måndag 19 januari 2009

Miljö-DillJag gillar verkligen KOMPOSTEN. När man lagar mycket mat blir det en hel del organiska rester; grönsaksrens, fruktskal, teblad, köttben, kladdiga hushållspapper och så vidare. Allt detta åker ner i kompostburken för vidare transport till vår kompost – Biokuben (en kompost som är godkänd för matavfall).

Tur att man bor i en liten, bohemisk bostadsrättsförening med trädgård! Annars kunde det nog vara lite svårt att ha kompost på gården.

Så här års är det inte så mycket aktivitet i kuben, men så fort det blir varmare sätter maskarna och de andra mikroorganismerna igång och varje år plockar vi ut jättefin jord till rabatterna.

När kompostfraktionen är utsorterad blir det som är kvar i soppåsen inte så äckligt. Eftersom soporna inte är blöta fungerar de bra i den sopförbränning som är slutstation för de flesta stockholms-sopor.

Naturligtvis slänger vi inte obrännbara saker som glas och metall och absolut inte sådant som innehåller miljögifter (glödlampor, batterier, lysrör o sv). Det blir mest plastförpackningar vilket är ett alldeles utmärkt rent bränsle. Bra va?

Förresten, om man tittar noga på bilden från vår trädgård kan man se en liten rosa-lila prick framför komposten. Om några månader prunkar vår fina rabarber!

3 kommentarer:

Pytte sa...

Det var den snyggaste bild på skräp jag sett...

Fru B sa...

Härligt med fler som komposterar. Själv har jag en stor 'maskin' med kvarn och omrörning. Mycket bra, men nu är det dags för tömning och det drar man alltid ut på lite för länge..

Fröken Dill sa...

Om man tömmer kompostbacken ofta är skräpet i den ganska frächt. Fast just nu när det ligger fiskrens i den lämpar är det inte så fotogenique...
Kvarn och omrörning låter hightech! Jag antar att processen går snabbare i en sån? På föreningens vår-städdag brukar jag ha till uppgift att gräva ur komposten och beskära vårt lilla päronträd.
Våra rabatter prunkar verkligen sedan de började matas med kompostjord!

Många hälsningar från fröken Dill