onsdag 30 november 2011
Värmande blomkålssoppa med krutonger och baconsmul
Även om november har varit mild och till och med bjudit på några solglimtar i år är det ändå lätt att drabbas av lite höst-depp när ljuset försvinner.
Då får man skämma bort sig med en kopp te och en bra bok framför en sprakande brasa eller ett gäng tända ljus.
En värmande soppa är heller inte fel. Blomkål är nog min favorit bland kålsläktet. Mild och fin smak. God både rå och tillagad. Perfekt att woka, god att fritera, fin i mos med potatis, underbar i soppa.
Dessutom passar blomkål till mycket. I soppan kan man ha rökt lax, löjrom eller som häromdagen; knaperstekt bacon.
Blomkålssoppa med krutonger och baconsmul, 2 pers
250 g blomkål
1 gul lök
2 msk smör
5 dl kycklingfond
1,5 dl vispgrädde
salt och peppar
1 skiva grovt bröd, typ danskt rågbröd
flingsalt
4 skivor bacon
färsk timjan
Skala och hacka löken. Fräs i smör några minuter utan att det tar färg. Häll i kycklingfond. Dela blomkålen i mindre bitar och lägg i. Koka tills lök och kål är mjuka, ca 15 minuter. Häll i grädde och mixa med stavmixer. Koka upp och smaka av med salt och peppar.
Skär snygga stavar av brödet. Stek i smör. Strö över flingsalt och krutongerna är klara.
Knaperstek bacon. Dela till ett smul som strösslas över soppan tillsammans med lite färsk timjan.
tisdag 29 november 2011
Moussofobi eller den dekonstruerade desserten
Det är bara att konstatera - efterrätter ÄR inte min grej.
Jag hade tänkt vara lite tjusig och bjuda på Karins eleganta efterrätt, Vit chokladmousse med hallon i snygga chokladskålar. Vad tänkte jag på? Svårlagade desserter är ABSOLUT INTE min grej!
Chokladskålarna blev i och för sig fina och var dessutom lätta att göra, men i sista stund skar sig såklart moussen, fast jag nogsamt hade låtit den smälta chokladen svalna och fick hjälp av J när allt skulle röras samman... Snälla, alla ni efterrättsbloggare, vad har ni för knep för att lyckas med mousser som innehåller smält choklad???
Vi fick ta till en nödlösning, glass från frysen! Som tröst fick alla en riktig nostalgidrink från studietiden - lakritsshots! (Denna dryck som jag hade lovat mig själv att ALDRIG inta, ett löfte som bröts redan på en av de första festerna under utbildningen...) Shotsen tillverkas i en TÄT burk med vodka och mortlat lakritsgodis som körs i diskmaskinen. Det smakade faktiskt lika gott som förr. Fast jag undrar vad fransmannen JF tyckte om svenskarnas barbariska dryckesvanor...
Senare under helgen hittade jag kvarglömda chokladskålar i kylen. Eftersom mitt "mousse-självförtroende" låg på bottennivå ville jag servera något annan gott i skålarna. En rejäl slurk från E:s present, ägglikör från Holland fick utgöra bottenskyla, sedan på med vispad grädde och lättsockrade hallon. De tinade hallonen blödde i och för sig bärsaft ut i grädden och mitt försök att lite elegant pudra på vaniljsocker smälte omedelbums, men det blev i alla fall väldigt gott.
måndag 28 november 2011
Mer matminnen - Kreolskans söndagsgryta
Fredagens nostalgi-huvudrätt var kreolsk gryta, eller som jag nu vet, tack vare Anna "Kreolskans söndagsgryta". Rätten publicerades i Allt om mat på 1970-talet, men vi åt den ofta som festmat långt senare, under studietiden.
Vad jag gillar med den här grytan är den pikanta smakbrytningen mellan brynt fläskfilé, het choritzo, pikanta syltlökar, cornichoner och oliver. Den söta paprikan är både snygg och god i. Dessutom är grytan snabblagad. Fläskfilé ska inte koka för länge, då blir den seg.
Kreolsk gryta (min version), 4 pers
500 g fläskfilé
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk smör
1 lagerblad
2 dl kalvfond (vatten+koncentrerad fond)
3 dl grädde
2 choritzokorvar, välj en stark sort med mycket smak
2 röda paprikor
1 dl svarta, urkärnade kalamataoliver
1 liten burk syltlök
1 dl cornichoner
2 msk idealmjöl
2 msk Heinz chilisås
salt, svartpeppar
färsk timjan
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i smör. Håll på fond och grädde. Låt koka med lagerbladet i ca 20 minuter.
Putsa fläskfilén. Skär i skivor. Bryn i smör. Slanta korven. Stek. Strimla paprikan. Stek. Håll ner kött, korv och paprika i grytbasen. Koka ca 5 minuter. Tillsätt oliver, syltlök, cornichoner. Red med idelmjöl utrört i lite vatten. Koka någon minut och smaka samtidigt av med chilisås, salt, peppar och timjan.
Servera rykande varm med ris, t ex vildrisblandning och grönsallad.
söndag 27 november 2011
Snittar från studietiden
I fredags kom min kompis E och hennes JF på besök från Holland - KUL!
Jag hade planerat en hel del mat, av vilka vissa rätter åts, någon glömdes bort och någon blev misslyckad och fick bytas ut. Vi pratade minnen från studietiden, gamla kompisar, skillnader mellan Sverige, Holland och Frankrike och hade jättemysigt medan vi avnjöt glögg, lite bubbel och några fina rödviner (jättestort tack för tipsen, Ulf!!!)
Tanken var att vi skulle äta "gamla minnen", men vi började att värma upp oss med varsin kopp glögg (min favorit som är spetsad med rom) och pepparkaka.
Tre sorters snittar till bubblet var det tänkt. En blev bortglömd, men vad gjorde det?
När E och jag delade lägenhet åt vi ofta köttfärssås, en perfekt studenträtt. Vi gjorde stora satser och inte sällan fanns en gryta med sås i kylen. Vi brukade göra en resträtt genom att ostgratinera köttfärssås på en brödskiva. Detta fungerar ju finfint till snittar också!
Redan när vi pluggade brukade jag grava egen lax. Ett billigt sätt att få äta lite lyx! Laxen denna gång var gravad av J och den var verkligen perfekt i smak och härligt smörig i konsistensen. Hemlagad, dillstinn gravlaxsås till förstås. Bäst att röra såsen direkt, min första sats som fått stå en natt i kylskåp hade blivit hopplöst skuren.
Bortglömd blev carpacchion, E:s favoriträtt. Nåväl, det blir fler gånger? Superlätt att göra. Köp fin oxfilé. Frys två dygn. Halvtina och skär lövtunna skivor. Servera platt upplagt på ett fat med ruccola eller basilikablad, grovriven parmesan, flingsalt, grovmalen svartpeppar, fin olivolja och citron.
1:a advent
fredag 25 november 2011
Buljongkok
Nu är det hög tid att använda de sista egenodlade rotsakerna. Jag passar på att koka en mustig buljong.
Som buljongkött brukar jag använda oxsvans. Det är ganska lätt att få tag på, ger mycket smak och om man vill äta upp det kokta köttet är oxsvanskött väldigt gott.
Fröken Dills köttbuljong
1 kg oxsvans
2 gula lökar
10 små morötter
1/2 rotselleri
1 purjolök
några stjälkar selleri
1 blad libbsticka
Bryn oxsvansen, antingen i en stekpanna eller under grillelementet i ugnen. Lägg i vatten i en kastrull, låt koka upp, skumma av. Ansa lök och rotsaker. Skär i stora bitar. Bryn löken så att den får lite färg. Tillsätt i buljongkoket och koka på svag värme i mist 3 timmar. Eller ställ in i ugnen över natten. Sila bort kött och rotsaker. Koka ihop vätskan till ett koncentrat. Förvara i frysen.
torsdag 24 november 2011
Stockholms hotell- och restaurangskola
Jag har skrivit om Hotell- och restaurangskolans lunchservering tidigare, men nu har jag ätit kvällsmenyn på skolan också.
Middagarna serveras på bottenplanet i restaurang Flitiga Lisa.
Gårdagens meny var asiatisk. Jag valde "Lilla menyn", 250 kr och ett vinpaket, 125 kr.
När vi kom blev vi bjudna på en liten smakportion, en skiva ankbröst och plommonsås på liten pannkaka.
Lilla menyn inleddes med "Tre små rätter fågel, fisk och mitt emellan". En elegant tredelad servering med en skiva rå lax med soyacitrusdipp, ett mustigt, glacerat kycklingben och en liten frasig vårrulle.
Fiskrätten "Forell i röd currysås med friterade grönsaker och jasminris" innehöll ett moment där en vagn med fisken på ett fat skulle rullas fram och tranchering skulle ske inför gästerna. Våra serveringstjejer hade problem med att få snygga filéer. De blev tvungna att hämta en ny fisk i köket. Rätten var OK men inte mer, jättegod sås, lite överkokt och lite för ljummen fisk, ris som inte var helt färdigkokt. De friterade grönsakerna var krispiga och fina.
Kötträtten "Kinesiska revbensspjäll med thailändsk spenat och mandelris" var helt underbar. Mustiga doftande spjäll, perfekt kokt ris, flagad rostad mandel och brynt smör. Mums!
Efterätten var " Stjärnanisflamberade plommon med tonkabönsglass". Våra serveringstjejer fegade ur flamberingen, men fick hjälp av en kurskamrat. Efterrätten var toppen! Tonkabönsglass har jag aldrig ätit tidigare. Inte tonkabönor överhuvudtaget, vad jag kan minnas. Gott var det i alla fall.
Betalningen visade sig knepig för tjejerna. Antagligen var de stressade, men det är ju inte världens svåraste att räkna ut att 250+125=375.
Om man kan acceptera att det tar lite tid och begås ett och annat misstag så är Hotell- och restaurangskolan ett verkligt prisvärt ställe att äta på!
onsdag 23 november 2011
Pumpaglass - Pumpkin Ice Cream
Om några dagar firar USA Thanksgiving. Då äter man fylld kalkon och pumpapaj till efterrätt. Överhuvudtaget verkar det vara mycket pumpa i USA den här årstiden. Själv har jag två hemodlade pumpor kvar, oranga Baby Bear och gröna Buttercup Burgess
När vi hälsade på amerikanska släkten i Conneticut förra hösten pratade de sig varma om den fantastiska pumpaglassen som man kunde köpa på den lokala Rich´s farm. Vi hann aldrig smaka på den delikatessen, men idén föddes att göra egen pumpaglass.
Efter att ha letat på nätet förstod jag att pumpaglass, likt pumpapaj, visserligen får smak av pumpa, men nästan i ännu högre grad av kryddor som ingefära, muskot och kanel.
Det här glassreceptet kom jag fram till:
Pumpaglass
1 liten pumpa (när den är färdigbakad ska den ge ca 200 g kött)
2 äggulor
1 ägg
125 g socker, blanda gärna vitt socker blandat med mörkt muscavadosocker
4 dl mjölk
1,5 dl vispgrädde
5 g majsmjöl
1 vaniljstång
1/2 tsk riven färsk ingefära
1 kanelstång
1/4 tsk mald kanel
1/4 tsk mald muskotnöt
lite salt
2 tsk Grand Marinier
Baka pumpan i halvor i ugnen på 175 grader tills köttet blir mjukt.
Värm mjölken med kryddorna. Vaniljstången ska vara delad och fröna rörs ut i mjölken.
Vispa äggulor, ägg, socker och majsmjöl tills det blir vitt och fluffigt. Häll på den varma kryddmjölken under kraftig vispning. Värm smeten under vispning i ett kokande vattenbad tills den tjocknar. Låt svalna och kyl den riktigt kall i kylskåpet. Bäst är att den får stå över natten. Blanda pumpamoset och Grand Marinier i smeten. Vispa grädden och vänd ner.
Kör smeten i glassmaskin.
Hur det smakade? Gott, men lite ovanligt med så mycket kryddor i just glass. Som mjuk pepparkaka fast i glassform liksom. Jag tror dessutom att samma recept hade fungerat även med äpplen.
English version:
In a few days the U.S. will be celebrating Thanksgiving. Many Americans will eat turkey and pumpkin pie. I have two pumpkins left from my garden harvest; the orange Baby Bear and the green Buttercup Burgess
When we visited our American relatives in Connecticut last fall they told us about the great pumpkin ice cream that was sold at the local place, Rich's farm. Time was limited and we did not get to Rich´s, but I had an idea about making my own pumpkin ice cream.
After consulting the internet I realized that pumpkin ice cream, just like pumpkin pie, containes pumpkin but also a lot of spices such as ginger, nutmeg and cinnamon.
This is my version of pumpkin ice cream:
Pumpkin Ice Cream
1 small pumpkin (about 200 g of puree when baked)
2 egg yolks
1 egg
125 g of sugar, preferrably a mix of white sugar and the darker muscavado sugar
4 dl milk
1.5 dl cream
5 g of corn starch
1 vanilla pod
1 / 2 teaspoon grated fresh ginger
1 cinnamon stick
1 / 4 teaspoon ground cinnamon
1 / 4 teaspoon ground nutmeg
some salt
2 teaspoons Grand Mariner
Divide the pumpkin in halfs and bake in the oven at 175 degrees C until the meat becomes soft.
Heat the milk with the spices. The vanilla pod should be split and the seeds stirred into the milk.
Whisk egg yolks, eggs, sugar and corn flour until it becomes white and fluffy. Pour in the hot milk with spices under heavy whipping. Heat the mixture during whisking in a sauce pan standing in a boiling water bath until it thickens. Cool the mixture and put it in the refrigerator overnight. Mix pumpkin puree and Grand Mariner in the batter. Whip the cream and mix with the rest.
Freeze the ice cream in an ice cream machine.
The pumpkin ice cream tasted very good, but a little unusual with so many spices in ice cream. As gingerbread but in the form of ice cream!
tisdag 22 november 2011
Chutney på gröna tomater
En god chutney passar till mycket. Bl a är det suveränt till god ost och många indiska maträtter. Jag har nu plockat av de sista gröna tomaterna på tomatplantor som flyttades in i huset på landet tidigare i höstas.
Ett drygt kilo tomater blev det och på dessa kokades chutney enligt ett DN-recept. J stod vid grytan och det doftade helt fantastiskt i hela köket under koket.
Chutney på gröna tomater
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
1 kg gröna tomater
2 dl torkade aprikoser
1 limefrukt
2 mindre kanelstänger
1 tsk kardemummafrön
8 kryddnejlikor
2 stjärnanis
1 dl rödvinsvinäger
2 dl socker
1 tsk salt
1 grön chilifrukt
Skär lök och vitlök i bitar och fräs upp i olja i en tjockbottnad kastrull eller gryta.
Dela tomaterna i halva klyftor och lägg ner. Skär aprikoserna i bitar och skiva limefrukten tunt, delad på mitten. Kasta ändbitarna. Lägg i aprikoser, lime och alla kryddor utom chilin. Tillsätt vinäger, socker och salt.
Koka chutneyn utan lock i 30 minuter. Lägg då i grön chili, urkärnad och skuren i små bitar. Koka i ytterligare cirka 20 minuter. Rör om emellanåt så det inte bränns vid. Smaka av om det behövs mer sälta, sötma, syra eller chilikrydda.
Häll upp på väl rengjorda glasburkar. Inläggningen håller sig i flera månader, förvarad i kylskåp.
måndag 21 november 2011
Krämig risotto med tryffel
De goda gotländska tryfflarna som jag fick i present häromdagen längtade efter att få lagas italienskt. De behövde också få huvudrollen varför rätten fick inte innehålla så många andra extrema smaker.
Jag fastnade för att steka fina ekologiska kycklinglårfiléer med salt, peppar och aningen rivet citronskal. Till detta krämig risotto med tryffel!
Krämig risotto med tryffel, 2 pers
2 dl arborioris
1 msk olivolja
1 msk smör
1 shalottenlök
1 stjälkselleri (jag tog motsvarande mängd hemodlad bladselleri)
1 dl vitt oekat vin
2 msk torr vit vermouth
Ca 3,5 dl kycklingfond
1/2 dl riven parmesan
salt och peppar
1 liten tryffel
Koka upp buljongen i en kastrull. Den ska hällas varm i risotton. Skala och hacka lök fint. Skär sellerin i skivor. Fräs i smör och olja några minuter utan att det tar färg. Tillsätt riset och låt fräsa med en stund. Tillsätt vin och vermouth. Tillsätt buljong lite i taget. Rör, rör. Efter ca 20 minuter är risotton krämig, men riskornen har kvar aningen kärna. Smält ner parmesanen. Smaka av med salt och peppar. Just innan servering, vid bordet rivs rikligt med färsk tryffel över rätten! Ahhhh- doften!!!
Min arbetskompis E har tryffelhundar. På deras blogg, ja de har skrivit nästan själv, med bara lite hjälp av matte, kan ni läsa hur det går till när de lär sig jaga tryffel!
söndag 20 november 2011
Välkommen på brunch!
Att vi äter frukost i sängen är inget ovanligt. Det gör vi varje morgon.
Men det är inte alltid frukosten består av äggröra på tryffelägg (ägg som fått ligga i en glasburk med tryfflar), pancetta; det goda italienska baconet, säsongens sista tomater från landet, avokado med räkor, lyxknäcke och min hemlagade päronyoghurt. Till detta rykande varmt te och juicernas juice - blond grapefruktjuice.
Päronyoghurt för två
1 stort päron
1 vaniljstång
1 banan
2,5 dl turkisk yoghurt
3 msk socker
ca 2 msk flytande honung
Skala och klyfta päronet. Skrapa ut fröna ur vaniljstången. Lägg frön och stång tillsammans med päronklyftor i en liten kastrull. Häll i socker och lite vatten, någon dryg deciliter ungefär. Koka tills päronen blivit ordentligt mjuka och det mesta av lagen kokat ner. Kyl i vattenbad och ta bort vaniljstången (spara till hemgjort vaniljsocker).
Skala och mosa bananen. Blanda med yoghurt och päron. Smaka av till önskad sötma med päronlag och flytande honung.
fredag 18 november 2011
Den bästa presenten till en matnörd
I förrgår kom J hem med den ultimata lyxpresenten till en matnörd. Två stycken äkta gotländska svarta tryfflar!
Vi har drömt om färskriven tryffel sedan ett underbart restaurangbesök i Rom i försomras.
Tryfflarna bor nu i en väl försluten glasburk i kylen i väntan på att den envisa förkylning som jag drabbats av ska ge med sig.
Sedan ska vi njuta! Kanske blir det en risotto eller en hemlagad pasta som får äran av att få tryffel riven över sig... Om inte ni bloggläsare har några tips?
onsdag 16 november 2011
Rolfs kök
Lånade bilder
Som omväxling kommer här en krogrecension.
För några veckor sedan besökte vi restaurang "Rolfs kök". Jag minns att jag har varit där någon gång för länge sedan under studietiden också, men då var fokus mer en öl och kolla in Jonas Bolins omtalade inredning med stolar hängande på väggarna.
Inredningen, de råa betongväggarna med hängande stolar är kvar. Och sedan några år basar riktiga proffs över grytorna. Rustika råvaror med gourmetkvalitet på resultatet kan väl sägas vara typiskt för restaurangen.
Vi fick ett mysigt bord för två uppe i fönstret, med bra utblick över både restaurangen och gatan utanför.
Måltiden inleddes med fördrink; vitt vin för mig och öl för J. Urgott bröd med vispat smör och lardo (det underbara kryddade italienska grisflottet...) serverades till.
Jag, som är svår på ostron valde sådana till förrätt, vilket var helt rätt, som alltid. Jag avstod faktiskt från vin till ostronen. Om man ska dricka vin till ostron ska det vara lyxdyr champagne och frågan är om inte även sådan tar fram lite metalliska bismaker hos de ljuvliga molluskerna. Stockholmsvatten är bäst om syftet är att njuta av ostronsmaken!
J testade den hemlagade kalvsyltan med parmesan, caponata och rucola. Sylta är inte för mig, men till och med jag måste erkänna att detta var något helt annat än de där otäcka, grå, dallriga sakerna man kan köpa i matbutiken.
Som huvudrätt valde jag rödvinsbrässerad oxkind och J tog konfiterad fläsksida. Kinden visade sig vara en härligt stor perfekt kokt, mustig köttbit. Tillbehöret var krämig, len potatispuré smaksatt med gotlandstryffel. J: fläsk var knaprigt på utsidan, mjukt och mustigt på insidan. Tillbehör var vitkål tillagad på något härligt sätt (syrad? med kummin?) och J:s fina potatismos smakade gudomligt av rostad vitlök.
J drack smakrik öl till maten och jag valde ett glas passande rödvin. Minns tyvärr inte vilket, men det var mycket gott...
Vi går mer än gärna tillbaka till Rolfs kök!
tisdag 15 november 2011
With a little help from my friends...
OK, nu är det bara att konstatera - vettigt ljus att fota i saknas både på vardagsmornar och -kvällar. Återstår - fota matlådans innehåll i soliga rummet på jobbet! Det är ingen ideal idé. Vi är ett arkitektkontor och sysslar inte med mat. Å andra sidan jättesnällt att man får fotoråd från arbetskompisar!
Idag innehöll lådan en väldigt god snabblagad rotsakspytt, några skivor färdigköpt rostbiff och riven pepparrot + en klick dijonsenap. Mycket gott!
Snabba rotsakspytten
potatis
morot
palsternacka
jordärtskocka
gul lök
smör
salt och peppar
forrest blend-krydda
färsk persilja
Worcestershiresås
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och tärna lök och rotsaker. Bryn lätt i smör i en panna. Ställ in i ugnen ca 10-15 minuter. Krydda med salt, peppar, forrest-blend-krydda och Worcestershiresås. Klipp över persilja vid serveringen.
måndag 14 november 2011
Stulet från IKEA
Bra matidéer är till för att stjälas! IKEA-restaurangerna serverar denna höst en riktigt finessig liten rätt - Najadlax med marinerade rotsaksstrimlor.
Najadlax, en lax som är både kallrökt och gravad är en storfavorit. Tyvärr är den inte helt lätt att få tag på. Butikerna brukar ha femton sorters gravad och femton sorters kallrökt lax, men sällan najadlax. Vi knep i alla fall ett paket på mässan "Mitt kök" i lördags.
Bästa redskapet för att strimla rotsakerna är en julienneskärare till mandolinen eller en speedpeeler med strimelfunktion. Jag hade egenodlade rotsaker kvar från den egna skörden. De olikfärgade morötterna, orange, gul, vit och mörklila är helt underbara! Ska definitivt odla dessa nästa år igen.
Limemarinerade rotsaksstrimlor
morötter, gärna olikfärgade
rotselleri
palsternacka eller persiljerot
2/3 olivolja, 1/3 pressad lime
salt och svartpeppar
hackad dill
Strimla rotsakerna. Koka upp vatten i en kastrull. Lägg i rotselleri och palsernacks/persiljerotsstrimlor och låt koka några få minuter. Tillsätt morötterna och avbryt koket genom att hålla bort vattnet. Vispa ihop ingredienserna till dressingen och häll över de varma rotsaksstrimlorna. Strö över lite hackad dill.
Servera rotsaksstrimlorna på tunna skivor av najadlax.
söndag 13 november 2011
Söndagslyx
Salmalax eller annan fin laxfilé som legat i frysen i minst tre dagar är perfekt om man vill ha lite snabblyx.
Laxceviche för två
1 laxkotlett, eller motsvarande mängd salmalax
1 avokado
1/2 dl frusen mango
1/2 röd chilifrukt
1 liten shalottenlök eller 1 salladslök
1/2 kruka färsk koriander
1/2 pressad lime
ev 1 tsk fisksås
salt och peppar
Finhacka chili, lök och koriander. Tärna lax, avokado och mango. Blanda ingredienserna och smaka av med lime, fisksås, salt och peppar.
fredag 11 november 2011
Pumpamagi
Det är inte helt lätt att tillaga pumpa/vintersquash. Den är smaklös och lite småtrist i sig själv. Med rätt recept kan dock pumpamagi uppstå. Två tidigare tips på bloggen är pumpasoppan från Gumbalde och de ungsbakade pumpabitarna med mandel, men annars har jag rätt många misslyckade försök med pumpa bakom mig.
Döm min förvåning när jag lyckades knåpa ihop ett riktigt tokgott tillbehör, t ex till mustigt kött, typ grillat lamm, biff eller rostbiff. Jag gjorde bara en liten sats av pumpafräs och det blev nästan slagsmål om det vid middagsbordet!
Kryddigt pumpafräs
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
2 msk neutral rapsolja
pumpakött från en mindre pumpa, ca 3 dl
1/2 röd chiligrukt
salt och peppar
pressad apelsin
Ev pumpafrön, skållad mandel eller cashewnötter
Enklaste sättet att få ur pumpaköttet är att baka pumpan i halvor, men eftersom jag ville göra en lykta av min frukt skrapade jag ur köttet ur den råa pumpan med en sked.
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i olja. Tillsätt pumpaköttet och låt det fräsa med en stund. Smaksätt med hackad chili, salt, peppar och pressad apelsin.
Rosta pumpafrön, grovhackade mandlar eller cashewnötter i en torr stekpanna och strössla över pumpafräset.
Servera som tillbehör till kött.
torsdag 10 november 2011
Jordärtskockssoppa med tomat och apelsin
Jag fick en hel påse med hemodlade jordärtskockor från min arbetskompis C. Jordärtskockor är underbara som soppa och soppa är perfekt i min nya matlåda "Ljust".
Till fest, som till exempel nyår, gör jag alltid soppan i detta inlägg:
Nu ville jag ha en mer vardagsbetonad soppvariant. Problemet med soppa på jordärtskocka är att den kan bli lite blaskig i färgen. Blev därför glad när jag hittade recept på en vacker rödorange soppa i boken "Soppor, bröd & röror" av Lisa och Monica Eisenman.
Soppan var lätt att laga och ingredienserna var sådana som jag oftast har hemma. Jag lagade rätt troget mot receptet, men eftersom jag tyckte att soppan behövde mer syra pressade jag i en apelsin också.
Jordärtskockssoppa med tomat och apelsin, 4 port
1 kg jordärtskockor
2 gula lökar
5 vitlöksklyftor
2 msk olja
4 tomater
1 1/2 l kycklingbuljong
3 msk tomatpuré
1 lagerblad
1 tsk rivet apelsinskal
1 dl crème fraiche
saft från en apelsin
salt och peppar
Skala och skiva skockorna.
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i några minuter i oljan utan att det tar färg.
Hacka tomaterna och lägg ner tillsammans med jordärtskockorna. Fräs i några minuter. Tillsätt buljong, tomatpuré, lagerblad och apelsinskal. Låt puttra ca 20 minuter tills jordärtskockorna är mjuka.
Ta upp lagerbladet och mixa soppan.
Häll tillbaka soppan och rör i crème fraichen. Värm och smaka av med peppar, salt och pressad apelsin.
Servera med en klick gräddfil och apelsinskalsstrimlor.
tisdag 8 november 2011
Vardagsinspiration
Nu är det verkligen tid för att ta med goda matlådor till jobbet. Många höstliga rätter passar perfekt att värmas upp från en matlåda.
Jag köpte två nya lådor från IKEA för att få lite inspiration - glasklara "Raritet" i lite ovanlig form, med smal midja och runda "Ljust" i vitt (finns även rött). Nu börjar detta likna reklam för IKEA och det var inte meningen. Fina matlådor finns självklart även på andra ställen.
Första rätten i "Raritet" inspirerades av att det fortfarande är ovanligt milt för säsongen. Jag blev sugen på en snygg sallad. Vad sägs om en sallad som smakar som fredagens goda ostbricka? Här kommer den, med viss inspiration från senaste "Elle Mat och Vin":
Sallad med pancetta, päron, gorgonzola och kanderade valnötter, 2 port
1 påse blandade salladsskott
1 rejält päron
2 selleristjälkar
100 g pikant gorgonzola
10 tunna skivor pancetta
20 valnötter
flytande honung
olivolja och balsamvinäger
salt och svartpeppar
Rosta valnötterna i en torr stepanna tills de börjar få färg. Häll över honung, rör runt så att nötterna blir täckta. Lägg över valnötterna att svalna på bakplåtspapper.
Stek pancettaskivorna knapriga.
Bottna med salladsbladen. Lägg på päronklyftor, skivor av serreristjälk, bitar av gorgonzola och pancetta. Valnötterna och dressing av olja, vinäger, salt och peppar är godast att tillsätta vid serveringstillfället.
Njut av salladen med ett par smörade skivor grovt, mörkt bröd!
Vad har ni läsare för favoriter i matlådan? Vilka rätter blir goda att äta kalla eller värma upp och vilken mat får arbetskompisarna att sniffa avundsjukt?
Jag köpte två nya lådor från IKEA för att få lite inspiration - glasklara "Raritet" i lite ovanlig form, med smal midja och runda "Ljust" i vitt (finns även rött). Nu börjar detta likna reklam för IKEA och det var inte meningen. Fina matlådor finns självklart även på andra ställen.
Första rätten i "Raritet" inspirerades av att det fortfarande är ovanligt milt för säsongen. Jag blev sugen på en snygg sallad. Vad sägs om en sallad som smakar som fredagens goda ostbricka? Här kommer den, med viss inspiration från senaste "Elle Mat och Vin":
Sallad med pancetta, päron, gorgonzola och kanderade valnötter, 2 port
1 påse blandade salladsskott
1 rejält päron
2 selleristjälkar
100 g pikant gorgonzola
10 tunna skivor pancetta
20 valnötter
flytande honung
olivolja och balsamvinäger
salt och svartpeppar
Rosta valnötterna i en torr stepanna tills de börjar få färg. Häll över honung, rör runt så att nötterna blir täckta. Lägg över valnötterna att svalna på bakplåtspapper.
Stek pancettaskivorna knapriga.
Bottna med salladsbladen. Lägg på päronklyftor, skivor av serreristjälk, bitar av gorgonzola och pancetta. Valnötterna och dressing av olja, vinäger, salt och peppar är godast att tillsätta vid serveringstillfället.
Njut av salladen med ett par smörade skivor grovt, mörkt bröd!
Vad har ni läsare för favoriter i matlådan? Vilka rätter blir goda att äta kalla eller värma upp och vilken mat får arbetskompisarna att sniffa avundsjukt?
måndag 7 november 2011
Mmmmmm PLANKSTEK!
Synd att diverse mediokra restauranger förstört ryktet för en av de godaste kötträtterna. Lösningen är att skaffa egna ekplankor och hemlaga plankstek. Med luftigt, gräddlent, muskotdoftande potatismos, kärleksfullt gratinerat tillsammans med en tomat strösslad med färska örtkryddor. En riktigt bra, perfekt stekt biff och, förstås, hemlagad bearnaisesås!
Bearnaise är inget problem att göra själv OM man vill ha en större sats. Att däremot laga två portioner är jättesvårt, men det går. Så här gör jag och om någon har tips på bättre sätt att laga liten mängd bea, får ni gärna dela med er av era knep!
Bearnaisesås för två
1 msk rödvinsvinäger
1/2 dl vatten
5 grovkrossade vitpepparkorn
1/2 liten shalottenlök, finhackad
1 rejäl kvist färsk dragon
1 äggula
100 g skirat, smält smör
1 msk hackad bladpersilja
salt och peppar
Koka vinäger, vatten, vitpeppar, shalottenlök och dragon i en liten kastrull tills bara en bottenskyla på någon matsked finns kvar. Sila bort kryddorna, låt vätskan och den lilla kastrullen kallna något, vispa i äggulan.
Vi nästa moment ska man helst vara två personer. Sänk ner den lilla kastrullen i kokande vattenbad. Fortsätt hela tiden vispa. Tillsätt vartefter det skirande smöret, lite i taget, långsamt under fortsatt vispning. Fortsätt värma under vispning i vattenbadet tills en lagom tjock sås uppstår. Smaka av med salt, peppar och vispa ner persiljan. Den som vill kan tillsätta lite färsk, hackad dragon också.
Såsen ska serveras omedelbart. Kan ej värmas upp, möjligen kan man låta kastrullen stå vid sidan om på spisen för att innehållet ska hålla sig ljummet några minuter.
Hemlagad bearnaisesås är en himmelsk njutning!
Vintra
Här kommer ytterligare en idolbild på vår lilla valp. Hon har växt till sig och blivit riktigt präktig. Pälsen är fortfarande len och mjuk. Hon är handtam, men kan nafsa i mina fötter och hon är inte "nässäker". Bästa leksaken, enligt Vintra är ett spö med vimpel och en pingla i. Godast är en liten puck rått oxkött eller ett kycklingben. Bästa vännerna är Gizmo och Ebbe som man kan busa med tills "gubbarna" blir trötta!
På sista tiden har Vintra visat sig vara en riktig utbrytardrottning. På dagarna bor illrarna i köket, men nu har Vintra flera gånger smitit ut. En gång hade hon lekt trädgårdsmästare med mina krukväxter, som mådde mindre bra efter den behandlingen. Nästa gång hittade jag henne sovandes i sängen, ordentligt nedkrupen under täcket med huvudet på huvudkudden!
lördag 5 november 2011
Buz eller (iller)-godis
Till sist lyckades vi få vår lilla illervalp att motvilligt behålla dracula-kostymen på så länge att hon kunde fastna på bild bredvid den nya pumpalyktan!
Hon ville inte visa huggtänderna, men sekunden efter att bilden togs blev jag varse att de är minst lika vassa som någon vampyrs...
Fröken Dill och co önskar trevlig alla helgons dag till alla!
fredag 4 november 2011
Matmolekyler
Den senaste veckan har varit grå, men det gör inte så mycket för det är härligt milt ute och häromdagen lystes vardagen ytterligare upp när boken "Matmolekyler" kom hem till mig.
Jag är nu halvvägs igenom Lisa Förare Winbladhs och Malin Sandströms utmärkta bok.
För mig som är kemist och matlagningstokig är detta verkligen den perfekta boken! Jag frossar och lär mig hur mycket som helst. Funderade till och med på att damma av min gamla lärobok i biokemi, en härlig tegelsten på ca 1000 sidor på engelska, och DET var inte igår!
Vad jag hittills gillar mest med "Matmolekyler" är att den ger en massa smarta matlagningsknep och dessutom förklarar varför! Kemispråket är enkelt för mig, men i övrigt har jag faktiskt hittat minst tre svenska ord i boken som jag inte kunde tidigare. Det händer rätt sällan och är alltid lika intressant. Vad sägs t ex om ordet "turgor"? Betyder tydligen saftspänning!
tisdag 1 november 2011
Lammgryta
När jag kom hem från landet i lördags doftade det härligt i hela lägenheten. J hade inte bara bakat bröd utan också gjort en lammgryta. Jag kan vara liiite skeptisk till alltför mycket koftsmak på lammgrytor, men denna var helt suverän. Otroligt mustig och god! Ursprungstänket var ett DN-recept som varit uppsatt på kylskåpet en tid, men så här blev det i J:s tappning:
Lammgryta, 4 port
600 g lammgrytbitar
2 vitlöksklyftor
4 shalottenlökar
2 msk olivolja
2 lagerblad
1 tsk torkad timjan
1 dl rött vin
1/2 tsk salt
svartpeppar
1 burk körsbärstomater
1 msk koncentrerad kalvfond
1 burk kidneybönor
1/2 dl (?) crème fraiche
Till servering: skal från en citron
Skär lammköttet i mindre bitar. Skala och finhacka vitlök. Skala och halvera shalottenlök.
Bryn köttet i olivolja. Lägg över i gryta. Tillsätt vitlök, timjan, lagerblad, vin, salt och peppar. Koka i 10 minuter.
Tillsätt tomat, fond och shalottenlök. Koka tills köttet är mört.
Skölj bönorna, Tillsätt och låt koka med de sista 10 minuterna. Tillsätt crème fraiche.
Smaka av med salt och peppar. Riv över citronskal och njut med till exempel hel bulgur.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)