måndag 12 januari 2009

Saltimbocca och vintipsVilken konstig dag. Jag vaknade klockan tre och kunde inte somna om. Gick upp och satte mig framför datorn och jobbade. Vid halv sju vaknade J och vi åt frukost och åkte till våra arbetsplatser. Redan klockan ett hade jag jobbat mina åtta timmar och kunde åka hem. Märkligt och lyxigt.

I helgen var jag en sväng förbi Vi i Hornstull. Det är en utmärkt affär att köpa kött i. Bl a hittade jag några fina skivor kalvinnanlår. Perfekt till saltimbocca ("hoppar in i munnen" på italienska). Hemma hos J fanns en kruka med färsk salvia.

Saltimbocca (2 pers)
2 skivor kalvinnanlår
Färsk salvia
2 skivor parmaskinka
1 dl vitt vin
Kalvfond på flaska
Salt och vitpeppar
Smör


Banka ut kalvskivorna så att de blir riktigt tunna. Lägg skinkan och salvian på och vik ihop. Fäst med tandpetare. Salta och peppra. Hetta upp en stekpanna med smör i. Stek hastigt på båda sidor. Ta upp köttet och häll i vin i pannan. Smaka av med kalvfond. Klicka till sist ner lite smör och blanka av skysåsen. Servera köttet med såsen. Vi åt hasselbackspotatis och en grönsallad till.


Jag har fått några bra vintips av Finare vinare. I helgen provade vi ett vitt, 2007 Meinklang Grüner Veltliner och ett rött, 2005 Guigal Côtes-du-Rhône . Det vita blev en storfavorit. Lätt pärlande med härlig smak av omogna krusbär. Ekologiskt är det dessutom. Vi tyckte nog att det röda var lite i strävaste laget. På bilden syns också lite snacks, melonbitar med parmaskinka.

2 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Hej Dillen!
Kul att Meinklang passade. Det är egentligen fantastiskt att det bara kostar 79 kr. Man brukar räkna med att biodynamisk odling är 50% mer arbetsintensivt. Det har varit vårt husets vita sen det släpptes i oktober...

Fröken Dill sa...

Jag kommer definitivt att köpa Meinklang igen. Den var verkligen prisvärd och jag tror att den kan passa till mycket. Kul att få tipset, för jag hade nog aldrig själv valt en flaska med en ko på.

Många hälsningar från Dillen