söndag 24 januari 2010

Söndagsbrunch



Den här årstiden passar söndagsförmiddagarna fint för brunch. Idag slog jag på stort och premiärbakade egna bagels. De blev verkligen goda, men tog ett tag att göra så J hann knappt få i sig någon brunch innan han rusade iväg mot invigningsfest på extrajobbet.
Nåväl, en bagel på stående fot hann han i alla fall få i sig och jag fick desto mer godsaker att frossa på.

Efter att ha läst senaste "Elle mat och vin" var jag så vansinnigt sugen på lättkokta ägg. I tidningen fanns en otrolig bild på sådana i kombination med parmaskinka och bröd. Min egen variat, med knaperstekt bacon och grillat bröd blev kanske inte riktigt lika snygga på bild, men väl så goda!

Hela brunchmenyn såg ut så här:

Caesarsallad
Grillat bröd med knaperstekt bacon och lättkokta ägg
Hembakt bagel med smörfräst, muskotkryddad spenat, färskost, rökt lax och rödlök
En kopp med klyftor av blodapelsin och grapefrukt (nyttigare än att pressa dem till juice)
Smootihie med frysta blåbär och banan
Kaffe

Äggen läggs ner i vatten precis innan de börjar koka och får sedan skjuda i 4 och 1/2 minut. För att få knaperstekt bacon ska den läggas i en varm panna. Brödet penslas med olivolja, gnids med vitlöksklyfta och grillas i panna.

Jag väljer fryst hel bladspenat som får tina och sedan smörfräses med salt, peppar och muskot. Detta blir en god kall fyllning som passar i många olika mackor.

Nu är jag redo för någon vintersport!

13 kommentarer:

Min rosendröm sa...

Jag gjorde bagels förra helgen. Det är väldigt roligt men det tar ju sin lilla tid. Idag bakade jag andra sorters bröd. Det är ju såååå gott med nybakt bröd.

Det ser jättegott ut på bilder :-).

/Nina

Emmas Kök sa...

Vad härligt! Hos oss blev det ingen riktigt brunch men däremot sovmorgon och stor frukost :)

Skogseva sa...

Mmmm.. Ser så gott ut!
Under en USA-resa för ganska många år sedan åt jag lika många Caesarsallader som antalet dagar vi vistades där. Och alltså lika många varianter av den också. Det var Caesarsallad med kyckling, med bacon, med vitlök, med en aning vitlök, utan vitlök, med krutonger, utan krutonger. Eftersom maken och jag är vitlöksfreaks besökte vi Gilroy i Californien - vitlökens Mecka med egen vitlöksfestival. Där köpte vi två kokböcker med lokala recept, bland annat ett i vårt tycke utmärkt recept på Caesarsallad. Numera har vi modererat det något men grundigredienserna i såsen är ägg kokta 1 1/2 minut, olja, sardeller, citronsaft, 5-6vitlöksklyftor, Worcestershiresås och parmesan. Och så naturligtvis brödkrutonger stekta i olja/smör med pressad vitlök mot slutet av stekningen.
Man bör se till att inte ha något tandläkarbesök inbokat efter en sådan salladsmåltid!
En skön söndagskväll önskar
Eva

Anna B sa...

Gott, och visst är det härligt när äggulan får vara lite lös?

Anna sa...

Inte snygga? Ser förtjusande delikat ut.

Jessica sa...

Vad gott allt såg ut! Ska nog försöka mig på något liknande till helgen som kommer!

Sofia sa...

söndagsbrunch är en riktig lyx!
Ser supergott ut, nu blev jag sugen på löskokt ägg...

Niklas (Nyfiken på mat) sa...

Jag älskar söndagsbrunch! Kul att se att det är fler som äter ceasarsallad till brunch. Testade en ny variant som Jamie Oliver tipsade om i ett avsnitt, mycket gott, och kul med lite variation. Skrev ett inlägg om det igår på http://nyfikenpamat.blogspot.com/2010/01/ceasarsallad-och-mustacher.html haha verkar ha varit nån form av Ceasarsalladshelg för många! =)

Härligheter enligt Erika sa...

Åh, vilken brunch! Och jag som älskar bagels!!! Hoppas det är okey att jag länkar till ditt inlägg!
bloggsvar
Man önskar inget mer när man smakat den;)
Ha det gott och framförallt ät gott!
Kramar Erika

Matilda sa...

kul att jag kan glädja något sinne!

Matilda

Mikkan sa...

Asså, är brunch det godaste konceptet eller vad? Dagens bästa mål mat säger jag!

Sandra drömkaka sa...

Åh snacka om sugen jag blev på brunch NU! :)

Fröken Dill sa...

Nina; Jag blev förvånad över att det var så pass enkelt att baka bagels.
Emma; helgmornarna ÄR bäst!
Eva, ååå det lät mer än gott! Jag gör lite olika mer el´ler mindre avancerade varianter beroende på hur mycket tid jag har på mig. Din ska testas!
Anna B; jag har blivit helt beroende av rinnig äggula sedan jag såg den där bilden.
Anna; jo, den blev rätt bra (verkar onödigt att jämföra med Elles proffsfotografer...) och väldigt gott var det.
Jessica; det måste du!
Sofia; som sagt, rinnig äggula ÄR beroendeframkallande...
Niklas; mustacher och caesarsallad, haha!
Erika; självklart ska du länka!
Matilda; absolut!
Mikaela och Sandra; Fram för mer bruncher!
Hälsningar från fröken Dill