När jag kom hem från landet i lördags doftade det härligt i hela lägenheten. J hade inte bara bakat bröd utan också gjort en lammgryta. Jag kan vara liiite skeptisk till alltför mycket koftsmak på lammgrytor, men denna var helt suverän. Otroligt mustig och god! Ursprungstänket var ett DN-recept som varit uppsatt på kylskåpet en tid, men så här blev det i J:s tappning:
Lammgryta, 4 port
600 g lammgrytbitar
2 vitlöksklyftor
4 shalottenlökar
2 msk olivolja
2 lagerblad
1 tsk torkad timjan
1 dl rött vin
1/2 tsk salt
svartpeppar
1 burk körsbärstomater
1 msk koncentrerad kalvfond
1 burk kidneybönor
1/2 dl (?) crème fraiche
Till servering: skal från en citron
Skär lammköttet i mindre bitar. Skala och finhacka vitlök. Skala och halvera shalottenlök.
Bryn köttet i olivolja. Lägg över i gryta. Tillsätt vitlök, timjan, lagerblad, vin, salt och peppar. Koka i 10 minuter.
Tillsätt tomat, fond och shalottenlök. Koka tills köttet är mört.
Skölj bönorna, Tillsätt och låt koka med de sista 10 minuterna. Tillsätt crème fraiche.
Smaka av med salt och peppar. Riv över citronskal och njut med till exempel hel bulgur.
3 kommentarer:
mmmm, mums! ;-)
Lamm är ju så gott och den där grytan låter kanon! Koftsmaken får man väl av för mycket fett som inte är nog tillagat? Eller?
Martina; som sagt, precis vad man längtar efter!
Lena; jag tror det har lite att göra med kvaliteten på köttet också? Hur gammalt lammet var och så...?
Skicka en kommentar