fredagen den 25:e november 2011

Buljongkok


Nu är det hög tid att använda de sista egenodlade rotsakerna. Jag passar på att koka en mustig buljong.

Som buljongkött brukar jag använda oxsvans. Det är ganska lätt att få tag på, ger mycket smak och om man vill äta upp det kokta köttet är oxsvanskött väldigt gott.

Fröken Dills köttbuljong

1 kg oxsvans
2 gula lökar
10 små morötter
1/2 rotselleri
1 purjolök
några stjälkar selleri
1 blad libbsticka

Bryn oxsvansen, antingen i en stekpanna eller under grillelementet i ugnen. Lägg i vatten i en kastrull, låt koka upp, skumma av. Ansa lök och rotsaker. Skär i stora bitar. Bryn löken så att den får lite färg. Tillsätt i buljongkoket och koka på svag värme i mist 3 timmar. Eller ställ in i ugnen över natten. Sila bort kött och rotsaker. Koka ihop vätskan till ett koncentrat. Förvara i frysen.

4 kommentarer:

Lotta - Två små kök sa...

Jag som aldrig har varit i närheten av att ens tänka på att göra egen buljong blir nu riktigt sugen! Det verkar ju lätt? Om man kör i ugnen, vilken värme gäller?

Tack för inspirationen!

Fröken Dill sa...

100 grader, ca 8 timmar brukar bli bra.
Hälsar den stolta buljonginspiratören

Emil O. sa...

Koka buljong på oxsvans var ju inte dumt, bara testat oxsvans en gång tidigare och gjorde då en klassisk oxsvanssoppa med buljongen direkt. Lite marigt att pilla bort allt kött men trevlig smak helt klart.

Fröken Dill sa...

Oxsvanssoppa är en av de godaste husmanskosträtterna, tycker jag!