentaren inne på systrarnasmat, och tack för att jag hittade till din blogg. Nu ska jag se till att titta till dig lite oftare!

Annika sa...

Kul att du testat belugalinser, jag har bara tittat på nyfiket förpackningen...

mimmismat sa...

Läckert med lyxlinser. Gott med linser nu efter all julmat. Kokade en soppa idag på de gröna.

Anna sa...

Vad fint upplagt=)

Fröken Dill sa...

Kul att ni gillade mina linser. Det är konstigt, varje år vid den här tiden blir man sugen på att hitta lite billigare och nyttigare alternativ till julens och nyårets överflöd. Men att sedan lyxa till det är ju inte helt fel!

Hälsar fröken Dill