tisdag 12 januari 2010

Pasta med pumpa


J har pratat så lyriskt om sin pastarätt med pumpa/vintersquash så igår var jag tvungen att försöka laga något åt det hållet.

Vintersquash/pumpor är fantastiska. Trots att de skördades i september och har förvarats i rumstemperatur är de fortfarande fina! Matlagning med pumpa kräver en del knep för att det ska bli gott. Pumpaköttet är lite sött och mjöligt vilket måste balanseras med andra smaker. Jag tänker syra, chilihetta, sälta och rökighet.

Efter lite letande i kylskåpet hittade jag en skvätt vitt vin och lite grädde, chilifrukter, bacon, lök, vitlök. I köksfönstret fanns en kruka med rosmarin. Så här blev det:

Pumpapasta, 4 port
½ medelstor vintersquash, klyfta skär bort skalet, skär i kuber av sockerbitsstorlek
1 gul lök, skala och hacka
1 vitlöksklyfta, skala och hacka
1 chilifrukt, kärna ur och finhacka
1 paket bacon, strimla
1 skvätt vitt vin
½ dl grädde
Någon tsk grönsaksbuljongpulver eller fond
Salt, nymald svartpeppar och färsk rosmarin
Spagetti, riven parmesan, äggulor

Fräs lök, vitlök, chili och squashbitar i smör tills squashen fått lite färg. Häll i vin, grädde och buljong (ev behövs lite vatten också). Låt koka tills squashen mjuknar. Knaperstek bacon och blanda ner. Smaka av med kryddorna.

Servera till nykokt pasta med äggula på toppen och överströsslat med riven parmesanost.


Bilden är lånad.

4 kommentarer:

Pytte/Eleonora sa...

Oj. Gott. Jättegott. Måste ha.

Martina sa...

Härligt! Pumpa är gott!

Anonym sa...

Så gott det verkar. Har en pumpa kvar sedan skörden i höstas. Den kan nog ställa upp på ett kok.

Fröken Dill sa...

Den lite "unkdoftande", långlagrade pumpan kan bli riktigt, riktigt läcker. NU kom jag dessutom på att knapriga rostade pumpafrön hade varit kronan på verket!
Hälsar fröken Dill