torsdag 8 januari 2009

Fänkål och gröna löften


Färsk fänkål är verkligen en favorit. Den härliga grönsaken är toppen i fisksoppor, gratinerad med parmesan eller finstrimlad i sallader. Den här väldigt goda fänkålssoppan kommer ursprungligen från min kultbok Mejeriernas "Soppboken" från 80-talet.

Fänkålssoppa
300 g fänkål
2 shalottenlökar
8 dl kycklingbuljong (fond+vatten)
1 dl grädde
3 msk torr vermoth
Salt och peppar

Hacka lök och fänkål. Fräs i smör utan att det tar färg. Späd med kycklingbuljong och grädde. Koka tills grönsakerna är mjuka. Mixa slätt med mixerstav. Häll i vermothen och värm. Smaka av med salt och peppar. Servera med räkor eller rosor av rökt lax i. Några droppar fin olivolja är heller inte dumt.
Lisa skickar en uppmaning till gröna löften för 2009. Jag tänker äta mer baljväxter, odla mer ätbart än jag gjorde förra året (då det blev extremt lite p g a trasig nacke) och göra mer experiment åt det vegetariska hållet.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hej fröken Dill! Tack för det! Ja det stämmer...:O). Jag har reserverat en kaprisplanta till dig. En kaprisplanta kräver inte så mycket mer än ett soligt fönster. Och eftersom den slingrar sig flera meter ska den hjälpas! :) Vi har några på försök och de är hur fina som helst.

Tryffelträden har vi reserverat oss och rekommenderar zon 1 och 2 men vi har många kunder som har vågat prova även högre upp i Sverige. Och tiden får utvisa hur det utvecklar sig! :O) Ja hade varit något för dina illrar :))

Ha en bra lördag fröken Dill. Jag håller med dig. Älskar också fänkål!

//Anna

Anonym sa...

Och fröken Dill. Jag skickar dig gärna en katalog med posten. Maila adressen så kommer den i nästa vecka! :) //Anna

Anonym sa...

Din sida är ju toppen, så du har fått en utmärkelse på min blogg.

Annika sa...

Tack för ett sopprecept som låter helt i min smak. Det måste jag absolut pröva här framöver!

Anonym sa...

Tack snälla Anna, nu blir jag verkligen sugen på att odla. Tror att jag ska montera upp ett lysrör i köksfönstret för att kunna tjuvstarta. Jag mailar adressen.
Tack för utmärkelsen Jessica! Vilken ära!
Kul att du gillar soppan Annika, den är faktiskt nästan ÄNNU godare än den låter.

Massa hälsningar från fröken Dill

Anonym sa...

Åh så gott!
Jag som älskar fänkål måste bara koka den här soppan! Mums!