Nu är det hög tid att använda de sista egenodlade rotsakerna. Jag passar på att koka en mustig buljong.
Som buljongkött brukar jag använda oxsvans. Det är ganska lätt att få tag på, ger mycket smak och om man vill äta upp det kokta köttet är oxsvanskött väldigt gott.
Fröken Dills köttbuljong1 kg oxsvans
2 gula lökar
10 små morötter
1/2 rotselleri
1 purjolök
några stjälkar selleri
1 blad libbsticka
Bryn oxsvansen, antingen i en stekpanna eller under grillelementet i ugnen. Lägg i vatten i en kastrull, låt koka upp, skumma av. Ansa lök och rotsaker. Skär i stora bitar. Bryn löken så att den får lite färg. Tillsätt i buljongkoket och koka på svag värme i mist 3 timmar. Eller ställ in i ugnen över natten. Sila bort kött och rotsaker. Koka ihop vätskan till ett koncentrat. Förvara i frysen.
4 kommentarer:
Jag som aldrig har varit i närheten av att ens tänka på att göra egen buljong blir nu riktigt sugen! Det verkar ju lätt? Om man kör i ugnen, vilken värme gäller?
Tack för inspirationen!
100 grader, ca 8 timmar brukar bli bra.
Hälsar den stolta buljonginspiratören
Koka buljong på oxsvans var ju inte dumt, bara testat oxsvans en gång tidigare och gjorde då en klassisk oxsvanssoppa med buljongen direkt. Lite marigt att pilla bort allt kött men trevlig smak helt klart.
Oxsvanssoppa är en av de godaste husmanskosträtterna, tycker jag!
Skicka en kommentar