måndag 7 november 2011

Mmmmmm PLANKSTEK!

Det var mörkt, så här tyckte mobilkameran att det såg ut...

Synd att diverse mediokra restauranger förstört ryktet för en av de godaste kötträtterna. Lösningen är att skaffa egna ekplankor och hemlaga plankstek. Med luftigt, gräddlent, muskotdoftande potatismos, kärleksfullt gratinerat tillsammans med en tomat strösslad med färska örtkryddor. En riktigt bra, perfekt stekt biff och, förstås, hemlagad bearnaisesås!

Bearnaise är inget problem att göra själv OM man vill ha en större sats. Att däremot laga två portioner är jättesvårt, men det går. Så här gör jag och om någon har tips på bättre sätt att laga liten mängd bea, får ni gärna dela med er av era knep!

Bearnaisesås för två

1 msk rödvinsvinäger
1/2 dl vatten
5 grovkrossade vitpepparkorn
1/2 liten shalottenlök, finhackad
1 rejäl kvist färsk dragon
1 äggula
100 g skirat, smält smör
1 msk hackad bladpersilja
salt och peppar

Koka vinäger, vatten, vitpeppar, shalottenlök och dragon i en liten kastrull tills bara en bottenskyla på någon matsked finns kvar. Sila bort kryddorna, låt vätskan och den lilla kastrullen kallna något, vispa i äggulan.

Vi nästa moment ska man helst vara två personer. Sänk ner den lilla kastrullen i kokande vattenbad. Fortsätt hela tiden vispa. Tillsätt vartefter det skirande smöret, lite i taget, långsamt under fortsatt vispning. Fortsätt värma under vispning i vattenbadet tills en lagom tjock sås uppstår. Smaka av med salt, peppar och vispa ner persiljan. Den som vill kan tillsätta lite färsk, hackad dragon också.

Såsen ska serveras omedelbart. Kan ej värmas upp, möjligen kan man låta kastrullen stå vid sidan om på spisen för att innehållet ska hålla sig ljummet några minuter.

Hemlagad bearnaisesås är en himmelsk njutning!

7 kommentarer:

Susie i köket sa...

Så sinnessjukt gott det där ser ut!!!

Anna sa...

Ser verkligen jättegott ut! Plankstek var det länge sedan jag åt, men så gott det ser ut! Perfekt med receptet för två!

Emil O. sa...

Apropå bernaise så är jag nu så van vid den att jag skiter i vattenbad och allt vad det heter. Jag smälter smöret, häller över i en liten tillbringare (bra med pip sen), fräser på den hackade löken nån minut i lite fett och lägger på eventuella kryddor (brukar variera mig), slår på vinägern och låter det koka ner sakta (vanligtvis trean på värmen), silar av när det återstår en liten mängd och stänger av plattan, ställer kastrullen på en oanvänd platta så den svalnar, låter vätskan svalna nån minut, lägger i äggulan och rör ihop den med vätskan, sätter på plattan på tvåan igen, häller i äggblandningen i kastrullen och tar fram en visp, vispar hela tiden medan jag sakta strilar i litet smör i taget och ser till att den verkligen binder mellan varje stråle, vispa vispa vispa. Så länge man inte låter den stå på plattan för länge så spricker den inte, vispa medan den värms bara. Krydda upp och servera.
Eller så kör man med ickesmälta tärningar av rumsvarmt smör enligt taffelmetoden: http://taffel.se/recept/biff-med-bearnaise-och-klyftpotatis
På så sätt så drar man konstant ner temperaturen, när man lägger till tärningar, och köper sig säkerhetsmarginal. Vispa först i nya när de gamla har smält och vispats in i såsen.

Helena Ljunggren sa...

Plankstek var alldeles för längesen jag åt. Det ser magiskt gott ut måste jag säga!

Fröken Dill sa...

Susie; visst är det bland det bästa, om det bara görs med kvalitet.
Anna; Ibland kan det vara knepigt att recept oftast är för 4 personer.
Emil; tack, suveränt, just vad jag letat efter. Nu sk vi dessutom snart installera den nya induktionshällen, vilket borde göra det ännu enklare att hålla temperaturen.
Helena; plankstek är verkligen underbart!

Framtidsinvesterarn sa...

Det är så galet gott, Håller med dig helt angående att många restauranger förstört plankan med sitt pulvermos o fördigblandade bea

Fröken Dill sa...

MatBak; för att inte tala om sega och smaklösa biffar...