lördag 24 oktober 2009

Halloween och den godaste pumpasoppanSnart är det Halloween och vad kan då passa bättre än att laga en riktigt god pumpasoppa. Pumpa och/eller vintersquash är lite knepigt att tillaga. De har snyggt fruktkött, men det är samtidigt lite sött, smaklöst och mjöligt. Trots detta kan det bli fantastiskt gott med de rätta recepten!

Pumpaskörden blev inte stor i år. En frukt på varje planta är verkligen inte ens värt besväret! Jag tror växterna chockades av den kalla våren och sedan kom de aldrig riktigt igen. Mer sol hade de säkerligen velat ha. Under vintern ska tre stora tallar fällas så att jag får mer sol i köksträdgården. Pumpor och deras släktningar har också nästan omättliga behov av näring. Trots att årets odling fick hela innehållet i komposten och mängder med kogödsel, kunde det ha varit ännu mer. Den enda pumpan av sorten Ushiki kuri blev i alla fall dubbelt utnyttjad. Skalet blev till lykta och innehållet njöt vi av som en god pumpasoppa med inspiration från södra Gotland, en soppa med tryffelolja droppad i. En sopp-topping av rostade frön (jag tog pumpafrön) och stekta trattkantareller blev kronan på verket.

Mustig pumpasoppa med tryffelolja
1 klyfta pumpa eller 1 hel liten pumpa (ca 1/2 kg)
1 shalottenlök
1/3 purjo (det vita)
1 liten bit rotselleri
1 potatis
1 palsternacka
6 dl färdig kycklingfond
1 dl oekat vitt vin
1 dl grädde

Valfri topping; t ex rostade pumpakärnor, sesamfrön, riven lagrad ost, knapersktekt svamp, krutonger m fl

Ingredienserna till soppan skalas och skärs i bitar och fräses i smör utan att det tar färg. Kycklingfond hälls på och så får det hela koka tills det är mjukt. Soppan mixas, vin och grädde hälls i. Späd med vatten om det blir för tjockt. Smaka av med salt och peppar, eventuellt mer vin och kycklingfond. Servera med tryffelolja ringlad över. Strössla på valfri topping. Jag tog rostade pumpakäronr och knaperstekta trattkantareller.

1 kommentar:

Anonym sa...

En klyfta pumpa är lite luddigt... vikt?