onsdag 23 november 2011

Pumpaglass - Pumpkin Ice Cream


Om några dagar firar USA Thanksgiving. Då äter man fylld kalkon och pumpapaj till efterrätt. Överhuvudtaget verkar det vara mycket pumpa i USA den här årstiden. Själv har jag två hemodlade pumpor kvar, oranga Baby Bear och gröna Buttercup Burgess

När vi hälsade på amerikanska släkten i Conneticut förra hösten pratade de sig varma om den fantastiska pumpaglassen som man kunde köpa på den lokala Rich´s farm. Vi hann aldrig smaka på den delikatessen, men idén föddes att göra egen pumpaglass.

Efter att ha letat på nätet förstod jag att pumpaglass, likt pumpapaj, visserligen får smak av pumpa, men nästan i ännu högre grad av kryddor som ingefära, muskot och kanel.

Det här glassreceptet kom jag fram till:


Pumpaglass

1 liten pumpa (när den är färdigbakad ska den ge ca 200 g kött)
2 äggulor
1 ägg
125 g socker, blanda gärna vitt socker blandat med mörkt muscavadosocker
4 dl mjölk
1,5 dl vispgrädde
5 g majsmjöl
1 vaniljstång
1/2 tsk riven färsk ingefära
1 kanelstång
1/4 tsk mald kanel
1/4 tsk mald muskotnöt
lite salt
2 tsk Grand Marinier

Baka pumpan i halvor i ugnen på 175 grader tills köttet blir mjukt.

Värm mjölken med kryddorna. Vaniljstången ska vara delad och fröna rörs ut i mjölken.

Vispa äggulor, ägg, socker och majsmjöl tills det blir vitt och fluffigt. Häll på den varma kryddmjölken under kraftig vispning. Värm smeten under vispning i ett kokande vattenbad tills den tjocknar. Låt svalna och kyl den riktigt kall i kylskåpet. Bäst är att den får stå över natten. Blanda pumpamoset och Grand Marinier i smeten. Vispa grädden och vänd ner.

Kör smeten i glassmaskin.


Hur det smakade? Gott, men lite ovanligt med så mycket kryddor i just glass. Som mjuk pepparkaka fast i glassform liksom. Jag tror dessutom att samma recept hade fungerat även med äpplen.


English version:
In a few days the U.S. will be celebrating Thanksgiving. Many Americans will eat turkey and pumpkin pie. I have two pumpkins left from my garden harvest; the orange Baby Bear and the green Buttercup Burgess

When we visited our American relatives in Connecticut last fall they told us about the great pumpkin ice cream that was sold at the local place, Rich's farm. Time was limited and we did not get to Rich´s, but I had an idea about making my own pumpkin ice cream.

After consulting the internet I realized that pumpkin ice cream, just like pumpkin pie, containes pumpkin but also a lot of spices such as ginger, nutmeg and cinnamon.

This is my version of pumpkin ice cream:


Pumpkin Ice Cream

1 small pumpkin (about 200 g of puree when baked)
2 egg yolks
1 egg
125 g of sugar, preferrably a mix of white sugar and the darker muscavado sugar
4 dl milk
1.5 dl cream
5 g of corn starch
1 vanilla pod
1 / 2 teaspoon grated fresh ginger
1 cinnamon stick
1 / 4 teaspoon ground cinnamon
1 / 4 teaspoon ground nutmeg
some salt
2 teaspoons Grand Mariner

Divide the pumpkin in halfs and bake in the oven at 175 degrees C until the meat becomes soft.

Heat the milk with the spices. The vanilla pod should be split and the seeds stirred into the milk.

Whisk egg yolks, eggs, sugar and corn flour until it becomes white and fluffy. Pour in the hot milk with spices under heavy whipping. Heat the mixture during whisking in a sauce pan standing in a boiling water bath until it thickens. Cool the mixture and put it in the refrigerator overnight. Mix pumpkin puree and Grand Mariner in the batter. Whip the cream and mix with the rest.

Freeze the ice cream in an ice cream machine.


The pumpkin ice cream tasted very good, but a little unusual with so many spices in ice cream. As gingerbread but in the form of ice cream!

11 kommentarer:

Boäng sa...

Det där lät spännande! Kan tänka mig just pepparkakssmaken, jag testade en pumpacheesecake nyss, och den smakade just pepparkaka.

Elina sa...

Vad häftigt. Blev färgen fin? Pepparkaksglass har jag smakat men kan tänka mig att pumpa skänker ännu en dimension till smakupplevelsen.

Chezsofia sa...

Låter spännande! Klassiska pumpakryddor. Kanske något att göra med de kvarvarande pumporna i källaren...

Karin W. sa...

Min man nämnde i allhelgonahelgen att han aldrig smakat pumpa i någon form. Det har jag gjort men bara inlagd och i form av marmelad. Det är ju faktiskt gott. Skulle vara spännande att odla själv men jag är inte säker på att det funkar i det norrländska klimatet

Frostrosor sa...

Spännande och perfekt recept när julen närmar sig!

TYRA Hallsénius Lindhe sa...

Häftigt! Det låter mycket spännande.

TYRA Hallsénius Lindhe sa...

Gud så läckert! Jag gjorde en variant på ditt recept.

Pumpaglass med Grand Marniersås

Kul att hitta nya recept med pumpa, har du fler?

Kram Tyra

Fröken Dill sa...

Dagliljan; låter gott!
Elina; lite som nougatglass i färgen, men på några amerikanska sidor såg jag att pumpaglass kan bli rätt orange också.
Sofia; absolut!
Karin; Kanske behövs växthus för pumpaodling i norr. Eller odla på en varm kompost?
Frostrosor; smaken var absolut julig!
TYRA; otroligt KUL!!!!

Antar att de sett dessa:
http://frkdill.blogspot.com/2009/10/halloween-och-den-godaste-pumpasoppan.html
http://frkdill.blogspot.com/2008/12/mera-vegetariskt.html
http://frkdill.blogspot.com/2011/11/pumpamagi.html
?

tina sa...

Åhå, det här hade jag gärna smakat. Kul med något helt annorlunda, och morotskaka i glassformat låter inte så pjåkigt alls. :-)

Åsa sa...

Det är nog tur ändå att jag inte äger någon glassmaskin ;)

Fröken Dill sa...

tina; exakt så smakade den faktiskt och det var riktigt gott!
Åsa; nu kan man ju göra rätt bra glass i frysen också, lockar fröken Dill