onsdag 14 januari 2009

Hurra, hurra!


Bloggen fyller ett år och samtidigt firar jag ett jubileum med min J! Det måste firas med en liten flaska bubbel. Moet är inte den godaste varianten av champagne, men en av de få som fanns på halvflaska på mitt systembolag. (Varför finns inte fler sorters vin på halvflaska? Det är lagom lite om man inte vill ha så mycket och vill man ha mer så finns möjlighet att prova fler sorter. Bra tips på goda viner som finns på halvflaska mottages tacksamt!)

Middagen kommer att bestå av Bisque d´hommard, hummersoppa, och sedan en provmakning av den lyxiga salsiccan som vi köpt på Vi i Hornstull. Till den blir det en god vintersallad. Kanske får vi hemlagad glass till efterätt. Jag funderar på att göra en klassisk vaniljglass, även om det verkar lite meckigt.

Bisque d´hommard (2 port)
Jag har varit sugen på att göra en Bisque sedan jag såg Seinfeld-avsnittet "The soup-nazi". Tänk en soppa som är så god att man är beredd att förnedra sig hos sopp-nazisten för att komma åt den. Det mest humriga med gårdagens soppa var buljongen. Hittade inga bra skaldjur att lägga i soppan så det fick bli räkor. Det fungerar bra, men kunde såklart även varit hummer- havskräft- eller varför inte krabbkött.

2 dl av min skaldjursbuljong (alt vatten + fond från flaska)
1 dl vitt oekat vin
1,5 dl grädde
2 msk koncentrerad fiskfond
1 msk tomatpuré
1 liten morot
1 shalottenlök
2 stjälk blekselleri
Ca 15 st räkor med skal
1 msk konjak
Salt, vitpeppar och cayennepeppar

Skala räkorna. Pressa ur vätskan ur skalen. Hetta upp en kastrull med lite smör och fräs skalen. Häll på vatten så att det täcker och koka i ca 15 minuter. Hacka grönsakerna fint. Fräs i smör. Häll på vin, skaldjursbuljong, fiskfond, grädde, tomatpuré och sila i buljongen från räkkoket. Koka ca 15 minuter tills grönsakerna är mjuka. Mixa slätt med stavmixer. Häll i konjak och smaka av med kryddor. Koka upp och häll den heta soppan över räkorna.

Vintersallad
Gröna blad, morot skuren på längden med potatisskalare, soltorkade tomater i bitar, blomkål i små buketter, strimlad rödkål, rättika i bitar, hackad shalottenlök samt en god vinägrett.

Vaniljglass (4 port)
2 äggulor
1 ägg
125 g socker
2 vaniljstänger
4 dl röd mjölk
1,5 dl vispgrädde
5 g majsmjöl
Häll ägg, äggulor, socker och majsmjöl i en skål. Vispa med elvisp tills äggulorna blir nästan vita.
Skåra vanlijstängerna, peta ut innanmätet. Lägg stänger och vaniljskrap i mjölken i en kastrull. Hetta upp så att vaniljen avger sin smak till mjölken. Ta bort stängerna och häll, under vispning den varma mjölken ner i ägguleblandningen.
Värm smeten på medelvärme 1-2 minuter under omrörning. Det ska tjockna men får inte börja koka.
Låt svalna till kylskåpstemperatur. Rör ner grädden och kör 35-45 minuter i glassmaskin.

6 kommentarer:

Anna sa...

dubbel grattis=)

Vintresserad sa...

Hej Fröken Dill, Riktig Champagne finns faktiskt några st nu på halvflaska, tex:

7555 Bonnet Grande Réserve Brut 125 kr
7430 Jeanmaire Brut 129 kr
7351 Delamotte Brut 147 kr
7350 Pierre Peters Cuvée de Réserve 155 kr
7686 André Clouet Grande Réserve 159 kr
7500 Lanson Black Label 163 kr
7450 Launois Blanc de Blancs Brut Cuvée Reservée 165 kr
7332 Piper Heidsieck Brut 165 kr
7422 Taittinger Brut Réserve 179 kr

Vi tar (oftast) Bonnets halva, den är god och känns prisvärd. Men jag kan tänka mig att både Delamotte och Launois Blanc de Blancs är lite bättre! Vad gäller vanliga vita så har jag tyvärr ingen halva att rekommendera. På den röda sidan så finns:
5123 Masi Campofiorin Italien Flaska 375 ml (146.66) 55.00
2705 Brolio Italien Flaska 375 ml (168.00) 63.00
3060 Château Moulin de Cassy Frankrike Flaska 375 ml (173.33) 65.00
2800 Crozes-Hermitage Les Launes Frankrike Flaska 375 ml (181.33) 68.00
2723 Rocca Guicciarda Riserva Italien Flaska 375 ml (184.00) 69.00
2300 Villa Antinori Italien Flaska 375 ml (186.66) 70.00
3083 Château la Tour de By 2004 Frankrike Flaska 375 ml (189.33) 71.00
99499 Château Picque Caillou 2005 Frankrike Flaska 375 ml (205.33) 77.00
12363 Amarone Classico Italien Flaska 375 ml (237.33) 89.00

Där inte minst 3093 Ch Tour de By är klart rekommendabel!

Vänliga vinhälsningar -

Anonym sa...

Gratulerar
Min "present?"
Din blogg är RSS-märkt hos mig

Annika sa...

Stort grattis till båda dessa jubiléer!
Jag är glad at jag googlade på det där gamla sopp-häftet, annars vete sjutton om jag hittat hit på egen hand...
Och du - det är definitivt värt besväret att göra äkta vaniljglass. Men den skall göras på råsocker, och det skall vara mer grädde än mjölk.

Fröken Dill sa...

Tack alla!
Vinintresserad. Härligt med nya vintips. Tänk att Launois Blanc de Blancs finns som halva. Den är en favorit (trots att jag saknar den klassaska formen på flaskan.) http://frkdill.blogspot.com/2008/02/mssa-i-stan-eller-hur-man-ter-sig-mtt-p.html
Annika: Glassan blev god, men hade säkert blivit ännu bättre med rå- eller varför inte muscavadosocker!
Många hälsningar från fröken Dill

Anonym sa...

Hej fröken Dill! Champagne - finns det något bättre? ;O). Min favorit när det gäller champagne är Pol Roger. Och håller med dig, varför finns det inte fler halva vinflaskor eller mindre, om man bara känner för ett glas vin till maten! Annars gillar jag också italienskt Prosecco, ibland lika bra som äkta champagne. ;O) Grattis på bloggfödelsedagen!