torsdag 8 januari 2009

Fänkål och gröna löften


Färsk fänkål är verkligen en favorit. Den härliga grönsaken är toppen i fisksoppor, gratinerad med parmesan eller finstrimlad i sallader. Den här väldigt goda fänkålssoppan kommer ursprungligen från min kultbok Mejeriernas "Soppboken" från 80-talet.

Fänkålssoppa
300 g fänkål
2 shalottenlökar
8 dl kycklingbuljong (fond+vatten)
1 dl grädde
3 msk torr vermoth
Salt och peppar

Hacka lök och fänkål. Fräs i smör utan att det tar färg. Späd med kycklingbuljong och grädde. Koka tills grönsakerna är mjuka. Mixa slätt med mixerstav. Häll i vermothen och värm. Smaka av med salt och peppar. Servera med räkor eller rosor av rökt lax i. Några droppar fin olivolja är heller inte dumt.
Lisa skickar en uppmaning till gröna löften för 2009. Jag tänker äta mer baljväxter, odla mer ätbart än jag gjorde förra året (då det blev extremt lite p g a trasig nacke) och göra mer experiment åt det vegetariska hållet.

7 kommentarer:

Anna sa...

Hej fröken Dill! Tack för det! Ja det stämmer...:O). Jag har reserverat en kaprisplanta till dig. En kaprisplanta kräver inte så mycket mer än ett soligt fönster. Och eftersom den slingrar sig flera meter ska den hjälpas! :) Vi har några på försök och de är hur fina som helst.

Tryffelträden har vi reserverat oss och rekommenderar zon 1 och 2 men vi har många kunder som har vågat prova även högre upp i Sverige. Och tiden får utvisa hur det utvecklar sig! :O) Ja hade varit något för dina illrar :))

Ha en bra lördag fröken Dill. Jag håller med dig. Älskar också fänkål!

//Anna

Anna sa...

Och fröken Dill. Jag skickar dig gärna en katalog med posten. Maila adressen så kommer den i nästa vecka! :) //Anna

Jessica sa...

Din sida är ju toppen, så du har fått en utmärkelse på min blogg.

Annika sa...

Tack för ett sopprecept som låter helt i min smak. Det måste jag absolut pröva här framöver!

Fröken Dill sa...

Tack snälla Anna, nu blir jag verkligen sugen på att odla. Tror att jag ska montera upp ett lysrör i köksfönstret för att kunna tjuvstarta. Jag mailar adressen.
Tack för utmärkelsen Jessica! Vilken ära!
Kul att du gillar soppan Annika, den är faktiskt nästan ÄNNU godare än den låter.

Massa hälsningar från fröken Dill

Jennie sa...

Åh så gott!
Jag som älskar fänkål måste bara koka den här soppan! Mums!

Anonym sa...

花鄉,愛情海,百威,為楓精典,比佛利,新阿里山,儷京,御花園,風華,溫莎堡,晴海冷泉,紐芬堡,歐悅,名湖水岸,歐悅,萬里仙境,北極星,皇居,禾楓.湯泉,香緹,湯野,水漾,金色河畔,戀愛,新阿里山,皇家花園,山櫻花,名家,風華,美麗殿,艾蔓,薇星,皇城,泰皇,風雅頌,欣歡,名爵,竹田驛站,薇星,風雅頌,愛摩兒,墾丁,雅柏,天母,威斯堡,嘉賓閣,伊都,衣蝶旅店,樹林月圓,萬里仙境,北極星,華都飯店,馥嘉商務,唐城,雙橡園,百老匯,紫園,夏卡爾,竹林雅緻,好來屋,馬德里,湖山度假,蔚藍海岸,約客頂級,儷灣,真善美,歐香,愛莉園,人客